Skip to main content

Γάλλος αναπληρωτής υπ. Εξωτερικού Εμπορίου: Πρέπει να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας με την Ελλάδα

«Η Γαλλία είναι ο 6ος πελάτης της Ελλάδας και η Γαλλία είναι ο 4ος ξένος επενδυτής στην Ελλάδα», ανέφερε εκτός άλλων ο Γάλλος αναπληρωτής υπ. Εξωτερικού Εμπορίου.

Για τις επενδυτικές ευκαιρίες της Ελλάδας έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου της Γαλλίας Ολιβιέ Μπεστ, από το βήμα του ελληνογαλλικού επιχειρηματικού – επενδυτικού φόρουμ με θέμα «Συνεργασία Ελλάδας-Γαλλίας-Επενδύοντας στο μέλλον», που πραγματοποιείται στο Παρίσι.

Ο κ. Μπεστ, χαρτογράφησε το επενδυτικό τοπίο στην Ελλάδα, αναφερόμενος στους τομείς των υποδομών, του τουρισμού, του περιβάλλοντος, των ηλεκτρικών δικτύων, της τεχνολογίας, με έμφαση τις ψηφιακές και της ναυτιλίας.

Αντίστοιχα, απηύθυνε μήνυμα στις ελληνικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στη Γαλλία, λέγοντας ότι υπάρχουν πολύ καλές επενδυτικές ευκαιρίες. Σε αυτό το πλαίσιο, περιέγραψε το σχέδιο «Γαλλία 2030», με 54 δισ. ευρώ για την καινοτομία στον τομέα της κινητικότητας, της τεχνητής νοημοσύνης, της κβαντικής μηχανικής, για τις ψηφιακές βιβλιοθήκες. Τα μισά χρήματα από το σχέδιο προορίζονται για την απανθράκωση στις μεταφορές, σημείωσε.

Παράλληλα, ο Γάλλος αναπληρωτής υπουργός εξέφρασε τη βούληση της χώρας του για περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων της με την Ελλάδα. «Μπορούμε και πρέπει να βελτιώσουμε τις εμπορικές μας σχέσεις» υπογράμμισε.

Επίσης, ανέδειξε τη σημασία των ιδιαίτερων και «ιστορικών σχέσεων» μεταξύ της Ελλάδας και της Γαλλίας, με έμφαση τις επιχειρηματικές σχέσεις, ανέδειξε ο αναπληρωτής υπουργός Εμπορίου της Γαλλίας. Οι Έλληνες και οι Γάλλοι θα χτίσουν μαζί, γιατί δεν είναι μόνο σχέσεις επιχειρηματικές, αλλά και οι κοινές αξίες.

Ειδικότερα, επισήμανε πως η Γαλλία είναι ο 6ος πελάτης της Ελλάδας και η Γαλλία είναι ο 4ος ξένος επενδυτής στην Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά το επιχειρηματικό – επενδυτικό φόρουμ, είπε πως «σήμερα συναντιώμαστε εδώ, στο Παρίσι, Έλληνες και Γάλλοι, σε μια κοινή βάση αξιών, οι οποίες προέρχονται εν μέρη από την ελληνική κληρονομιά, το λίκνο του πολιτισμού». Επίσης, αναφέρθηκε στη ναυτική παράδοση της Ελλάδας και στην παγκόσμια συμβολή της στην ηθική και στο δίκαιο.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Ιωάννης Πλακιωτάκης, συμμετείχε ως ομιλητής σε πάνελ υπό τον τίτλο ”Πράσινες Υποδομές/ Μοχλοί ανάπτυξης στους τομείς των μεταφορών και της ναυτιλίας” μετά του υπουργού Υποδομών & Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή,.

Ο κ. Πλακιωτάκης αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η παγκόσμια ναυτιλία και σχετίζονται με την πορεία προς την απανθρακοποίησή της, την ομαλή λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας αλλά και την αναμενόμενη έλλειψη κατάλληλα καταρτισμένων αξιωματικών και πληρωμάτων για τη στελέχωση του παγκόσμιου στόλου.

Τόνισε επίσης της σημασία της γαλάζιας οικονομίας για τις δύο χώρες και την ανάδειξη πλήθους νέων τομέων εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας σε νέα, καινοτόμα πεδία.

Επιπλέον αναφέρθηκε στις προκλήσεις του ελληνικού θαλάσσιου χώρου και στον τρόπο που το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή ανταποκρίθηκε πλήρως στην αποστολή του, καθώς και στις προϋποθέσεις που δημιουργεί η κυβέρνηση για τη βέλτιστη ανταπόκριση και στο μέλλον, μέσα από το μεγαλύτερο στην ιστορία εξοπλιστικό πρόγραμμα του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Τέλος, ο  υπουργός πραγματοποίησε συναντήσεις με εκπροσώπους γαλλικών εταιρειών που συμμετείχαν και δραστηριοποιούνται σε ευρύ φάσμα τομέων της ναυτιλίας και της θαλάσσιας οικονομίας.

Σημειώνεται πως το ελληνογαλλικό επιχειρηματικό-επενδυτικό φόρουμ διοργανώνουν στο Παρίσι από κοινού, το Ελληνογαλλικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, το Εμπορικό Επιμελητήριο Παρισίων και η ελληνική κυβέρνηση.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που εγκαινιάστηκε το 2020 με στόχο τη διεύρυνση της ελληνογαλλικής συνεργασίας σε σειρά κρίσιμων τομέων της οικονομίας και την προώθηση κοινών εγχειρημάτων μεταξύ ελληνικών και γαλλικών εταιρειών. Ενδεικτικά, στην ελληνική επιχειρηματική αποστολή συμμετέχουν επιχειρήσεις από τους κλάδους της ναυτιλίας, της ενέργειας, των κατασκευών, της φαρμακοβιομηχανίας, της τεχνολογίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ