Skip to main content

Στον δρόμο 220 εργασιακοί σύμβουλοι της ΔΥΠΑ – Αντιδράσεις σε βάρος της Διοίκησης

Αύριο, Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου, στις 12 το μεσημέρι, οι απολυμένοι συμβασιούχοι, προγραμματίζουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εργασίας, στην Σταδίου 29. Ζητούν άμεση επαναπρόσληψη, μόνιμη και σταθερή δουλειά και στήριξη των τοπικών ΚΠΑ2 του Οργανισμού.

Εντελώς απροειδοποίητα, 220 από τους 540 εργασιακούς συμβούλους, που είχαν προσληφθεί από την ΔΥΠΑ (τ. ΟΑΕΔ), με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, διάρκειας οκτώ μηνών, βρέθηκαν στον δρόμο! Αιτία είναι η αλλαγή των αρχικών πινάκων με τους επιτυχόντες από το ΑΣΕΠ. Ως δικαιολογία γι’ αυτή την τόσο αναπάντεχη εξέλιξη, δόθηκε η απουσία μετάφρασης των γνήσιων πιστοποιητικών της αγγλικής γλώσσας!

Στην θέση τους αποφασίστηκε να προσληφθούν άλλοι εργασιακοί σύμβουλοι, αξιοποιώντας τους νέους οριστικούς πίνακες κατάταξης, που δόθηκαν στην δημοσιότητα μόλις στις 2 Δεκεμβρίου φέτος. Αξίζει να επισημανθεί ότι οι προηγούμενοι εργασιακοί σύμβουλοι που απολύθηκαν,  είχαν αναλάβει τα καθήκοντά τους, στη βάση προκήρυξης που είχε δημοσιευθεί πριν από περίπου ένα έτος, δηλαδή στις 24 Δεκεμβρίου 2021…

Το γεγονός προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση, επειδή οι 540 εργασιακοί σύμβουλοι που προσλήφθηκαν τότε, είχαν ως αντικείμενο την προσπάθεια εύρεσης εργασίας σε ανέργους,  που είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο του Οργανισμού. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που διαφημίστηκε δικαίως από την διοίκηση της ΔΥΠΑ, με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και το οποίο τώρα φαίνεται ότι πλήττει την αξιοπιστία της Υπηρεσίας.

Νωρίτερα σήμερα, στην διάρκεια της «Ημέρας Καριέρας» που διεξήχθη από την ΔΥΠΑ στην Θεσσαλονίκη, ομάδα απολυμένων, συνοδευόμενη από νομική σύμβουλο, αλλά και από εκπρόσωπο της ΑΔΕΔΥ, είχε συνάντηση με τον διοικητή του Οργανισμού, Σπύρο Πρωτοψάλτη. Εκφράστηκε από τους απολυμένους η έντονη δυσαρέσκειά τους, για το γεγονός ότι έχασαν τις δουλειές τους και τονίστηκε ότι το τελευταίο οκτάμηνο έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους, προς όφελος της Υπηρεσίας. Μάλιστα, ορισμένοι από τους απολυμένους υπογράμμισαν ότι απέρριψαν άλλες επαγγελματικές προτάσεις από τον ιδιωτικό τομέα, επιλέγοντας την ΔΥΠΑ και τώρα θα βρεθούν και πάλι άνεργοι…

Απαντώντας ο διοικητής του Οργανισμού, αναγνώρισε την ύπαρξη του προβλήματος. Ωστόσο, επισήμανε ότι η ΔΥΠΑ δεν έχει αρμοδιότητα επί των προσλήψεων, ούτε και για το σύνολο της διαδικασίας, για το οποίο την ευθύνη έχει ο ΑΣΕΠ.

Οι συμβασιούχοι που απολύθηκαν, έχουν την στήριξη της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων του ΟΑΕΔ, που με ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι εργάζονταν «πολύ πάνω από τις δυνάμεις τους. Απέκτησαν εμπειρία και περίμεναν την ανανέωση της σύμβασης, προκειμένου να συνεχίσουν την εργασία τους.». Το αποτέλεσμα είναι τώρα, να καταλάβουν τις θέσεις τους, άλλοι συμβασιούχοι με πολύ λιγότερα μόρια!

Ξεχωριστή παρέμβαση για το θέμα έγινε και από την Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, καθώς μαζί με 44 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, κατέθεσε στην Βουλή σχετική ερώτηση, τονίζοντας ότι δημιουργείται αίσθημα αδικίας και αναβρασμού στο εσωτερικό της ΔΥΠΑ, ενώ θίγεται και ο θεσμός του ΑΣΕΠ.

Αύριο, Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου, στις 12 το μεσημέρι, οι απολυμένοι συμβασιούχοι, προγραμματίζουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εργασίας, στην Σταδίου 29. Ζητούν άμεση επαναπρόσληψη, μόνιμη και σταθερή δουλειά και στήριξη των τοπικών ΚΠΑ2 του Οργανισμού.