Skip to main content

Ψηφιακός και ενεργειακός κόμβος η Ελλάδα

Τα συμπεράσματα του 33ου Greek Economic Summit που διοργανώνει το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο.

Ως περιφερειακός κόμβος ψηφιακών και ενεργειακών υπηρεσιών, με έμφαση το υγροποιημένο αέριο, που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της Ελλάδας, της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, των Βαλκανίων, της Μολδαβίας και της Ουκρανίας, αναγνωρίζεται η χώρα μας.

Το μήνυμα αυτό έστειλε ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για Θέματα οικονομικής ανάπτυξης, ενέργειας και περιβάλλοντος, Χοσέ Φερνάντεζ, μιλώντας από τις ΗΠΑ στο 33ο Greek Economic Summit, συνέδριο που διοργανώνει το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο με χορηγό επικοινωνίας τη «Ναυτεμπορική».

Ο Χοσέ Φερνάντεζ έκανε ειδική αναφορά στο διμερές εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών, που ανέρχεται σε περισσότερα από 6 δισ. δολάρια, και τόνισε πως οι ελληνοαμερικανικές εμπορικές και επενδυτικές σχέσεις γίνονται ακόμα ισχυρότερες και το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο συμβάλλει άμεσα σε αυτό. Τέλος, συνεχάρη την Ελλάδα για τη φιλοξενία της Διεθνούς Διάσκεψης «Our Ocean» το 2024 και για τη συμμετοχή της στην Πρόκληση της Πράσινης Ναυτιλίας, που ξεκίνησε πριν από λίγες εβδομάδες στο COP27.

Επενδυτική έκρηξη

Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, τόνισε, μεταξύ των άλλων, ότι «το 2023 θα είναι μια χρονιά στην οποία το Ταμείο Ανάκαμψης θα έχει πολύ μεγάλη θετική επίπτωση την ελληνική οικονομία, προκαλώντας επενδυτική έκρηξη». Ανέφερε επίσης ότι αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους που η Ελλάδα θα έχει το 2023 ανάπτυξη κοντά στα επίπεδα του 2019, όπως είπε, ενώ την ίδια στιγμή στην Ευρώπη ο ρυθμός είτε θα επιβραδυνθεί σημαντικά είτε πολλές χώρες θα βρεθούν σε ύφεση.

Από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, Νίκος Βέττας, ανέφερε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης συμβάλλει σημαντικά στη στήριξη της ελληνικής οικονομίας, αναφερόμενος και ο ίδιος στην εκτίμηση πως αν δεν υπήρχε το Ταμείο ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ελλάδα θα ήταν πολύ χαμηλότερος.

Στο ίδιο πάνελ, η Λουκία Σαράντη, πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος, σημείωσε ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τις επιχειρήσεις και αναφέρθηκε στην ανάγκη καλύτερου συντονισμού μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, όπως επίσης και σε σχέση με τις τράπεζες.

Για την πορεία των επιτοκίων ανέφερε ότι οι αγορές προεξοφλούν ότι η επόμενη αύξησή τους από την ΕΚΤ σε λίγες ημέρες θα είναι της τάξεως του 0,5% και όχι 0,75%. Υπενθύμισε ωστόσο την πρόσφατη δήλωση της προέδρου της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία είχε αναφέρει ότι θα την εξέπληττε αν ο πληθωρισμός έχει ήδη φθάσει στην κορύφωσή του.

«Know Your Customer»

Εν τω μεταξύ, τον Ιανουάριο θα λειτουργήσει η πλατφόρμα «Know Your Customer» της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (ΕΑΤ) – HDB, σύμφωνα με δηλώσεις της προέδρου και διευθύνουσας συμβούλου της τράπεζας, Αθηνάς Χατζηπέτρου, στο 33ο Greek Economic Summit.

Όπως υπενθύμισε η κ. Χατζηπέτρου, με την πλατφόρμα αυτή θα δημιουργηθεί μια καθαρή εικόνα για το σύνολο της επιχειρηματικότητας (φορολογική – ασφαλιστική ενημερότητα και Τειρεσίας) και θα γνωρίζει και η πολιτεία λεπτομερώς ποιες επιχειρήσεις έχουν πρόβλημα με ποιους φορείς του Δημοσίου. Στόχος, υπογράμμισε, είναι να διπλασιαστεί ο αριθμός των επιχειρήσεων που μπορούν να προχωρήσουν σε τραπεζικό δανεισμό και από τις 40.000 να φτάσουν στις 80.000.

Η πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, αναφέρθηκε στο ευρύ φάσμα υπηρεσιών που προσφέρει το επιμελητήριο, οι οποίες είναι από ενημερωτικά και εκπαιδευτικά προγράμματα έως και χρηματοδοτικά. Σημείωσε τη σημασία που δίνει το μεγαλύτερο επιμελητήριο της χώρας στη νεοφυή επιχειρηματικότητα.

Πύλη εισόδου κεφαλαίων

Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά αποτελεί πύλη κεφαλαίων από το εξωτερικό, όπως αποτυπώθηκε και στο Ελληνικό Επενδυτικό Συνέδριο στο Λονδίνο που διοργάνωσε το Χ.Α και η Morgan Stanley, τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών, Γιάννος Κοντόπουλος, μιλώντας στο συνέδριο. Το Χρηματιστήριο, επισήμανε, ακόμη και στις δύσκολες συγκυρίες, στηρίζει την οικονομία, τονίζοντας ότι το 2021 αντλήθηκαν μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών 8,1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων πάνω από το 70% ήλθαν από το εξωτερικό.

Ο κ. Κοντόπουλος σημείωσε ότι η διοίκηση του Χ.Α. αναπτύσσει εξωστρέφεια και είναι σε επικοινωνία με μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις για να αναδείξει τα πλεονεκτήματα της χρηματιστηριακής αγοράς, σε μια περίοδο που το κόστος χρήματος αυξάνεται, ενώ τόνισε ότι εξετάζονται κίνητρα για την προσέλκυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων για την εισαγωγή τους στο Χ.Α.

Ακόμη, θα γίνει σημαντική προσπάθεια για προσέλκυση εταιρειών εισηγμένων σε μεγάλες αγορές του εξωτερικού μέσω της διπλής εισαγωγής.

Μιλώντας στο συνέδριο για την οικονομία, ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, ανέφερε ότι για να επιτευχθεί στόχος της επενδυτικής βαθμίδας το 2023 πρέπει το χρέος να βρίσκεται σε σταθερά μειούμενη πορεία. Ο λόγος χρέους – ΑΕΠ στη χώρα μας φέτος θα μειωθεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο, είπε, υπογραμμίζοντας ότι το μεγάλο στοίχημα του 2023 είναι οι διπλές εκλογές.

Τέλος, το Συνέδριο άνοιξαν με ομιλία τους ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Νικόλαος Μπακατσέλος και ο γενικός διευθυντής, Ηλίας Σπυρτούνιας, οι οποίοι στις τοποθετήσεις τους υπογράμμισαν ότι η Ελλάδα καλείται να αντιμετωπίσει προκλήσεις και παράλληλα να διαμορφώσει τις κατάλληλες συνθήκες για ένα βιώσιμο επιχειρηματικό και οικονομικό περιβάλλον.

Ανησυχητική η φυγή των νέων από τη χώρα

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η ομιλία του υποδιοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Θόδωρου Πελαγίδη, ο οποίος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας, οι οποίες θα αποτελέσουν τροχοπέδη στην ανάπτυξη. Όπως ανέφερε, χαρακτηριστικά, ο αριθμός των νέων εργαζομένων μεταξύ 20-29 ετών έχει μειωθεί στο μισό (από 1.200.000 στις 600.000), συνακόλουθα, όπως προέβλεψε, η χώρα θα αντιμετωπίσει τα επόμενα χρόνια ένα σημαντικό πρόβλημα με το εργατικό της δυναμικό, το οποίο με τη σειρά του θα επηρεάσει αρνητικά και τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας.

Όπως είπε ο ίδιος, η Ελλάδα τα επτά τελευταία τρίμηνα καταγράφει ρυθμούς ανόδου του ΑΕΠ της τάξεως του 6% με 8%, έχοντας παράλληλα πληθωρισμό 9%. Ο συνδυασμός αυτός, πρόσθεσε, είναι μοναδικός σε ολόκληρη την Ευρώπη. Χαρακτήρισε «υγιή» τη μεγέθυνση αυτή των τελευταίων ετών, παρά τη μεγάλη αύξηση που παρατηρείται τελευταία στις εισαγωγές. Απέδωσε την αύξηση αυτή του ΑΕΠ αφενός στα χρήματα που έχει διαθέσει το Δημόσιο τα τελευταία χρόνια για τη στήριξη της οικονομίας και αφετέρου στην υψηλή πιστωτική επέκταση προς τις επιχειρήσεις. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι τα δάνεια που έχουν χορηγηθεί στις επιχειρήσεις τα τελευταία χρόνια αγγίζουν τα 15 δισ. ευρώ.