Skip to main content

Ολοκληρώθηκε το Ελληνικό Επενδυτικό Συνέδριο στο Λονδίνο

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ / Γ.Τ. ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

«Έχουμε καταφέρει να πείσουμε διεθνείς επενδυτές ότι αυτή είναι η στιγμή να έρθουν στην Ελλάδα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Κ. Μητσοτάκης.

Ολοκληρώθηκε σήμερα το διήμερο Ελληνικό Επενδυτικό Συνέδριο που συνδιοργάνωσαν η Morgan Stanley και το Χρηματιστήριο Αθηνών στο Λονδίνο σε συνεργασία με την Alpha Bank, την Eurobank, την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και την Τράπεζα Πειραιώς.

Στόχος του Ελληνικού Επενδυτικού Συνεδρίου ήταν η προβολή των ελληνικών εισηγμένων εταιρειών και γενικότερα η ανάδειξη των επενδυτικών ευκαιριών που παρουσιάζει η ελληνική κεφαλαιαγορά. Οι εργασίες της πρώτης ημέρας του Συνεδρίου ξεκίνησαν με τη συζήτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Franck Petitgas, Head of Morgan Stanley International.

Ο πρωθυπουργός τόνισε μεταξύ άλλων: «Έχουμε καταφέρει να πείσουμε διεθνείς επενδυτές ότι αυτή είναι η στιγμή να έρθουν στην Ελλάδα. Οι ‘Αμεσες Ξένες Επενδύσεις αποτελούν δείκτη για το ενδιαφέρον που έχει καταφέρει να προσελκύσει η Ελλάδα και το 2022 ήταν μία χρονιά στην οποία πετύχαμε ρεκόρ.

Προσδοκώ ότι θα καταγράψουμε ρεκόρ και το 2023. Πιστεύω πως η δυναμική είναι μεγάλη και είμαι πολύ αισιόδοξος. Σε ό,τι αφορά τους ρυθμούς ανάπτυξης, το 2022 θα είμαστε κοντά στo 6%, ενώ για το 2023 προσδοκούμε 1,8%, τρεις φορές υψηλότερα από τον μέσο όρο στην Ευρωζώνη. Δεν θα με εξέπληττε αν τελικά πετύχουμε και υψηλότερη ανάπτυξη. Αλλά το πιο σημαντικό για εμένα είναι ότι η τωρινή ανάπτυξη έχει πραγματικά βιώσιμα χαρακτηριστικά και αυτό βοηθά την ελληνική οικονομία να γίνει πλέον πολύ πιο εξωστρεφής».

Την ίδια ημέρα πραγματοποιήθηκε συζήτηση του Επικεφαλής Οικονομικού Συμβούλου του Πρωθυπουργού Αλέξη Πατέλη με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών, Γιάννο Κοντόπουλο. Ο κ. Πατέλης σημείωσε πως «είναι αδικαιολόγητα απαισιόδοξες οι εκτιμήσεις για την Ελλάδα όταν είναι βασισμένες στους κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία. Σε ό,τι αφορά τα δημόσια οικονομικά, η μέση διάρκεια του χρέους παραμένει μεγάλη, ενώ ο ΟΔΔΗΧ με την πολιτική του έχει κατορθώσει να μειώσει τους κινδύνους από την αύξηση των επιτοκίων. Σε ό,τι αφορά την ιδιωτική οικονομία, πρόσφατα εγκρίθηκε η εκταμίευση της δεύτερης δόσης του ταμείου ανάκαμψης. Ειδικά για το σκέλος των δανείων, ο στόχος έχει ήδη υπερκαλυφθεί. Υπάρχει, επίσης, μεγάλο ενδιαφέρον για την αγορά των μεριδίων των τραπεζών που θα διαθέσει το ΤΧΣ. Η πώληση των μετοχών θα προχωρήσει σύντομα, μόλις εγκριθεί η στρατηγική αποεπένδυσης».

Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών, Γιάννος Κοντόπουλος, σχολίασε: «Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος με τα αποτελέσματα του Επενδυτικού Συνεδρίου που συνδιοργανώσαμε με την Morgan Stanley. To φετινό Συνέδριο δεν ήταν παρά η αφετηρία της προσπάθειας που έχουμε ξεκινήσει για την αναβάθμιση και ενίσχυση της εξωστρέφειας του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια αυτή και θα επεκτείνουμε την συνεργασία μας στο μέλλον με τους σημαντικότερους επενδυτικούς οίκους, στοχεύοντας πάντα στην ανάδειξη των προοπτικών της ελληνικής επιχειρηματικότητας».

Στο Συνέδριο συμμετείχαν οι εταιρείες: ΑΔΜΗΕ, Aegean Airlines, Alpha Bank, ΕΧΑΕ, ΕΥΔΑΠ, Autohellas, Cenergy, Ελλάκτωρ, Elvalhalcor, Eurobank, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΕΛΠΕ, Intracom, Intralot, Lamda Development, Motor Oil, Noval Property , Μυτιληναίος, Εθνική Τράπεζα, ΟΛΠ, Τράπεζα Πειραιώς, ΔΕΗ, Σαράντης , Τιτάν και Τέρνα Ενεργειακή. Επίσης, για πρώτη φορά σε αντίστοιχη διοργάνωση, συμμετείχε και η μη εισηγμένη εταιρεία PeopleCert.