Skip to main content

Πλασματικά έτη ασφάλισης με 13 διαφορετικούς τρόπους

Για διευκόλυνση συνταξιοδότησης ή προσαύξηση της σύνταξης.

Από την έντυπη έκδοση

Με 13 διαφορετικούς τρόπους μπορούν οι ασφαλισμένοι να κάνουν χρήση πλασματικού χρόνου ασφάλισης, ώστε να πετύχουν την έξοδό τους προς τη σύνταξη ή τυχόν προσαύξηση στις μηνιαίες απολαβές τους ως συνταξιούχοι.

Η ασφαλιστική νομοθεσία έχει θεσμοθετήσει τα πλασματικά έτη ως μέσο διευκόλυνσης των ασφαλισμένων, ώστε να συμπληρώσουν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις (έτη ασφάλισης) και να καταφέρουν να συνταξιοδοτηθούν με τα ισχύοντα όρια. Το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ (ΙΝΕ/ΓΣΕΕ) κωδικοποίησε τις ειδικές κατηγορίες αναγνωρίσεων ως εξής:

1. Στρατιωτική θητεία
2. Γονική άδεια ανατροφής παιδιών
3. Επιδοτούμενη ασθένεια (χωρίς προσαύξηση στη σύνταξη)
4. Επιδοτούμενη ανεργία (χωρίς προσαύξηση στη σύνταξη)
5. Εκπαιδευτική άδεια άνευ αποδοχών
6. Χρόνος σπουδών
7. Κενά ασφάλισης
8. Χρόνος κύησης και λοχείας (χωρίς προσαύξηση στη σύνταξη)
9. Χρόνος απεργίας
10. Χρόνος γέννησης παιδιού
11. Χρόνος μαθητείας
12. Χρόνος προσωρινής κράτησης ή φυλάκισης
13. Χρόνος σύνταξης αναπηρίας.

Ο χρόνος ασφάλισης που μπορεί να αναγνωριστεί από τον ασφαλισμένο διαφέρει ανά περίπτωση. Οι ενδιαφερόμενοι όμως πρέπει να γνωρίζουν ότι, για κάθε αναγνωριζόμενο μήνα με διαδικασία εξαγοράς, καταβάλλεται εισφορά ίση με το ύψος του συνολικού ασφαλίστρου κύριας σύνταξης. Το ασφάλιστρο θα προκύπτει με βάση τις ασφαλιστέες αποδοχές του ασφαλισμένου κατά τον τελευταίο μήνα πλήρους απασχόλησης πριν από την υποβολή της αίτησης αναγνώρισης. Η εξόφληση γίνεται με δύο τρόπους:

– Εφάπαξ με έκπτωση 2% για κάθε έτος εξαγοράς. Η καταβολή του συνολικού ποσού πρέπει να γίνει εντός τριμήνου από την κοινοποίηση της απόφασης αναγνώρισης.

– Σε δόσεις. Στη δεύτερη περίπτωση, το σχετικό ποσό εξαγοράς καταβάλλεται σε τόσες μηνιαίες δόσεις όσοι είναι και οι μήνες που αναγνωρίζονται. Η πρώτη δόση καταβάλλεται έως το τέλος του επόμενου μήνα της κοινοποίησης της απόφασης αναγνώρισης. Όπου ο αναγνωριζόμενος χρόνος ασφάλισης αξιοποιείται πριν από την εξόφληση της εισφοράς εξαγοράς, παρακρατείται κάθε μήνα από τη σύνταξη και μέχρι την εξόφληση της οφειλής ποσό ίσο με το 1/4 της σύνταξης.

Παράλληλη Απασχόληση

Σε έξι μηνιαίες δόσεις θα καταβληθούν οι εισφορές που οφείλονται από περίπου 50.000 μη μισθωτούς που έχουν παράλληλη μισθωτή απασχόληση. Τα σχετικά ειδοποιητήρια, με το χρεωστικό υπόλοιπο, θα σταλούν τις επόμενες ημέρες στους οφειλέτες, καθώς η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί το αργότερο έως την 30ή Δεκεμβρίου 2022. Εν συνεχεία οι επόμενες πέντε δόσεις θα πρέπει να καταβάλλονται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα. Η 6η και τελευταία δόση έχει ως καταληκτική ημερομηνία την 31η Μαΐου 2023. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για την εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών για την παράλληλη απασχόληση, που αφορούν το 2021. Για όσους ασφαλισμένους προκύψει πιστωτικό υπόλοιπο, τότε θα γίνει συμψηφισμός με τυχόν τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές που θα πρέπει να καταβληθούν. Αν πάλι υπάρχει πιστωτικό υπόλοιπο, τότε αυτό θα καταβληθεί στον τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου. Τα σχετικά εκκαθαριστικά με τα ειδοποιητήρια ασφαλιστικών εισφορών θα αναρτηθούν στον διαδικτυακό τόπο του ΕΦΚΑ.