Του Κώστα Ιωαννίδη
Η τάση φυγής από το ρίσκο σε παγκόσμια κλίμακα βρίσκεται από χθες το απόγευμα σε πλήρη εξέλιξη. Την παρακολούθησαν στο τελευταίο μέρος των συναλλαγών στην Ευρώπη οι αγορές στην ευρωζώνη. Την αποκάλυψαν με πτώσεις εξαιρετικά μεγάλες οι αγορές στην Νέα Υόρκη που ξεπάστρεψαν τα κέρδη του 2018 για τους βασικούς δείκτες και την συνέχισαν οι επενδυτές στις συναλλαγές των ασιατικών αγορών.
Οι επενδυτές μετοχών έχουν γίνει όλο και περισσότερο νευρικοί σχετικά με τις υψηλές αποτιμήσεις των μετοχών, την πιθανή κορύφωση της ορμής των εταιρικών κερδών, τις ταχύτερες αυξήσεις των επιτοκίων στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον συνεχιζόμενο εμπορικό πόλεμο της Κίνας που απειλεί να πλήξει την παγκόσμια ανάπτυξη.
Αν σε μια εταιρεία είστε υπεύθυνος για έναν προϋπολογισμό επενδύσεων σε πάγια, ενώ υπάρχει τόσο μεγάλη αβεβαιότητα για τα επόμενα χρόνια από την άποψη του εμπορικού πολέμου, από την άποψη του Brexit, πώς, ως ομάδα διαχείρισης, θα αποφασίσετε πόσα κεφάλαια θα επενδύσετε και πού θα τα επενδύσετε; Σημείωσε σήμερα ο Jim McCafferty, της Nomura.
Τα σημεία πίεσης στην Ευρώπη σηματοδοτούν συνθήκες πτώσης για το μεγαλύτερο μέρος των τελευταίων δύο μηνών και αν υπάρξει μεγαλύτερο ξεπούλημα μετοχών, τότε οι αγορές πιθανότατα θα δουν συσχέτιση μεταξύ των μετοχικών δεικτών και η επιλογή των ιδιαίτερα αδύναμων περιοχών της αγοράς μπορεί να γίνει πιο έντονη. Δήλωσε ο James Stanley του DailyFX.
Οι αδύναμες αναγνώσεις για την βιομηχανία στην Ευρώπη έχουν προσθέσει την ανησυχία για την παγκόσμια ανάπτυξη, όπως επίσης και μια πτώση έκπληξη στις πωλήσεις κατοικιών στις Η.Π.Α., γεγονός που υποδηλώνει ότι τα αυξανόμενα επιτόκια στεγαστικών δανείων υπονόμευσαν τη ζήτηση για στέγαση.
Η προσπάθεια αυτονόμησης, στην Αθήνα, εν μέσω παγκόσμιου sell off θα έχει δυσκολίες αφού η κληρονομιά για την τάση σήμερα θα διαφέρει από τη χθεσινή, όταν στο πρώτο μέρος τουλάχιστον η ανοδική κλίση του ΓΔ και του DAX ήταν ίσες. Οι εγχώριοι αναλυτές τονίζουν, πως η αγορά μας έβγαλε άμυνες στη διεθνή πτώση, που θα μπορούσαν να προσφέρουν στις τιμές μια αντίδραση στην κάθοδό τους τον Οκτώβριο. Η στήλη αυτά τα τινάγματα τα έχει παρακολουθήσει κάμποσες φορές στα 20 χρόνια του ρεπορτάζ. Άλλα είναι σοβαρά και άλλα… γιαλαντζί. Αλλά τελευταία, συνήθως, όταν βαραίνει το κλίμα παγκόσμια, η… δυσπιστία των θεσμικών απέναντι σε κάθε δικό τους ξεθάρρεμα, είναι δεδομένη.
Είμαστε στη φάση που οι εγχώριοι αναλυτές ανέφεραν ως πιθανά τη πιο δύσκολη για κάθε ανοδική κίνηση στις τιμές της αγοράς μας. Αν οι ξένες αγορές μετά από το ράλι που κράτησε ως τον Σεπτέμβριο, αρχίσουν να βιώνουν την διόρθωση μιας ανόδου που κράτησε εννέα χρόνια. Για τη στήλη τα χθεσινά άλματα ήταν τεχνικά απαραίτητα για πολλούς λόγους και κύρια για να αγοράσει χρόνο η αγορά ως την ώρα που θα ξεκαθαρίσει το τοπίο για τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών. Φυσικά η νευρικότητα παγκόσμια έχει πολλές αιτίες και αυτές αφορούν κύρια πολιτικές αποφάσεις σχετικές με γεωπολιτικού χαρακτήρα θέματα. Αυτές έχουν ορθώσει σημαντικές απειλές για την παγκόσμια ανάπτυξη οι οποίες αρχίζουν να εμφανίζονται στις μετρήσεις των βασικών μακροοικονομικών μεγεθών σε οικονομίες όπως η κινεζική αλλά και στο φρόνημα των επιχειρηματιών της Ευρώπης και όχι μόνο.
Χθες στο ΧΑ σημειώθηκε μια σημαντική διαφορά υπέρ των ελληνικών αξιών σε σύγκριση με τις τελικές επιδόσεις των βασικών δεικτών παγκόσμια. Τεχνικά οι εντυπώσεις είναι ακόμα καλύτερες, αν είναι ο παρατηρητής αισιόδοξος σε μεγάλο βαθμό. Ο ΓΔ σε μια σύνοδο κάλυψε σε επίπεδο κλεισιμάτων τις απώλειες που σχημάτισαν σωρευτικά οι τέσσερις προηγούμενες σύνοδοι και έκλεισε στο υψηλό της Δευτέρας. Κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι ο τζίρος χθες ήταν περίπου διπλάσιος από των προηγούμενων συνεδριάσεων σε σύνοδο που η ανοδική τάση δεν εμφάνισε κάμψη στο τέλος.
Οι τράπεζες κάθισαν στο τιμόνι της ανόδου. Οι αποδόσεις στα δεκαετή μειώθηκαν δυο μονάδες βάσης παρακολουθώντας την υποχώρηση των περισσότερων ευρωπαϊκών και άρα δεν δικαιολογείται από εκείνη την αγορά η εκτίναξη κατά 9,45% του τραπεζικού δείκτη. Οι συναλλαγές μετά τις 13:00 ήταν το όνειρο του κάθε επενδυτή που είχε σχηματίσει μέσα στη βδομάδα θέσεις long προβλέποντας μια σοβαρή επέμβαση για να σταματήσει η κατηφόρα στα τραπεζικά blue chip. Είναι ακριβώς αυτό που λέμε με την έκφραση αρχικά εμφανίστηκε θεσμικό αγοραστικό ενδιαφέρον που έδωσε ανοδική τάση στις τιμές και κατόπιν την τάση πήρε στα χέρια της η αγορά. Έφτασαν τα τραπεζικά blue chip σε τζίρο χωρίς τα πακέτα τα 18,3 εκατ. ευρώ, με αυτόν για τον 25άρη συνολικά στα 40,7 εκατ. ‘Όταν τη Δευτέρα, όλα τα blue chip είχαν αξία συναλλαγών 21,4 εκατ. και την Τρίτη 23,0.
Το κακό για τους αισιόδοξους ήταν η πορεία των μετοχικών αξιών στον πλανήτη, μετά το κλείσιμο στην Αθήνα. Η επιτάχυνση της καθόδου στη Wall Street, όχι μόνο ανέκοψε την ευρωπαϊκή άνοδο αλλά την μετάτρεψε σε πτωτική.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Νέο μίνι sell off υπέστησαν την Τετάρτη το βράδι οι αμερικανικές αγορές στη Wall Street, σε μια σύνοδο με τη συνήθη έντονη μεταβλητότητα της τελευταίας περιόδου.
Ο βιομηχανικός Dow Jones απώλεσε πάνω από 600 μονάδες, καθώς υποχώρησε κατά 2,41% στις 24.583 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq κατακρημνίστηκε κατά 4,43% στις 7.108 μονάδες και ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 σημείωσε πτώση κατά 3,09% στις 2.656 μονάδες.
Οι υψηλότερες πιέσεις παρατηρήθηκαν στον τεχνολογικό κλάδο. Οι μετοχές των Facebook και Alphabet διολίσθησαν άνω του 4%, ενώ η μετοχή της Apple κατέγραψε απώλειες κατά 2%. Άνω του 7,5% διαμορφώθηκε η κάμψη και για τις μετοχές των Netflix και AT&T.
Οι αμερικανικές μετοχές βρέθηκαν υπό κλοιό πιέσεων και εξαιτίας του δείκτη των εταιρειών real estate, ο οποίος υποχώρησε κατά 2,6%, καθώς οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών βρέθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών.
Ευρείες απώλειες εμφάνισε και ο τραπεζικός δείκτης, καθώς μειώθηκε κατά 3,5%, με τη μετοχή της JP Morgan να διολισθαίνει άνω του 1% και της Bank of America άνω του 2,5%. Ενδεικτικό του δυσμενούς κλίματος συνιστά η ραγδαία εκτίναξη του δείκτη μεταβλητότητας VIX, ο οποίος ενισχύθηκε στις 23 μονάδες, καταγράφοντας άλμα 95% από τις αρχές Οκτωβρίου.
Το μίνι sell off αποδίδεται σε μία σειρά παραγόντων, όπως τα εταιρικά αποτελέσματα, η οικονομική αναταραχή στην Ιταλία, οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις της υπόθεσης Τζαμάλ Κασόγκι, αλλά και οι αδύναμες επιδόσεις της παγκόσμιας οικονομίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου, το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης έχει υποστεί σημαντικές απώλειες, με αποτέλεσμα να έχουν εξαφανιστεί τα κέρδη των δεικτών από την αρχή του έτους. Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε κατά έξι μονάδες βάσης στο 3,10%.
ΕΥΡΩΠΗ
Απώλειες κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές αγορές με τους επενδυτές να επικεντρώνονται στα εταιρικά αποτελέσματα και στα μακροοικονομικά στοιχεία της Ευρωζώνης. Η επιχειρηματική δραστηριότητα επιβραδύνθηκε περισσότερο από ότι αναμενόταν τον Οκτώβριο, καθώς η πτώση των παραγγελιών επηρέασε αρνητικά την εμπιστοσύνη
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,22% στις 353 μονάδες. Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 κατέγραψε κέρδη 0,11% στις 6.962 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX 30 κινήθηκε χαμηλότερα 0,73% στις 11.191 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με πτώση 0,29% στις 4.953 μονάδες. Στα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης σημείωσε απώλειες 0,56% στις 8.677 μονάδες και ο δείκτης MIB του Μιλάνου κατέγραψε πτώση 1,69% στις 18.485 μονάδες.
Ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στην μετοχή της Deutsche Bank (-5%) αν και η τράπεζα γνωστοποίησε ότι είναι έτοιμη να γυρίσει σε κέρδη φέτος παρά τη «βουτιά» στα κέρδη γ’ τριμήνου.
Ο σύνθετος δείκτης PMI της Markit βούτηξε στις 52,7 μονάδες τον Οκτώβριο από 54,1 μονάδες τον Σεπτέμβριο. Το επίπεδο αυτό είναι το χαμηλότερο που έχει καταγραφεί τους τελευταίους 25 μήνες. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν μια ήπια πτώση στις 53,9 μονάδες.
Στην Ιταλία, η κυβέρνηση επιμένει ότι δεν θα προχωρήσει σε τροποποιήσεις του προϋπολογισμού παρά τις αντιδράσεις της Κομισιόν. Οι Βρυξέλλες μπορούν να στείλουν όσες επιστολές θέλουν, όμως «οι Ιταλοί έρχονται πρώτοι», δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι.
ΧΑ
Σε δυνατή τεχνική αντίδραση από τα χαμηλά τους, ανέβασαν οι τράπεζες τον ΓΔ
Στην τρίτη συνεδρίαση της εβδομάδας οι θεσμικοί έδωσαν στις τιμές των βασικών δεικτών κίνηση σε θετικό πεδίο, με κλείσιμο κοντά στο ανώτερο ημέρας. Η τιμή ανοίγματος στις 622,04 μονάδες, αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα 2,5 μονάδων. Το ελάχιστο μέρας ήρθε στις 12:38 και ήταν οι 619,76 από 615,28 μονάδες λίγο ψηλότερα (4,5 μονάδες) από το χαμηλό της προηγούμενης συνόδου. Οι αγοραστές μπόρεσαν να ορίσουν μέγιστο μέρας στις 632,66 από 623,36 (ενώ 632,13 μονάδες ήταν το μέγιστο τη Δευτέρα) και εμφανίστηκε στις δημοπρασίες. Στις 17:00 τον άφησαν στις 631,36 μονάδες, αλλά τον έκλεισαν στις 632,56 από 619,47 με πτωτική ώθηση 1,2 μονάδων, ορίζοντας κλείσιμο 0,1 της μονάδας κάτω από το ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσής του.
Οι θεσμικοί επέτυχαν την καλύτερη δυνατή μεταβολή (+2,12%) ακριβώς στις 17:11 που εμφανίστηκε το μέγιστο στις 633 μονάδες περίπου. Ενώ το ελάχιστο σημειώθηκε δυο ώρες μετά το άνοιγμα και δεν προσεγγίστηκε ξανά ως το πέρας της ελεύθερης διαπραγμάτευσης.
Αναζητήθηκε ισορροπία των εντολών από αγοραστές και πωλητές και ορίστηκε μόνο για το διάστημα μεταξύ 15:45 και 17:00 με τον μέσο όρο ανάμεσα στις 629,5 και 631,5 μονάδες. Οι θεσμικοί θέλησαν να κάνουν προσπάθεια για άνοδο στην αρχή και έτσι ο ΓΔ εμφάνισε άνοδο ως τις 11:05 αλλά το μακρύτερο ανοδικό διάστημα ήταν από τις 12:39 ως τις 17:10. Ενώ η κίνησή του, με περιοδικά εμφανιζόμενα κύματα αγορών που δεν να «νικούσαν» τα κύματα ρευστοποιήσεων, είχε μια σταθερά ανοδική πορεία μετά την εγγραφή του κατώτερου μέρας. Στις δημοπρασίες για τον ορισμό τιμών κλεισίματος κυριάρχησαν οι εντολές αγοράς και υπήρξε, μετά τις 17:00, μικρή αύξηση στο ανοδικό αποτέλεσμα.
Τη σύνοδο σφράγισε το ουσιαστικά ψηλότερο από τα επίπεδα της προηγούμενης συνόδου συναλλακτικό ενδιαφέρον, που αφορούσε κατά 2,984 εκατ. σε πακέτα. Η δε εμφάνιση κερδών για ορισμένα Τραπεζικά blue chip, ήταν σε συμφωνία με την δυναμική στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς, που εμφάνισαν νευρικότητα και μικρό εύρος διακύμανσης της απόδοσης τους. Αφού βουτώντας η απόδοση κατά 2 μονάδα βάσης, μέσα στη μέρα κρατήθηκε γύρο από το 4,30%.
Ήταν σύνοδος με λιγοστές εναλλαγές στην κυριαρχία των πωλητών και των αγοραστών. Το ελάχιστο στις 619,76 μονάδες ήταν 9,25 μονάδες ψηλότερα από το νέο κατώτερο τρέχοντος έτους από σύνοδο της 11/10 στις 610,51. Η κίνηση στην αγορά εξελίχθηκε με μεικτή δυναμική στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, έγινε καθοδική και σε επίπεδο μεταβολών, όταν οι αγορές μετοχών των ΗΠΑ είχαν νευρικό πτωτικό άνοιγμα και έντονα πτωτική κίνηση μετά όσο λειτουργούσαν οι αγορές στην Ευρώπη. Οι δημοπρασίες έκλεισαν τον ΓΔ στις 632,56 μονάδες που ήταν 12,8 μονάδες πάνω από το ελάχιστο του και 0,10 κάτω από το ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσής του.
Ήταν μια σύνοδος με μεγαλύτερο (12,9 μονάδες) εύρος διακύμανσης σε σύγκριση με τις 7,45 της προηγούμενης και το αποτέλεσμα της ήταν ανοδικό για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που κατέληξε στα 46,502 από 45,856 δις ευρώ. Έξη blue chip υπέκυψαν εντέλει στις πιέσεις, ΜΟΗ -4,44%, ΤΙΤΚ -1,02% ΓΕΚΤΕΡΝΑ -0,64%, ΛΑΜΔΑ -0,50%, ΟΠΑΠ -0,47%, και ΤΕΝΕΡΓ -0,32%, ενώ 18 μετοχές του 25άρη ήταν ανοδικές.
Μέτρησαν θετικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+9,45% από -0,61%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο +9,73% από +0,88%, την ΕΤΕ στο +7,86% από 0,00%, ΕΥΡΩΒ +9,27% από -2,75% και την ΠΕΙΡ στο +12,71% από -2,99%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν όπως τα blue chip με μεταβολή +1,93% από -1,12%.
Η στατιστική εικόνα των blue chip άλλαξε πολύ, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (18 από 5) blue chip έναντι των καθοδικών (6 από 17) και ένα την ΑΡΑΙΓ στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +2,11% και έφθασε στις 632,56 από 619,47 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1669,48 από 1633,43 μονάδες με μεταβολή +2,21%. Οι δημοπρασίες άλλαξαν προς τα πάνω την τιμή για τον ΓΔ και τον 25άρη, με το κλείσιμο αρκετά κοντά στο ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσής τους.
Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 45,429 από 27,986 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 2,984 από 3,038 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 40,697 από 23,055 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 0,952 από 0,934 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 65 από 24 των καθοδικών 34 από 62 και 24 από 33 ήταν οι σταθερές.
Τεχνική ανάλυση – παράγωγα
Δεν ενεργοποιήθηκαν οι traders από την άνοδο του 25άρη
Στην τρίτη σύνοδο της εβδομάδας οι θεσμικοί έδωσαν ανοδική δυναμική στον 25άρη που τον κράτησε σε θετικό πεδίο μόνιμα. Η τιμή ανοίγματος ήταν οι 1639,91 μονάδες με ανοδικό χάσμα 6,48 μονάδων. Το ελάχιστο μέρας στις 1637,79 εμφανίστηκε στις 12:38 ενώ στις 16:07 ήρθε το μέγιστο στις 1671,46 μονάδες. Στο τέλος της ελεύθερης βρέθηκε στις 1668,74, αλλά το κλείσιμο ορίστηκε στις 1669,48 μονάδες με μεταβολή +2,21%. Ο τζίρος στα παράγωγα περιορίστηκε στα 8,092 από 10,443 εκατ. ευρώ.
Για την σειρά Νοεμβρίου στα ΣΜΕ του 25άρη, άλλαξαν χέρια 1021 συμβόλαια με ανώτερο τις 1674,00 μονάδες, κατώτερο τις 1635,00 και τελευταίες πράξεις στις 1674,00 από 1631,50 μονάδες. Διακινήθηκαν επίσης 177 ΣΜΕ της σειράς Δεκεμβρίου με ανώτερο μέρας τις 1670,00 και κατώτερο τις 1636,00, ενώ οι τελευταίες πράξεις έγιναν στις 1670,00 από 1639,00 μονάδες. Οι ανοικτές θέσεις για τη σειρά Νοεμβρίου διαμορφώθηκαν σε 5103 από 5038 ΣΜΕ και της σειράς Δεκεμβρίου 115 από 115.
Δεν ενεργοποιήθηκαν συνεπώς οι traders από την άνοδο του 25άρη. Αντίθετα στα δικαιώματα πώλησης αποφάσισαν να απλώσουν το ενδιαφέρον τους για τιμές εξάσκησης κάτω από τις 1600 μονάδες στην τρέχουσα σειρά. Αφού στα calls λήξης Νοεμβρίου ο ημερήσιος όγκος ήταν 4 συμβόλαια, για τιμή εξάσκησης από τις 1625 ως τις 1650 μονάδες. Για την επόμενη σειρά δεν άλλαξαν χέρια συμβόλαια. Στα δικαιώματα πώλησης για τη νέα κυρίαρχη σειρά, ο όγκος ήταν 70 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης από τις 1575 ως τις 1650 μονάδες. Για την επόμενη το ενδιαφέρον έφερε 20 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 1650 μονάδες.
Σήμερα έχουμε συνέχεια στο ξεπούλημα θέσεων σε μετοχικές αξίες με κανένα δείκτη των ασιατικών χρηματιστηρίων σε θετικό πεδίο. Αυτό είναι «φυσική συνέχεια» όσων έγιναν χθες στη Νέα Υόρκη.
Σχόλια εγχώριων αναλυτών
Ο Νικόλας Πετράκης της Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ
Αν και η εικόνα των Διεθνών Αγορών παραμένει ιδιαίτερα πτωτική, η Ελληνική Αγορά ‘έβγαλε άμυνες’ στην σημερινή συνεδρίαση, με ‘αιχμή του δόρατος’ τον συμπιεσμένο Τραπεζικό δείκτη.
Ο τζίρος των συναλλαγών παραμένει ιδιαίτερα “φτωχός”, προσβλέποντας προς το παρόν σε μία αντίδραση στην πτώση και όχι κάτι ουσιαστικότερο, καθώς η μεταβλητότητα των Ξένων Αγορών δεν υποστηρίζει μεγαλύτερες τοποθετήσεις από τα “ισχυρά χέρια”.
Διαγραμματικά, ο Γενικός Δείκτης διατηρεί το σήμα πώλησης, με τις 657 μονάδες να αποτελούν το σημείο αλλαγής της βραχυπρόθεσμης τάσης. Υπέρβαση αυτού του ορίου θα ανοίξει τον δρόμο για τις 682 μονάδες, χωρίς όμως να αλλάζει η πτωτικότητά της μεσοπρόθεσμης τάσης της Αγοράς.
Το τεχνικό ενδιαφέρον όμως, παρουσιάζεται στον Τραπεζικό κλάδο, με την σημερινή συνεδρίαση να δίνει σήμα αγοράς στα βραχυπρόθεσμα γραφήματα, μετά από 4 μήνες και αφού “κράτησε” τις 458 μονάδες του κλαδικού δείκτη, η σημαντικότητα του οποίου είχε επισημανθεί την περασμένη εβδομάδα.
Καθαρό σήμα αγοράς στον δείκτη Τραπεζών θα χρειαστεί ημερήσιο κλείσιμο άνω των 550 μονάδων με την ΑΛΦΑ να πρωτοστατεί διαγραμματικά εκ των τεσσάρων συστημικών.
Συνοψίζοντας, αν και τα Ξένα Χρηματιστήρια επηρεάζουν το γενικότερο διεθνές κλίμα, έχουμε δει πολλές φορές την Ελληνική Αγορά να λειτουργεί αυτόνομα και το σημερινό βραχυπρόθεσμο σήμα στον δείκτη Τραπεζών, δίνει ένα συγκρατημένο σήμα αισιοδοξίας για την συνέχεια.
Σήμερα
Οι μετοχές της Ασίας σημείωσαν πτώση σήμερα Πέμπτη καθώς εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια εξατμίζονται από τις αγορές παγκόσμια μετά από μια συρρίκνωση των μετοχών εταιριών τεχνολογίας που προκάλεσε τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση στη Wall Street από το 2011, διαγράφοντας όλα τα χρηματιστηριακά κέρδη για το έτος.
Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός της Ιαπωνίας έχει πέσει περισσότερο από 18,5% μέχρι στιγμής φέτος, αφού σημείωσε πτώση σχεδόν 2% σήμερα.
Ο Nikkei της Ιαπωνίας στις 09:10 δική μας ώρα υποχώρησε -3,73% σε ένα κατώτατο όριο έξι μηνών, ενώ οι μετοχές της Αυστραλίας έπεσαν σε χαμηλά επίπεδα πέραν του ενός έτους. Ο δείκτης Topix του Tokyo υποχώρησε 3%, κλαδεύοντας πάνω από 155 δισεκατομμύρια δολάρια στην αγοραία αξία.
Οι κινεζικές μετοχές ήταν επίσης στο κόκκινο με το δείκτη SSE Composite σε πτώση -2,5% αρχικά και αργότερα -1,26%, καθώς τα νέα μέτρα στήριξης της αγοράς από την κινεζική κυβέρνηση πέτυχαν να αμβλύνουν τις ανησυχίες των επενδυτών σχετικά με την υψηλή μόχλευση και τον εμπορικό πόλεμο της Κίνας.
Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ υποχώρησε 2,2% από το πρώτο μέρος και κρατήθηκε σε αυτά τα επίπεδα.
Η αυξανόμενη διεθνής πίεση στη Σαουδική Αραβία λόγω του θανάτου του δημοσιογράφου Τζαμάλ Χασόγκγι ζυγίζει επίσης το συναίσθημα των επενδυτών.