Skip to main content

ΗΠΑ: Η μετάλλαξη Δέλτα αγχώνει τους καταναλωτές

Ενώ η Ουάσινγκτον είναι καθηλωμένη από το χάος στο Αφγανιστάν, η Wall Street αναρωτιέται αν η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα πρόκειται να βλάψει την αμερικανική οικονομία. Καταναλωτικές έρευνες καταδεικνύουν πως πράγματι, οι Αμερικανοί ανησυχούν για την εξάπλωση της υπερεμεταδοτικής παραλλαγής του κορωνοϊού.

Μια νέα δημοσκόπηση διαπίστωσε ότι το άγχος για την Covid-19 είναι το υψηλότερο από την έξαρση του περασμένου χειμώνα.. Και μια πρόσφατη ανάγνωση του καταναλωτικού κλίματος στις αρχές Αυγούστου βυθίστηκε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 ετών, ακόμη και κάτω από τα πρώτα επίπεδα πανδημίας.

Οι ανώτεροι αξιωματούχοι της Federal Reserve ανησυχούν επίσης.

Δύο πρόεδροι τοπικών παραρτημάτων της Federal Reserve ανέφεραν ότι η παραλλαγή Δέλτα θα μπορούσε να επηρεάσει την απόφασή τους για το πότε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα αρχίσει να αποσύρει την υποστήριξη για την οικονομία. Η Fed συμμετείχε σε μια σειρά πρωτοφανών μέτρων πέρυσι για να διασφαλίσει ότι η οικονομία δεν θα καταρρεύσει.

Αυτό που πιστεύουν ή λένε οι Αμερικανοί, ωστόσο, δεν είναι το ίδιο με αυτό που κάνουν. Το ίδιο και για τις επιχειρήσεις.

Από τότε που τα κρούσματα με τη μετάλλαξη εξερράγησαν τον Ιούλιο, η οικονομία των ΗΠΑ συνέχισε να αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς. Οι Αμερικανοί εξακολουθούν να πετούν, να οδηγούν και να ταξιδεύουν σε πολύ μεγαλύτερο αριθμό σε σύγκριση με έναν χρόνο νωρίτερα. Και εξακολουθούν να ξοδεύουν πολλά χρήματα.

Οι επιχειρήσεις, από την πλευρά τους, προσπαθούν να προσλάβουν εκατομμύρια εργαζόμενους για να συμβαδίσουν με τη ζήτηση. Μέχρι τώρα οι περισσότεροι έχουν προσαρμοστεί επιτυχώς στην πανδημία και προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο να μειωθεί ξανά ο φόρτος της δουλειάς.

«Η παραλλαγή δέλτα ενέχει κίνδυνο, αλλά οι δημόσιοι λειτουργοί θα επικεντρωθούν στην επιτάχυνση των εμβολιασμών και όχι στη θέσπιση αυστηρών περιορισμών ως μέσων για τον περιορισμό του κύματος μόλυνσης», δήλωσε ο Όρεν Κλάχκιν, επικεφαλής αμερικανός οικονομολόγος στην Oxford Economics.

Οι αξιωματούχοι της Fed φαίνεται να έχουν παραιτηθεί στην ιδέα ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλότερος για περισσότερο από ό, τι είχε προβλέψει η κεντρική τράπεζα. Εξακολουθούν να πιστεύουν ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει προς τον στόχο του 2% μέχρι το επόμενο έτος, αλλά δεν είναι βέβαιοι πόσος χρόνος θα χρειαστεί.

Ο βασικός δείκτης τιμών PCE των ΗΠΑ  του Ιουλίου είναι απίθανο να δώσει μεγάλη άνεση στη Fed. Ο δείκτης προβλέπεται να αυξηθεί 0,4% και να ωθήσει την ετήσια αύξηση στο 4,2%.

Ωστόσο, όπως έχει κάνει ήδη σαφές, η Fed επικεντρώνεται περισσότερο στην υποστήριξη της οικονομίας παρά στην ανησυχία για αυτό που θεωρεί προσωρινή περίοδο πληθωρισμού. Εάν η μετάλλαξη Δέλτα επηρεάσει την οικονομία, δύσκολα η Fed θα χαλαρώσει τα μέτρα της. Η παραλλαγή του Δέλτα «θα μπορούσε να αποδυναμώσει την οικονομία και θα μπορούσε να επιβραδύνει τα πράγματα», δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Μινεάπολις, Νιλ Κασκάρι.

naftemporiki.gr