Skip to main content

Γουόρεν Μπάφετ: Ποιες επενδύσεις αποδίδουν εν μέσω υψηλού πληθωρισμού

Από μεταχειρισμένα αυτοκίνητα μέχρι το αέριο και τα παντοπωλεία, ο πληθωρισμός συνεχίζει να αυξάνει την τιμή των αγαθών στις ΗΠΑ. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή – που μετρά το πόσο πληρώνουν οι καταναλωτές για μια ποικιλία προϊόντων – αυξήθηκε 5,4% τον περασμένο μήνα σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2020, κάνοντας το μεγαλύτερο άλμα από το 2008.

Αν και ορισμένοι οικονομολόγοι και άλλοι εμπειρογνώμονες λένε ότι ο τρέχων ρυθμός πληθωρισμού δεν προκαλεί ανησυχία, ο πληθωρισμός είναι σχεδόν αδύνατο να αποφευχθεί. Αλλά όταν πρόκειται για επενδύσεις, ο διευθύνων σύμβουλος της Berkshire Hathaway, Γουόρεν Μπάφετ, λέει ότι υπάρχουν πάντα ορισμένες επιχειρήσεις που είναι πιο πιθανό να πετύχουν  συγκρινόμενες με άλλες.

Στην ετήσια συνάντηση των μετόχων του Berkshire Hathaway το 2015, ο Μπάφετ ρωτήθηκε ποια από τις εταιρείες του είχαν περισσότερες πιθανότητες να ευδοκιμήσουν σε μια περίοδο υψηλού πληθωρισμού. Η απάντηση του Μπάφετ ήταν: Η καλύτερη επιχείρηση για ιδιοκτησία είναι αυτή που δεν απαιτεί συνεχή επανεπένδυση γιατί γίνεται όλο και πιο ακριβή όσο πέφτει η αξία του δολαρίου.

«Οι καλύτερες επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια του πληθωρισμού είναι οι επιχειρήσεις που αγοράζετε μία φορά και στη συνέχεια δεν χρειάζεται να συνεχίσετε να πραγματοποιείτε επενδύσεις κεφαλαίου», δήλωσε ο Μπάφετ, προσθέτοντας ότι «κάθε επιχείρηση με μεγάλες επενδύσεις κεφαλαίου τείνει να είναι μια μη αποδοτική επιχείρηση σε περίοδο πληθωρισμού και συχνά γενικότερα να μην αποδίδει.

Επιχειρήσεις όπως εταιρείες κοινής ωφέλειας ή σιδηρόδρομοι «τρώνε όλο και περισσότερα χρήματα» και δεν είναι τόσο κερδοφόρες, εξήγησε. Εκείνος προτιμά να κατέχει εταιρείες με τις οποίες οι άνθρωποι συνδέονται μαζί τους.

Προτίμηση στα brands

Αντίθετα, «είναι υπέροχο πράγμα και πρέπει να κατέχεις ένα brand κατά τη διάρκεια του πληθωρισμού, δήλωσε ο Μπάφετ. Για αυτόν, αυτό περιλαμβάνει μάρκες όπως το See’s Candy, την οποία κατέχει από το 1972.

Φυσικά, οι περισσότεροι καθημερινοί επενδυτές δεν είναι σε θέση να αγοράσουν ολόκληρες επιχειρήσεις, αλλά μπορούν να αγοράσουν μετοχές σε εταιρείες που τους αρέσουν. Η κατοχή μέρους μιας «υπέροχης επιχείρησης», όπως είπε ο Μπάφετ το 2009, είναι χρήσιμη γιατί ό,τι και να συμβεί με την αξία του δολαρίου, το προϊόν της επιχείρησης θα εξακολουθεί να είναι σε ζήτηση.

Ο Μπάφετ είπε επίσης ότι είναι ιδιαίτερα βολικό να έχεις ακίνητα σε περιόδους πληθωρισμού επειδή η αγορά τους είναι «εφάπαξ δαπάνη» για τον επενδυτή και έχει το πρόσθετο όφελος να μπορεί να μεταπωληθεί.

«Εάν έχετε κάτι που είναι χρήσιμο για κάποιον άλλο, τείνει να κοστολογείται ως αξία αντικατάστασης με την πάροδο του χρόνου, οπότε παίρνετε την επίδραση του πληθωρισμού», δήλωσε ο Μπάφετ.

Στροφή σε αμοιβαία κεφάλαια

Ωστόσο, ο καλύτερος τρόπος δράσης για τους περισσότερους επενδυτές δεν είναι να επιλέξουν μεμονωμένες μετοχές που πιστεύουν ότι θα έχουν καλή απόδοση, αλλά αντίθετα να επενδύσουν σε χαμηλού κόστους αμοιβαία κεφάλαια, που ενέχουν λιγότερο ρίσκο.

Ο Μπάφετ προτείνει εδώ και καιρό στους επενδυτές να βάζουν τα χρήματά τους σε εκείνα τα κεφάλαια, τα οποία κατέχουν κάθε μετοχή σε έναν δείκτη, καθιστώντας τα αυτόματα διαφοροποιημένα. Ο S&P 500, για παράδειγμα, περιλαμβάνει μεγάλες εταιρείες όπως η Apple, η Coca-Cola και η Google.

Για τους ανθρώπους που θέλουν να χτίσουν τις αποταμιεύσεις τους για λόγω συνταξιοδότησης, τα διαφοροποιημένα κεφάλαια του δείκτη είναι «σχεδόν πάντα η πιο λογική επένδυση», δήλωσε ο Μπάφετ στο CNBC.

«Αγοράστε με συνέπεια ένα αμοιβαίο κεφάλαιο χαμηλού κόστους του δείκτη S&P 500», είπε το 2017. «Συνεχίστε να το αγοράζετε στα πάνω και στα κάτω και στα κάτω».

naftemporikigr