Skip to main content

ΔΝΤ: Η διεθνής συνεργασία κατά του κορωνοϊού θα αποφέρει 9 τρισ. δολάρια έως το 2025

Η ισχυρή διεθνής συνεργασία για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού θα μπορούσε να επιταχύνει την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη και να προσθέσει 9 τρισ. δολάρια στο παγκόσμιο εισόδημα έως το 2025, όπως δήλωσε χθες Πέμπτη η διευθύνουσα σύμβουλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου μετά από τη συνάντηση της διευθύνουσας επιτροπής του ΔΝΤ, η Γκεοργκίεβα κάλεσε επίσης τις ΗΠΑ και την Κίνα να διατηρήσουν τα ισχυρά οικονομικά κίνητρα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ενίσχυση της παγκόσμιας ανάκαμψης.

Τόνισε την ανάγκη ομοιόμορφης διανομής των εμβολίων σε όλο τον κόσμο τόσο στις αναπτυσσόμενες όσο και στις πλούσιες χώρες, ώστε να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη στα ταξίδια, τις επενδύσεις, το εμπόριο και σε άλλες δραστηριότητες.

«Αν μπορέσουμε να σημειώσουμε γρήγορη πρόοδο παντού, θα μπορούσαμε να επιταχύνουμε την ανάκαμψη. Και μπορούμε να προσθέσουμε σχεδόν 9 τρισ. δολάρια στο παγκόσμιο εισόδημα έως το 2025 και αυτό με τη σειρά του θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση του χάσματος εισοδήματος μεταξύ των πλουσιότερων και των φτωχότερων κρατών», τόνισε η Γκεοργκίεβα.

«Χρειαζόμαστε ισχυρή διεθνή συνεργασία και αυτό είναι πιο επείγον σήμερα για την ανάπτυξη και τη διανομή των εμβολίων», όπως υπογράμμισε.

Η δίκαιη και προσιτή πρόσβαση στις θεραπείες και στα εμβόλια για τον κορωνοϊό παγκοσμίως, θα είναι καθοριστικής σημασίας για την αποφυγή μακροχρόνιων τραυμάτων στην παγκόσμια οικονομία, τόνισε η Διεθνής Νομισματική και Χρηματοοικονομική Επιτροπή του ΔΝΤ σε δήλωσή της.

Η Γκεοργκίεβα είπε επίσης ότι δεν έχει «καμία αμφιβολία» ότι το αμερικανικό Κογκρέσο και ο Λευκός Οίκος θα συμφωνήσουν τελικά για άλλο ένα πακέτο δαπανών, ωστόσο δεν είναι σίγουρη για το χρονοδιάγραμμα. Τα σχεδόν 3 τρισ. δολάρια σε δαπάνες στήριξης από τις ΗΠΑ νωρίτερα κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, «ήταν μια σημαντική θετική ώθηση και θα θέλαμε να δούμε να συνεχιστεί ξανά», πρόσθεσε.

Η επιτροπή ανέφερε ότι η συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών και των επίσημων διμερών πιστωτών στην ελάφρυνση του χρέους για τις φτωχές χώρες είναι απαραίτητη, με την Γκεοργκίεβα να προσθέτει ότι «απαιτείται περαιτέρω συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα και παραμένει ένα ζήτημα που εκκρεμεί».

Η G20 ενέκρινε την Τετάρτη μια εξάμηνη παράταση έως τα μέσα του 2021 της Πρωτοβουλίας Αναστολής Εξυπηρέτησης Χρέους (DSSI) που παγώνει τις επίσημες διμερείς πληρωμές χρέους και δήλωσε ότι θα εξετάσουν μία περαιτέρω παράταση έξι μηνών τον Απρίλιο. Όμως, οι ιδιώτες πιστωτές και οι δανειστές εκτός του Ομάδας του Παρισιού δεν συμμετέχουν πλήρως.

«Είμαστε απογοητευμένοι από την απουσία προόδου της συμμετοχής των ιδιωτών πιστωτών στο DSSI και τους ενθαρρύνουμε έντονα να συμμετάσχουν με συγκρίσιμους όρους, όταν τους το ζητήσουν οι επιλέξιμες χώρες», δήλωσε η διευθύνουσα επιτροπή, ενθαρρύνοντας παράλληλα «την πλήρη συμμετοχή των επίσημων διμερών πιστωτών».

Πηγή: Reuters