Skip to main content

e-ειδοποίηση για πληρωμές αλλά και επιστροφές φόρων

Από την έντυπη έκδοση

Της Βάσως Βεγίρη
[email protected]
 
Δεν θα ειδοποιεί η εφορία τους πολίτες μέσω του Taxisnet μόνο για τις «λυπητερές», δηλαδή μόνο για οφειλές, αλλά και για τις επιστροφές φόρων που δικαιούνται και αυτό θα έχει γίνει πράξη μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, όπως ανακοίνωσε ο διοικητής ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, από το βήμα του 9ου Thessaloniki Tax Forum, ενώ εντός του 2018 οι πολίτες θα μπορούν να καταβάλλουν τους φόρους τους μέσω κάρτας απευθείας στο Taxisnet, αποφεύγοντας τις τραπεζικές επιβαρύνσεις.

Έκανε επίσης λόγο για σταδιακή κατάργηση εντύπων και ειδοποιητηρίων. Με ενημερωτική καμπάνια θα κληθούν οι φορολογούμενοι να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία τους στο Taxisnet και κυρίως το e-mail τους και είναι πιθανόν να τους ζητηθεί να παρέχουν έναν ακόμη λογαριασμό e-mail. «Έτσι, πρακτικά θέτουμε σε λειτουργία την ηλεκτρονική ειδοποίηση» σημείωσε σχετικά και πρόσθεσε πως στόχος είναι μέσα στο 2018 «να το έχουμε γενικεύσει».

Μεταβιβάσεις ακινήτων

Επίσης, στην κατεύθυνση της διευκόλυνσης της αναθέρμανσης της αγοράς ακινήτων, σύμφωνα πάντοτε με τον διοικητή της ΑΑΔΕ, βρίσκεται στο τελικό στάδιο ο σχεδιασμός των αλλαγών στο Αποδεικτικό Φορολογικής Ενημερότητας, που όπως σημείωσε θα αντιμετωπίζουν τις «υπερβολές» που δυσχεραίνουν τις μεταβιβάσεις ακινήτων.
Στο μικροσκόπιο του ελεγκτικού μηχανισμού της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων μπαίνουν έσοδα και δαπάνες των ελευθέρων επαγγελματιών και επιτηδευματιών, στο πλαίσιο περαιτέρω περιορισμού της φοροδιαφυγής, ενίσχυσης των εσόδων και στήριξης του προϋπολογισμού.

Το νέο Ε3

Ήδη οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, όπως τόνισε ο κ. Πιτσιλής, βρίσκονται στην τελική φάση επεξεργασίας του νέου εντύπου Ε3 το οποίο και θα δοθεί για παρατηρήσεις στους επιχειρηματικούς και επαγγελματικούς φορείς. Η βασική του ωστόσο φιλοσοφία, όπως ανέφερε, είναι η συγχώνευση των πινάκων, είτε πρόκειται για απλογραφικά ή για διπλογραφικά βιβλία, ώστε να δοθεί έμφαση στην αποτύπωση των κατηγοριών εσόδων και εξόδων των επιχειρήσεων. Στόχος είναι να υπάρξει γνώση από τον ελεγκτικό μηχανισμό των μέσων όρων δαπανών ανά κατηγορία, αφού θα μπορούν να γνωρίζουν τι είναι εύλογο και τι όχι, ώστε ο έλεγχος να εστιάζει σε εκείνες τις περιπτώσεις που παρουσιάζονται σημαντικές αποκλίσεις από τον μέσο όρο και να δίνεται η ευκαιρία στον φορολογούμενο να αποδείξει ότι οι δαπάνες του είναι πραγματικές.

Το μαύρο χρήμα

Έμφαση έδωσε, επίσης, ο κ. Πιτσιλής στο θέμα των Paradise Papers, για τα οποία σημείωσε ότι καταδεικνύουν την ανάγκη διεθνών συνεργασιών για την αντιμετώπιση της μεγάλης φοροδιαφυγής και του μαύρου χρήματος και ότι «θα παρακολουθήσουμε το θέμα στενά συμμετέχοντας άλλωστε στην ειδική ομάδα του ΟΟΣΑ». Ήδη οι ελληνικές αρχές προχωρούν στην υπογραφή των πρώτων συμφωνιών με άλλες χώρες, με αντικείμενο τη συνεργασία των φορολογικών αρχών, ενώ θετικά εξελίσσονται οι επαφές με τις βουλγαρικές αρχές και δίνεται επίσης έμφαση σε μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής στοχευμένα και στους συνοριακούς ελέγχους.

Αν δεν αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά η φοροδιαφυγή και το «μαύρο» χρήμα, τόνισε επίσης ο διοικητής της ΑΑΔΕ, είναι δυνατόν να θέσουν σε κίνδυνο ακόμα και την ίδια τη νομιμοποίηση του φόρου, δηλαδή να λέει ο πολίτης «εάν δεν πιάνετε τους φοροφυγάδες, εγώ γιατί να πληρώνω φόρο».