Skip to main content

Κάθε λιμάνι και… διαφορετικός συντελεστής ΦΠΑ

Από την έντυπη έκδοση

Του Γ. Κούρου
[email protected]

Ενα απίστευτο «αλαλούμ» ζουν από σήμερα οι κάτοικοι και οι επισκέπτες των έξι νησιών (Σαντορίνη, Μύκονος, Νάξος, Πάρος, Ρόδος, Σκιάθος) τα οποία χτύπησε πρώτα το «τσουνάμι» του νέου μνημονίου και η κατάργηση των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ, ενώ έπονται ακόμη δύο μεγάλα «κύματα», την 1η Ιουνίου 2016 και την 1η Ιανουαρίου 2017, που θα «βυθίσουν» και τα υπόλοιπα νησιά που απολαμβάνουν ακόμη το ευνοϊκό καθεστώς.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα του τραγέλαφου που επικρατεί με τις νέες ρυθμίσεις που τίθενται σε εφαρμογή, με εγκύκλιο (ΠΟΛ. 1224/12.10.2015) της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, και είναι άγνωστο στο κατά πόσο θα συμβάλουν στη μείωση της φοροδιαφυγής είναι το εξής: σε πλοίο που εκτελεί δρομολόγιο Πειραιά – Ανδρο – Τήνο – Μύκονο – Φολέγανδρο οι επιβάτες που αναχωρούν από τον Πειραιά επιβαρύνονται με συντελεστή 23%, ανεξαρτήτως του τόπου προορισμού τους.

Με τον ίδιο συντελεστή επιβαρύνονται και επιβάτες με προορισμό τη Μύκονο, ανεξαρτήτως του τόπου αναχώρησής τους. Επιβάτες με εισιτήριο Ανδρο – Τήνο, καθώς και επιβάτες με εισιτήριο Ανδρο – Φολέγανδρο ή Τήνο – Φολέγανδρο επιβαρύνονται με συντελεστή ΦΠΑ 16%, παρά την ενδιάμεση στάση στο νησί της Μυκόνου, καθώς στην περίπτωση αυτή θεωρείται ότι η μεταφορά εκτελείται υλικά σε νησιά για τα οποία ισχύει η κατά 30% μείωση.

Η γενικότερη αναστάτωση βέβαια με το νέο καθεστώς δεν αφορά μόνο τις μεταφορές, αλλά όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες, ειδικά τις ξενοδοχειακές, αφού για τα νησιά του Αιγαίου για τα οποία ισχύει ακόμη η κατά 30% μείωση των συντελεστών ΦΠΑ, το ποσοστό της ενιαίας τιμής που αντιστοιχεί στις υπηρεσίες διαμονής υπάγεται από 01.10.2015 στο 9%, ενώ το ποσοστό της ενιαίας τιμής που αντιστοιχεί στις υπηρεσίες εστίασης καθώς και στις λοιπές υπηρεσίες υπάγεται στον κανονικό συντελεστή 16%.

Οσον αφορά τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, καθώς και τα έξι νησιά για τα οποία καταργείται η εν λόγω μείωση των συντελεστών, από 01.10.2015 το ποσοστό της ενιαίας τιμής που αντιστοιχεί στη διαμονή υπάγεται στο 13%, ενώ το ποσοστό που αντιστοιχεί στις υπηρεσίες εστίασης και στις λοιπές υπηρεσίες υπάγεται στον κανονικό συντελεστή 23%.

Επισημαίνεται πάντως ότι όσον αφορά τις υπηρεσίες διαμονής και εστίασης ή άλλες υπηρεσίες που παρέχουν οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις έναντι ενιαίας τιμής, χωρίς να είναι εφικτός ο διαχωρισμός στους επιμέρους συντελεστές, ισχύουν τα εξής:

α. Διαμονή με πρωινό: 5% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ, ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για το πρωινό.

β. Διαμονή με ημιδιατροφή: 15% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή, ως αντιπαροχή για το πρωινό και το γεύμα.

γ. Διαμονή με πλήρη διατροφή (full bord): 25% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή, ως αντιπαροχή για πρωινό και δύο γεύματα.

δ. Διαμονή με το σύστημα all inclusive: 30% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ, ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για τις υπηρεσίες εστίασης, για τις καταναλώσεις αλκοολούχων ή μη ποτών και για τις λοιπές παροχές που ενδεχομένως περιλαμβάνει το πακέτο.

Στην περίπτωση που οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις δύνανται να διαχωρίζουν τις επιμέρους αξίες, εφαρμόζουν τον οικείο συντελεστή ΦΠΑ επί της αξίας της κάθε αυτοτελούς υπηρεσίας.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι με την εφαρμογή του νέου συστήματος προβλέπεται ότι στην παράδοση αγαθών, στην ενδοκοινοτική απόκτηση αγαθών και στην παροχή υπηρεσιών, εφαρμόζονται οι συντελεστές που ισχύουν κατά τον χρόνο που ο φόρος καθίσταται απαιτητός, γεγονός που σημαίνει ότι σε φορολογικά στοιχεία που εκδίδονται από 01.10.2015 και εφεξής, ο ΦΠΑ θα υπολογίζεται με τους νέους συντελεστές, ανεξάρτητα αν αφορούν συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν κατά το προηγούμενο διάστημα ή υπηρεσίες που η παροχή τους ξεκίνησε πριν από την 01.10.2015, αλλά ολοκληρώνεται μετά την ημερομηνία αυτή.

Αντίστοιχα, σε πιστωτικά τιμολόγια που εκδίδονται από 1.10.2015 και αφορούν συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν πριν από την ημερομηνία αυτή, υπολογίζεται ΦΠΑ με τους νέους συντελεστές. Εφόσον συντρέχει λόγος έκδοσης παραστατικού για την ακύρωση συναλλαγής (π.χ. λογιστικού σημειώματος, κ.λπ.), πρέπει να αναγράφεται σε αυτό ο ίδιος συντελεστής ΦΠΑ που είχε η αρχική συναλλαγή, ανεξάρτητα της ημερομηνίας έκδοσής του, δεδομένου ότι στην περίπτωση αυτή ακυρώνεται η συναλλαγή στο σύνολό της.

Σε περίπτωση εκ παραδρομής εφαρμογής μεγαλύτερου συντελεστή ΦΠΑ, π.χ. 23% αντί 13%, σε χονδρική πώληση αγαθών, υπάρχει δυνατότητα να εκδοθεί πιστωτικό σημείωμα μόνο για τη διόρθωση του ΦΠΑ.