Skip to main content

Η Uber ανοίγει δρόμο για επένδυση της Softbank

Από την έντυπη έκδοση

Σε «ειρηνευτική» συμφωνία, που ανοίγει τον δρόμο για επένδυση έως και δέκα δισ. δολαρίων από την ιαπωνική Softbank Group, κατέληξε το διοικητικό συμβούλιο της Uber Technologies. Η συμφωνία θα συμβάλει στην επίλυση της νομικής διαμάχης μεταξύ του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της Uber, Τράβις Καλάνικ, και ενός από τους σημαντικότερους μετόχους της εταιρείας μισθώσεων ταξί μέσω κινητού. Συγκεκριμένα, η εταιρεία επιχειρηματικού κεφαλαίου Benchmark -εκ των επενδυτών της Uber και με θέση στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας- και ο κ. Καλάνικ κατέληξαν σε συμφωνία για τους όρους που αφορούν την επένδυση της Softbank, η οποία θα μπορούσε να ανέλθει έως και τα 10 δισ. δολάρια, όπως ανέφεραν έγκυρες πηγές.

Το διοικητικό συμβούλιο της Uber είχε συμφωνήσει προ μηνός να φέρει τη Softbank ως επενδυτή και μέλος του διοικητικού συμβουλίου, όμως οι διαπραγματεύσεις «σκόνταψαν» στην αντιπαράθεση μεταξύ του κ. Καλάνικ και της Softbank. Η συμφωνία που επετεύχθη αίρει το τελικό εμπόδιο και επιτρέπει στον ιαπωνικό όμιλο να προχωρήσει με προσφορά για αγορές μετοχών. «Εισήλθαμε σε συμφωνία με κοινοπραξία της οποίας ηγούνται οι Softbank και Dragoneer», επιβεβαίωσε εκπρόσωπος της Uber. Η επένδυση θα επιτρέψει την επέκταση των δραστηριοτήτων της Uber. Η Softbank, μαζί με την Dragoneer Investment Group, ηγούνται κοινοπραξίας επενδυτών που σχεδιάζουν να επενδύσουν ένα με 1,25 δισ. δολάρια στην Uber, ενώ θα αγοράσουν έως και το 17% των μετοχών της από επενδυτές και εργαζομένους. Η Uber αποτελεί τη νεοφυή επιχείρηση με τη μεγαλύτερη αξία στον κόσμο, ύψους 68 δισ. δολαρίων.

Η ολοκλήρωση της συμφωνίας με τη Softbank -έναν από τους σημαντικότερους επενδυτές εταιρειών της Σίλικον Βάλεϊ- ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο για την εταιρεία, έπειτα από μια σειρά γεγονότων όπως η παραίτηση του κ. Καλάνικ, η απομάκρυνση κορυφαίων στελεχών και σκανδάλων περί σεξουαλικής παρενόχλησης και διακρίσεων. Η συμφωνία συνοδεύεται επίσης από τους νέους κανονισμούς εταιρικής διοίκησης που συνεπάγονται αυστηρότερη εποπτεία. Για να προχωρήσει η συμφωνία, η Benchmark συμφώνησε να αναστείλει τη δικαστική αγωγή εναντίον του κ. Καλάνικ, την οποία είχε καταθέσει τον Αύγουστο, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις εξουσίες του στην εταιρεία και να τον θέσει εκτός διοικητικού συμβουλίου, όπως ανέφεραν ανώνυμες πηγές.