Skip to main content

Ιαπωνία: Εντολή από τον πρωθυπουργό για νέα μέτρα οικονομικής στήριξης

Εντολή στην κυβέρνηση της Ιαπωνίας να καταρτίσει επιπλέον μέτρα οικονομικής στήριξης έως τον Νοέμβριο, θα δώσει ο νέος πρωθυπουργός της χώρας Γιοσιχίντε Σούγκα, όπως αναφέρει σήμερα Τρίτη η εφημερίδα Nikkei.

Η κίνηση αυτή θα σηματοδοτήσει την ετοιμότητα της κυβέρνησης να παρέχει περισσότερη στήριξη για να μετριάσει τον οικονομικό αντίκτυπο από την πανδημία του κορωνοϊού, που έχει επιφέρει σημαντικό πλήγμα στους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις στη χώρα.

Τα οικονομικά μέτρα θα μπορούσαν να επικεντρωθούν στη στήριξη του τουρισμού και της εστίασης, που υποφέρουν από τη μείωση της κατανάλωσης, όπως τονίζει η εφημερίδα.

Η κυβέρνηση μπορεί επίσης να εξετάσει το ενδεχόμενο επέκτασης της πρωτοβουλίας «Go To Travel» για την επιδότηση του εγχώριου τουρισμού ως μέρος στο πλαίσιο των μέτρων, επισημαίνει το δημοσίευμα, χωρίς να αναφέρει η εφημερίδα την πηγή της πληροφόρησης.  

Η Ιαπωνία έχει ήδη διαθέσει ένα συνδυασμένο δημοσιονομικό πακέτο στήριξης ύψους 2,2 τρισ. δολαρίων, ως απάντηση στην υγειονομική κρίση, συμπεριλαμβανομένων της καταβολής μετρητών σε νοικοκυριά και της πληρωμής των δανείων από μικρές επιχειρήσεις, μέτρα που χρηματοδοτήθηκαν εν μέρει μέσω δύο συμπληρωματικών προϋπολογισμών.

Η κυβέρνηση θα μπορούσε να αποφασίσει έως τα τέλη Δεκεμβρίου για ένα σχέδιο επέκταση του τρέχοντος προϋπολογισμού για τη χρηματοδότηση των μέτρων, την ίδια στιγμή που θα καταρτίσει τα σχέδια για τον ετήσιο προϋπολογισμό της επόμενης οικονομικής χρήσης, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Η 3η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου έχει αρχίσει να ανακάμπτει από τον αντίκτυπο που προκάλεσε η κρίση στη ζήτηση στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένου του πλήγματος στο παγκόσμιο εμπόριο και στις εξαγωγές αυτοκινήτων και άλλων προϊόντων από την Ιαπωνία.

Η κυβέρνηση την περασμένη Τετάρτη δήλωσε ότι η οικονομική δραστηριότητα επιβραδύνθηκε, και πιθανώς να συρρικνωθεί τον Αύγουστο.

Πηγή: Reuters