Από την έντυπη έκδοση
Του Στέλιου Παπαπέτρου
[email protected]
Η πλέον πρόσφατη απόφαση πρωτοδικείου που διατάσσει την επιστροφή των περικομμένων δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και του επιδόματος αδείας αφορά 50 εν ενεργεία δικαστικούς υπαλλήλους. Πρόκειται για επιστροφές ποσών της περιόδου από το 2014 έως και το 2016, ενώ τα ποσά της επιστροφής κυμαίνονται από 500 έως 1.437,50 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι τα δώρα έχουν καταργηθεί με τις διατάξεις του Νόμου 4093/2012.
Είχαν προηγηθεί τις 15 τελευταίες ημέρες δύο ακόμη πρωτόδικες αποφάσεις, η πρώτη του μονομελούς διοικητικού Πρωτοδικείου της Θεσσαλονίκης και η δεύτερη του Πρωτοδικείου της Αθήνας, οι οποίες έκριναν αντισυνταγματικές τις περικοπές των δώρων Πάσχα και Χριστουγέννων σε συνταξιούχο του ΙΚΑ (η πρώτη) και σε υπάλληλο του ΟΑΕΔ (η δεύτερη). Επισημαίνεται ότι οι συγκεκριμένες αποφάσεις έρχονται να προστεθούν σε μία σειρά δικαστικών αποφάσεων από τα Ειρηνοδικεία και Πρωτοδικεία (Διοικητικά και Πολιτικά) της χώρας, όπως είναι του Ειρηνοδικείου Καλαμάτας, του Ειρηνοδικείου Λαμίας, και του Ειρηνοδικείου Αμαρουσίου.
Υπενθυμίζεται ότι πριν από πέντε ημέρες η ΑΔΕΔΥ εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τη δικαστική διεκδίκηση των δώρων Χριστουγέννων – Πάσχα και του επιδόματος αδείας, εξαιτίας θετικών πρωτόδικων δικαστικών αποφάσεων που δικαιώνουν εργαζόμενους, και απέστειλε στα μέλη της σχετικό νομικό γνωμοδοτικό σημείωμα, καθώς και υπόδειγμα αίτησης καταβολής των επιδομάτων, την οποία μπορούν οι εργαζόμενοι να καταθέσουν στην υπηρεσία τους για να διακόψουν την παραγραφή της διακοπής των δώρων Πάσχα και Χριστουγέννων. Σε υπόμνημά της προς την ΑΔΕΔΥ, η νομική σύμβουλος της Ανώτατης Ομοσπονδίας των δημοσίων υπαλλήλων επισημαίνει ότι επειδή προς το παρόν υπάρχουν μόνο πρωτόδικες αποφάσεις οι οποίες μπορούν να ανατραπούν εάν γίνει δίκη σε δεύτερο βαθμό -όπως η πρόσφατη του Ειρηνοδικείου Αθηνών με την οποία έγινε δεκτή η αγωγή υπαλλήλου του ΟΑΕΔ για επιστροφή των δώρων Πάσχα και Χριστουγέννων- θα ήταν σκόπιμο να υπάρξει αναμονή εν όψει της οριστικής απόφασης του δικαστηρίου.
Υπό το φως και των νέων εξελίξεων, σε δικαστικό επίπεδο, το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ, που συνεδρίασε κατά τη διάρκεια των εργασιών της Ετήσιας Πανελλήνιας Συνδιάσκεψης της ΑΔΕΔΥ που πραγματοποιήθηκε στις 14 και 15 του Οκτώβρη στα Ιωάννινα με τη συμμετοχή 250, περίπου, συνέδρων από ολόκληρη τη χώρα (προεδρείων Ομοσπονδιών, προεδρείων Νομαρχιακών Τμημάτων, Γενικών Συμβούλων), αποφάσισε την κήρυξη 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης για την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου του 2018.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ, οι δημόσιοι υπάλληλοι «με αυτό τον τρόπο αντιδρούν στις ασκούμενες πολιτικές από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και διεκδικούν αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, υπολογισμό της διετίας 2016-2017 στη μισθολογική εξέλιξη και νέο μισθολόγιο για το 2019 που θα αποκαθιστά σταδιακά τα εισοδήματα, θα αίρει τις αδικίες και θα επαναφέρει τον 13ο και 14ο μισθό». Επίσης, η ΑΔΕΔΥ ζητά την κατάργηση του Νόμου Κατρούγκαλου (ν. 4387/16) για το ασφαλιστικό και σταδιακή αποκατάσταση όλων των συντάξεων.
ΕΣΗΕΑ: Δυνατότητα αναδρομικής διεκδίκησης
Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ με ανακοίνωσή του ενημερώνει τους συνταξιούχους μέλη της ότι υπάρχει η δυνατότητα αναδρομικής διεκδίκησης των περικοπών που επιβλήθηκαν στις συντάξεις με το δεύτερο μνημόνιο το 2012 και επισημαίνει ότι με νεότερη ανακοίνωσή του θα ενημερώσει τους συνταξιούχους του κλάδου για τις απαιτούμενες ενέργειες διασφάλισης των αξιώσεών τους. Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, «το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ με δυναμισμό, σοβαρότητα και υπευθυνότητα θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα ενημερώνει τους συνταξιούχους συναδέλφους, ώστε να μη χάσει κανείς τα δικαιώματά του».