Skip to main content

Τι διεκδικεί η Άγκυρα από το Ριάντ;

Της Νατάσας Στασινού
[email protected] 

Η υπόθεση Κασόγκι φάνηκε αρχικά να προσθέτει ακόμη ένα αγκάθι στις τεταμένες, ήδη από την Αραβική Άνοιξη του 2011, σχέσεις Τουρκίας- Σαουδικής Αραβίας. Τα πράγματα όμως είναι αρκετά περίπλοκα και σε αυτά εμπλέκονται όχι μόνο παιχνίδια επιρροής στην περιοχή, αλλά και οικονομικά συμφέροντα. Η τελευταία εξέλιξη, που θέλει το Ριάντ έτοιμο να ανακοινώσει ότι σκότωσε…κατά λάθος τον Σαουδάραβα δημοσιογράφο, συνοδεύεται από πληροφορίες για το τι ακριβώς διεκδικεί η Άγκυρα από το Ριάντ, σε μία εξαιρετικά δύσκολη στιγμή για την οικονομία της. 

Σύμφωνα με τους New York Times η εξήγηση αυτή του Ριάντ περί μίας «ανάκρισης, που πήγε λάθος», θα μπορούσε όχι μόνο να απαλύνει την ένταση μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών, αλλά και να αφήσει ικανοποιημένες όλες τις πλευρές. Η Σαουδική Αραβία, που βλέπει τα επενδυτικά της όνειρα να παγώνουν πιστεύει ότι με τον τρόπο αυτό μπορεί να επιδιώξει βελτίωση της εικόνας της. Η κυβέρνηση Τραμπ από την πλευρά της θα αποκρούσει σε έναν βαθμό την κριτική που δέχεται για την απόφασή της να μην ακυρώσει την πώληση όπλων ύψους 110 δισ. δολαρίων προς το βασίλειο των Σαούντ, αλλά και ενδεχομένως να δώσει τελικά το «παρών» στο «Νταβός της Ερήμου», που υπόσχεται πολύτιμα deals.

Όσο για την Τουρκία θα μπορούσε να εξασφαλίσει μία σημαντική ένεση ρευστότητας, στη μορφή φθηνών δανείων από το Ριάντ, όπως αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα. Η λίρα εξακολουθεί να είναι υποτιμημένη 40% από τις αρχές του έτους, παρά την ανάκαμψη των τελευταίων ημερών, στον απόηχο της απελεύθερωσης του Αμερικανού πάστορα, Μπράνσον. 

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι παρά την επιδείνωση στις σχέσεις των δύο χωρών, λόγω των σχέσεων του Ερντογάν με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, αλλά και με την Τεχεράνη, η Σαουδική Αραβία παραμένει σημαντικός επενδυτής σε τουρκικό έδαφος. Δεκάδες πλούσιοι Σαουδάραβες εξακολουθούν να αγοράζουν τα τελευταία χρόνια ακίνητα στην Κωνσταντινούπολη, ρίχνοντας φρέσκο χρήμα. Παράλληλα η Τουρκία εξάγει αγαθά αξίας 3,6 δισ. δολαρίων ετησίως και εισάγει αγαθά περίπου 1,8 δισ.  δολ. από τη Σ. Αραβία- εμφανίζει δηλαδή σημαντικό εμπορικό πλεόνασμα.  

Η Άγκυρα επέλεξε να παίξει επίθεση και φαίνεται να βγαίνει κερδισμένη, καθώς τώρα διεκδικεί οικονομικά ανταλλάγματα για να κάνει πίσω. Αυτά θα μπορούσαν να έρθουν εν μέρει και από την Ουάσιγκτον, που διατηρεί προς το παρόν σε ισχύ τους δασμούς σε τουρκικό χάλυβα και αλουμίνιο, θέλοντας να δείξει ότι δεν υπήρξε συναλλαγή στην υπόθεση Μπράνσον.  

Να θυμίσουμε εδώ πως πριν από λίγους μήνες όταν η λίρα βρισκόταν σε ελεύθερη πτώση και χώρες, όπως η Γερμανία και η Ρωσία δίσταζαν να προσφέρουν οικονομική βοήθεια (παρόλο που δεν ήθελαν να δουν την τουρκική οικονομία να καταρρέει), ήταν ένας μεγάλος αντίπαλος της Σαουδικής Αραβίας, το Κατάρ, που πρόσφερε σανίδα σωτηρίας στον Ταγίπ Ερντογάν, με τον εμίρη του να ανακοινώσει επενδύσεις ύψους 15 δισ. δολαρίων

Αναλυτές εκτιμούν ότι αν η τουρκική πίεση στο Ριάντ δεν καταλήξει σε φθηνά δάνεια, θα μπορούσε και πάλι να αξιοποιηθεί στη μορφή της περαιτέρω ενίσχυσης των σχέσεων με το Κατάρ. Η Άγκυρα θα μπορεί να υποστηρίξει ότι εξέθεσε το αυταρχικό βασίλειο των Σαούντ, ζητώντας από το πλούσιο εμιράτο να επισπεύσει τις δικές του επενδύσεις. 

Όλα αυτά είναι βεβαίως σχέδια, που θα μπορούσαν εύκολα να ανατραπούν μέσα στο πολυσύνθετο παιχνίδι των σχέσεων στη Μέση Ανατολή. 

naftemporiki.gr