Skip to main content

Market beat: Στην δυναμική της παγκόσμιας κεφαλαιαγοράς οι όποιες ελπίδες ανόδου

Του Κώστα Ιωαννίδη

Οι εξελίξεις γύρω από τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την Ελληνική Οικονομία είναι σε κρίσιμο σημείο, πριν από την ώρα των αποφάσεων του ΔΝΤ για τον ρόλο του στο εξής, όπως θα διαγραφούν μετά τη λήξη της Συνόδου στις 7 – 9 Οκτωβρίου. Για αυτό το Ελληνικό Χρηματιστήριο έχει υποστεί συναλλακτική μιζέρια που γεννά από μόνη της πολλές επιφυλάξεις.

Οι επενδυτές περιμένουν τη στάση του ΔΝΤ γύρω από το αν θα συνεχίσει να συμβάλει χρηματοδοτικά στο Ελληνικό πρόγραμμα. Ζήτημα που είναι συνδεδεμένο με την αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους ώστε να είναι βιώσιμο, ή η Ε.Ε. θα επιμείνει να ασχοληθεί με το Ελληνικό χρέος μετά τις Γερμανικές εκλογές.

Ταυτόχρονα, η μεταβλητότητα της μετοχής της Deutsche Bank συνεχίζει να ταράζει τις Αγορές, με το σενάριο κάποιου συμβιβασμού με τις Αμερικανικές Αρχές να έχει αυξημένη πιθανότητα. Παραμένει ανοικτό το ζήτημα της ποιότητας του ενεργητικού της Deutsche Bank και του ύψους των ενδεχόμενων κεφαλαιακών αναγκών της. Ενώ ανάλογα ζητήματα παραμένουν για τις Ιταλικές Τράπεζες και πιθανόν και άλλες Ευρωπαϊκές.

Μια ανάρτηση του Blooomberg που αναφερότανε στην πιθανή σταδιακή μείωση του ρυθμού των αγορών ομολόγων από την ΕΚΤ, ήταν αρκετή να προκαλέσει ανατριχίλες στην παγκόσμια επενδυτική βιομηχανία. Η βάση τους δεν ήταν η αναμενόμενη απόφαση της ΕΚΤ. Εξηγούμαστε για το αναμενόμενη. Το πρόγραμμα αγορών ανά μήνα είχε ορισμένο το τέλος του για τον Μάρτιο του 2017 και όσο πλησιάζουμε προς τα εκεί, είναι λογικό να εκπέμψει μηνύματα η ΕΚΤ, ώστε να προετοιμαστούν οι αγορές. Γιατί  είναι απίθανο να σταματήσει το QE απότομα. Ωστόσο, αυτό που τάραξε την ηρεμία των επαγγελματιών, ήταν ο φόβος μήπως η ΕΚΤ (που δεν έκανε κίνηση το Σεπτέμβρη) και η Τράπεζα της Ιαπωνίας που ανήκουν στο στρατόπεδο των Κεντρικών Τραπεζών υπέρ της νομισματικής χαλάρωσης, αντιλαμβανόμενες τη ματαιότητα του εγχειρήματος, θα κόψουν τις ενέσεις ρευστότητας. Όσο για τη Fed, αυτή μοιάζει να είναι πολύ πιο κοντά στην απόφαση για άνοδο των επιτοκίων της, βάσει των ιθυνόντων της που εμφανίζονται υπέρ σύσφιξης, στη νομισματική πολιτική, όλο και πιο συχνά. Το παράξενο είναι ότι το Bloomberg ανέβασε αυτή την πληροφορία λίγες ώρες πριν αρχίσουν οι συνεδριάσεις της Τετάρτης στην Ασία και την Ευρώπη, και αμέσως έγινε αισθητός ο αντίκτυπός της.

Αν όμως έσπαγε ο ΓΔ χθες την οροφή του ΚΜΟ100, θα εμφανιζόντουσαν σαν αγοραστές οι, εξ απογοητεύσεως, πωλητές της Τετάρτης και τότε, αυτοί οι κλάδοι θα ήταν από τους πλέον περιζήτητους. Το πόσο θα διαρκέσει αυτή η δυναμική εξαρτάται από τα διεθνή χρηματιστήρια. Η στατιστική το υποδείκνυε και οι traders στα παράγωγα το μυριστήκανε πρώτοι από όλους. Η στήλη ειδοποίησε, αναγνωρίζοντας την ακρίβεια στην κατεύθυνση των στοιχημάτων στα παράγωγα, αναζητώντας τις απλούστερες υποδείξεις από πλευράς τεχνικής ανάλυσης. Η μοίρα της αγοράς είναι ακόμα και όταν οι αναταράξεις είναι γεννήματα σημαντικών εξελίξεων ή φόβων, να μην ξεσπάει προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση, αλλά να ανεβοκατεβαίνει με καλοκαιρινούς τζίρους μέσα στο τέταρτο τρίμηνο.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας    

ΗΠΑ 

Θετικά πρόσημα εμφάνισαν στη χθεσινή συνεδρίαση οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, δεχόμενοι ώθηση από το +1,5% του ενεργειακού κλάδου, ως απόρροια της αύξησης της τιμής του πετρελαίου σε υψηλό τριών μηνών.

Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,62% στις 18.281 μονάδες, ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 κατέγραψε άνοδο κατά 0,43% στις 2.159 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq σημείωσε κέρδη κατά 0,50% στις 5.316 μονάδες.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Twitter Inc αυξήθηκε κατά 5,15% χάρη στα σενάρια περί κατάθεσης προσφοράς για την εξαγορά της, εντός της εβδομάδας. Κέρδη κατά 4% εμφάνισε και η μετοχή της Netflix, η οποία εξακολουθεί να ελκύει το αγοραστικό ενδιαφέρον της Walt Disney.

Στο μεταξύ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), σε νέα του έκθεση για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, προειδοποιεί ότι το 1/3 των μεγαλύτερων τραπεζών στις αναπτυγμένες χώρες είναι αρκετά αδύναμες προκειμένου να διασωθούν. «Πρέπει να υλοποιηθούν θεμελιώδεις αλλαγές στα επιχειρησιακά μοντέλα των τραπεζών αλλά και στη διάρθρωση, συνολικά, του τραπεζικού συστήματος» αναφέρει το Ταμείο.

Παρότι ο τρέχων ισολογισμός των τραπεζών είναι ισχυρότερος έναντι της προ-κρίσης περιόδου, η αδύναμη κερδοφορία έχει αναδειχθεί ως την κυριότερη πρόκληση του κλάδου. «Απαιτούνται περισσότερα κέρδη προκειμένου να καταστούν βιώσιμα τα κεφαλαιακά επίπεδα των τραπεζών» επισημαίνει το ΔΝΤ.

Στην αγορά εμπορευμάτων (commodities), η τιμή του πετρελαίου κινήθηκε έντονα ανοδικά, καθώς τα συμβόλαια WTI ενισχύθηκαν κατά 2,12% στα 49,72 δολάρια και τα συμβόλαια Brent κατά 1,75% στα 51,76 δολάρια. Η τιμή του χρυσού παράλληλα, εμφάνισε οριακά κέρδη κατά 0,06% στα 1.270,50 δολάρια ανά ουγγιά.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, αύξηση εμφάνισε τον Αύγουστο το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο των ΗΠΑ, καθώς διευρύνθηκε κατά 3% σε 40,73 δισ. δολάρια. Οι εισαγωγές ενισχύθηκαν κατά 1,2% σημειώνοντας το υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2015, ενώ αύξηση κατά 0,8% κατέγραψαν και οι εξαγωγές.

Παράλληλα, ο αριθμός των νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ, διαμορφώθηκε τον Σεπτέμβριο σε 154.000, έναντι 175.000 τον Αύγουστο, σημειώνοντας τη μικρότερη άνοδο από τον περασμένο Απρίλιο. Οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση σε 170.000 θέσεις εργασίας.

Τέλος, ζημιές 191 εκατ. δολαρίων (0,44 δολ/μετοχή) εμφάνισε στο τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου 2016, η Monsanto Co., έναντι ζημιών 495 εκατ. δολαρίων το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Σε προσαρμοσμένη βάση, η αμερικανική εταιρεία σημείωσε κέρδη 0,07 δολαρίων ανά μετοχή έναντι εκτιμήσεων περί ζημιών 0,05 δολαρίων. Οι πωλήσεις αυξήθηκαν σε 2,56 δισ. δολάρια, έναντι 2,36 δισ. δολαρίων το αντίστοιχο διάστημα του 2015.

ΕΥΡΩΠΗ

Αρνητικά πρόσημα εμφάνισαν στη συνεδρίαση της Τετάρτης τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, καθώς η άνοδος του πετρελαίου σε υψηλό τριών μηνών δεν κατέστη ικανή να κάμψει τις ανησυχίες των επενδυτών για την ενδεχόμενη μείωση του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Συγκεκριμένα, o πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,55% στις 344,20 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε απώλειες κατά 0,58% στις 7.033 μονάδες και ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση κατά 0,32% στις 10.585 μονάδες.

Ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε πτωτικά κατά 0,29% στις 4.489 μονάδες, ενώ αντίθετα, στην περιφέρεια, ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 ενισχύθηκε κατά 0,11% στις 8.778 μονάδες και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 1,03% στις 16.476 μονάδες.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Tesco εκτινάχθηκε στο +9,75% χάρη στην αύξηση των λειτουργικών κερδών κατά 60,2%. Η μετοχή της Casino παράλληλα, σημείωσε κέρδη κατά 1,48% κατόπιν της αναβάθμισης της τιμής – στόχου από την HSBC.

Το επενδυτικό κλίμα μονοπώλησε δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, σύμφωνα με το οποίο, η ΕΚΤ εξετάζει το ενδεχόμενο περιορισμού της αγοράς κρατικών ομολόγων, πριν την ολοκλήρωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, τον Μάρτιο του 2017. Μάλιστα, μεταξύ άλλων, σχεδιάζει τη μείωση των μηνιαίων αγορών κατά 10 δισ. ευρώ.

Στον αντίποδα, ο Τζέφρεϊ Λάκερ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Federal Reserve, υποστήριξε ότι η αύξηση των επιτοκίων συνιστά ένα «ισχυρό σενάριο», ενώ ο Τσαρλς Έβανς, έτερο μέλος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, τάχθηκε υπέρ της αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων έως το τέλος του 2016.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, σε χαμηλό 20 μηνών υποχώρησε τον Σεπτέμβριοο ρυθμός επέκτασης της ευρωπαϊκής οικονομίας, καθώς ο σύνθετος δείκτης ΡΜΙ της Markit διαμορφώθηκε στις 52,6 μονάδες έναντι 52,9 μονάδων τον Αύγουστο. Ο δείκτης υπηρεσιών παράλληλα, κατέγραψε πτώση στις 52,2 μονάδες, έναντι 52,8 μονάδων τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές ανέμεναν πτώση στις 52,1 μονάδες.

Την ίδια ώρα, οριακή μείωση κατά 0,1% εμφάνισαν τον Αύγουστο του 2016, οι πωλήσεις στο λιανικό εμπόριο της Ευρωζώνη και της Ε.Ε., σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat. Σημειώνεται ότι τον Ιούλιο, οι πωλήσεις είχαν αυξηθεί κατά 0,3% στην Ευρωζώνη και κατά 0,5% στην Ε.Ε.

Στη Βρετανία παράλληλα, οριακή επιβράδυνση εμφάνισε τον Σεπτέμβριο ο κλάδος υπηρεσιών στη Βρετανία, καθώς ο δείκτης ΡΜΙ της Markit διαμορφώθηκε στις 52,6 μονάδες έναντι 52,9 μονάδων τον Αύγουστο. Στους επιμέρους δείκτες, οι νέες επιχειρήσεις αυξήθηκαν με τον υψηλότερο ρυθμό από τον Φεβρουάριο του 2016.

Συρρίκνωση εμφάνισαν συγχρόνως, οι ζημιές της Tesco, κατά τη διάρκεια του α’ εξαμήνου του 2016, καθώς περιορίστηκαν σε 91 εκατ. στερλίνες, έναντι 365 εκατ. στερλινών το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Τα έσοδα παράλληλα, διαμορφώθηκαν σε 27,34 δισ. στερλίνες, έναντι 27,23 δισ. στερλινών το προηγούμενο έτος. Οι αναλυτές ανέμεναν έσοδα 27,62 δισ. στερλινών.

Παράλληλα, σε προχωρημένες συζητήσεις για την πώληση τηςAqua Lung στην Montagu Private Equity, βρίσκεται η Air Liquide SA. Η πώληση εντάσσεται στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης της γαλλικής εταιρείας παροχής αερίου, μετά την εξαγορά της Airgas, ύψους 13 δισ. δολαρίων, το προηγούμενο έτος. Τέλος, προσφορά, ύψους 2,4 δισ. ευρώ, για την εξαγορά της Delta Lloyd NV, κατέθεσε η NN Group NV, φιλοδοξώντας να καταστεί η μεγαλύτερη ασφαλιστική και τραπεζική εταιρεία στην Ολλανδία. Η προσφορά της NN αντιστοιχεί σε 5,30 ευρώ ανά μετοχή της Delta Lloyd, ποσό αυξημένο κατά 29% από την τρέχουσα τιμή της μετοχής.

ΧΑ

Στην τρίτη σύνοδο της εβδομάδας του μήνα και του τελευταίου τρίμηνου, οι θεσμικοί με κάπως χαμηλότερο συναλλακτικό ενδιαφέρον, αποφάσισαν να διακοπεί η ανοδική  δυναμική του μήνα. Όπως όμως είναι γνωστό όταν οι Τράπεζες πιέζονται, αφού χθες μετά την εγγραφή στο πρώτο μέρος μέγιστου κοντά στις 665 μονάδες (+0,80%)  εμφανίστηκαν πιέσεις σταθερές που έφεραν το δείκτη στο κλείσιμο κοντά στο ελάχιστό του  το οποίο σημειώθηκε στην έναρξη περίπου και αντιστοιχούσε σε αρνητική μεταβολή -1,52%, ενώ έκλεισε στο 1,32%. Οι περισσότεροι κλάδοι συνέχισαν να υποχωρούν μαζί με τις τράπεζες στο δεύτερο μέρος και οι απώλειες αρκετών κλάδων με σημαντικά κέρδη προχθές, ήταν ανώτερες του 25άρη και του δείκτη των τραπεζών. Συνήθως μετά από μάχες μεταξύ «ταύρων» και «αρκούδων» αν υποχωρούν οι τράπεζες ακολουθούν και άλλοι κλάδοι. Για αυτό σήμερα οι Τράπεζες έδωσαν μορφή στην πορεία των δεικτών στις πρώτες ώρες και μετά ανέλαβαν άλλοι κλάδοι με δεικτοβαρείς μετοχές για να τους κρατήσουν διαρκώς σε αρνητικό πεδίο και σε διαρκή αναζήτηση του ελάχιστου μέρας.

Οι «απαισιόδοξοι» εμφανίστηκαν με έντονο ενδιαφέρον για ξεφόρτωμα μετοχών των ανοδικών χθες blue chip από τις 12:15 ως τις 15:41 που έφεραν τον ΓΔ στο ελάχιστο μέρας στις 573,64 μονάδες με μεταβολή -0,96%. Αμέσως μετά οι «ταύροι» που εμφανίστηκαν μουδιασμένοι αφού η αντίδρασή τους τον έφερε στις 16:56 στις 575,27 μονάδες με μεταβολή -0,68%, με τη συμπαράσταση μιας πτώσης μέτριου μεγέθους που εμφάνιζαν τα χρηματιστήρια της Ευρώπης.

Πάλι η  πορεία που εμφάνισαν οι τράπεζες του 25άρη καθόρισε σε μεγάλο βαθμό και τις διακυμάνσεις των βασικών δεικτών. Ο ΓΔ και ο 25άρης αναζητούσαν ως το τέλος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης το ελάχιστο μέρας καθώς σήμερα απουσίασε ένα ενδοσυνεδριακό rebound των τραπεζικών μετοχών στο δεύτερο μέρος.

Με ανοδικό φινάλε η συνεισφορά των δημοπρασιών, η αγορά φάνηκε να διατηρείται με σκληρή δοκιμασία, άρα με το σπαθί της, πάνω από δοκιμασμένες στηρίξεις  των 571 μονάδων αλλά μόλις άγγιξε ο ΓΔ τις 580 οι πιέσεις ήταν σταθερές. Η στατιστική εικόνα στο ΧΑ επιδεινώθηκε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (7 από 21) blue chip έναντι των καθοδικών (15 από 4) με τρία αμετάβλητα  ΑΛΦΑ ΓΕΚΤΕΡΝΑ και ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο μέρας είχαν πτώση οι 20 από 7 την προηγούμενη σύνοδο, και 8 από 2 ήταν αμετάβλητες. Άρα, οι 12 από 31 την Τετάρτη, ήταν ανοδικές. Στα 23,788 από 29,987 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 12,54 από 14,96 κατευθυνθήκαν στα τραπεζικά  blue chip. Η υπερ-συγκέντρωση του ενδιαφέροντος ανέβηκε από τα επίπεδα της προηγούμενης συνόδου αφού οι τράπεζες αποτελούν σήμερα το 52,71% από 49,90% του συνολικού τζίρου.

Οι Ευρωπαϊκές μετοχές, σήμερα εμφάνισαν πτωτική εικόνα και στη συνέχεια εμφανίστηκε η τάση για μείωση των αρχικών απωλειών, μια μέρα που η διάθεση για ανάληψη ρίσκου εξαρτήθηκε από τις προσδοκίες για τη δυναμική των αγορών της Νέας Υόρκης, που ξεκίνησαν ανοδικά. Την ώρα που έκλεινε το ΧΑ, ο DΑΧ είχε μεταβολή -0,33%, ο CAC είχε μεταβολή -0,27%, με τον FTSE100 με μεταβολή -0,67%. Οι αγορές στις ΗΠΑ ενώ τα futures έδειχναν προς οριακά ανοδικό άνοιγμα άνοιξαν ανοδικά και εμφάνισαν μετά από λίγο κέρδη που έγιναν σημαντική άνοδος της τάξης του +0,66% για τον Dow Jones και για τον S&P500 μεταβολή +0,50%.

Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -0,66% και έφθασε στις 575,37 από 579,18 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1527,64 από 1542,82 με μεταβολή -0,98%. Οι δημοπρασίες επέφεραν μικρή αλλαγή στον ΓΔ κατά 1 μονάδα ψηλότερα και στον 25άρη κατά 3,1, αφήνοντας τους παρά την παρέμβαση πιο κοντά στο κατώτερο της ημερήσιας διακύμανσης.

Με κέρδη έκλεισαν οι εταιρίες Χρ/μικών Υπηρεσιών +0,77% από +0,97% και Κοινής Ωφέλειας +0,59% από +0,92%. Στον αντίποδα με απώλειες εμφανίστηκαν οι εταιρίες Εμπορίου -2,11% από +0,95%, Τεχνολογίας -1,95% από +0,13%, Τροφίμων Ποτών -1,86% από +1,25%, Χημικών -1,76% από -1,16%, ο FTSEM -1,53% από +1,29%, Τηλεπικοινωνιών -1,39% από +0,77%, Πρώτων Υλών -1,35% από +3,02%, Τραπεζών -1,08% από +3,09%, ο 25άρης -0,98% από +1,79%, Βιομηχανικών Προϊόντων -0,72% από +0,24%, ο ΓΔ -0,66% από +1,66%, Ταξίδια Αναψυχή -0,65% από +0,04%, Ακίνητης Περιουσίας -0,60% από +0,68%, Πετρελαίου Αερίου -0,40% από +2,80%, Προσωπικά Οικιακά Είδη -0,06% από +3,11% και Κατασκευές Υλικά -0,05% από +2,01%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες των Ασφαλειών 0,00% από 0,00%, Μέσων Ενημέρωσης 0,00% από +7,60% και Υγείας 0,00% από 0,00%.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 23,788 από 29,987 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 1,978 από 3,419 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 20,642 από 22,284 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 0,313 από 0,450 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 41,528 από 41,831 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 39,788 από 47,336 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 40 από 68 των καθοδικών σε 52 από 39 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 13 από 13.

Τεχνική ανάλυση

Στην τρίτη σύνοδο της βδομάδας, ο 25άρης είχε κίνηση αποκλειστικά στο αρνητικό πεδίο. Το ελάχιστο μέρας σημειώθηκε στο πρώτο λεπτό μετά τις 17:00 και ήταν οι 1524,5 μονάδες και το μέγιστο μέρας ήρθε στις 12:00 και ήταν οι 1542,03. Το  κλείσιμο  έγινε στις 1527,64 μονάδες με μεταβολή -0,98%. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 8,433 από 8,724 εκατ. ευρώ.

Για τη σειρά Οκτωβρίου διακινήθηκαν 1255 ΣΜΕ με ανώτερο μέρας στις 1542,00 μονάδες και κατώτερο στις 1522,25. Επίσης άλλαξαν χέρια 770 ΣΜΕ για τη σειρά Νοεμβρίου. Δεν άλλαξαν χέρια ΣΜΕ της σειράς Δεκεμβρίου. Ο δείκτης έκλεισε στις 1527,64 μονάδες και η τιμή εκκαθάρισης του ΣΜΕ Οκτωβρίου ορίστηκε στις 1523,50 και της επόμενης στις 1523,50, με ανοικτά συμβόλαια αντίστοιχα στα 5137 και στα 917 ΣΜΕ. Η επιβεβαίωση των δυσοίωνων προσδοκιών τις ενίσχυσε.

Ο 25άρης (1542,82) δεν έχει αποκτήσει λόγω τραπεζών τα ίδια στατιστικά χαρακτηριστικά με τον ΓΔ. Έχει περάσει βέβαια πάνω από τον ΚΜΟ30 ημερών (1514,19) αλλά επίσης πλησίασε στους ΚΜΟ100 (1565,39) και ΚΜΟ200 (1558,26) και μετά από την χθεσινή ανοδική κίνηση, κατά 27 μονάδες, οι επαγγελματίες θεωρούν πιθανό να σταματήσει αυτή η κίνηση πριν χτυπήσει πάνω στον ΚΜΟ200 που είναι ψηλότερα 15 μονάδες. Ο δείκτης άφησε πίσω του την πρώτη αντίσταση στις 1524 μονάδες, με την αμέσως επόμενη να εντοπίζεται στις 1540 – 1543 μονάδες, μέσα στην ζώνη στην οποία έκλεισε. Αντίστοιχα οι 1511 και 1505 μονάδες είναι κοντινές στηρίξεις.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Στρατής Πολυχρονέας της Μίδας ΑΧΕΠΕΥ

Η αύξηση της κινητικότητας της Κυβέρνησης, τις τελευταίες εβδομάδες, με βασικό στόχο την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της δόσης των €2,8 δισ., σε συνδυασμό με την ανάκαμψη του Ευρωπαϊκού Τραπεζικού κλάδου (ενίσχυση των προσδοκιών για συμβιβασμό Deutsche Bank και Αμερικανικού Δημοσίου) και τις εκτιμήσεις ΔΝΤ και Κυβέρνησης για το 2017 (κατάθεση Προσχεδίου του Προϋπολογισμού) συντήρησε τη βραχυπρόθεσμη ανοδική τάση, με τον Γενικό Δείκτη να συνεχίζει το γνωστό range trading.

Τα κέρδη του Γενικού Δείκτη στην πρώτη συνεδρίαση του μήνα, ωστόσο, συνοδεύθηκαν από νέο αρνητικό ρεκόρ συναλλακτικής δραστηριότητας για το 2016, καταδεικνύοντας, ως επί το πλείστον, την επιφυλακτικότητα των Ξένων κυρίως επενδυτών, για την εγχώρια Αναδυόμενη Αγορά (ενισχύονται οι πιθανότητες συζήτησης του Ελληνικού χρέους με τους Ευρωπαίους Εταίρους μετά τις εκλογές στη Γερμανία το Σεπτέμβριο του 2017), καθώς αυξήθηκαν οι τοποθετήσεις τους το Σεπτέμβριο σε Κρατικά ομόλογα χαμηλού ρίσκου. Μάλιστα το ρεκόρ της αρνητικής συναλλακτικής δραστηριότητας συνέβη με την ολοκλήρωση της ανακοίνωσης των εταιρικών αποτελεσμάτων του α΄ 6μήνου, προσδίδοντας μια πρόσθετη εικόνας απαξίωσης της Αγοράς.

Όσον αφορά, τα μακροοικονομικά στοιχεία, που ανακοινώθηκαν ήταν μικτά, καθώς οι λιανικές πωλήσεις σε ετήσια βάση ενισχύθηκαν κατά 9,7% τον Ιούλιο, τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα €5,1 δισ. το Σεπτέμβριο (πρόβλεψη για €4,3 δισ.), ωστόσο ο δείκτης τιμών παραγωγού υποχώρησε κατά -4% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο, ενώ ο δείκτης μεταποιητικής δραστηριότητας υποχώρησε στις 49,2 μονάδες το Σεπτέμβριο από 50,4 μονάδες τον Αύγουστο. Στα επί μέρους άξια αναφοράς ήταν η επιτυχής διάθεση της Housemarket, στην οποία συμμετείχε και η EBRD με €5,9 εκατ., υπερβαίνοντας τον ανώτερο στόχο συγκέντρωσης κεφαλαίων των €40 δισ., προσφέροντας στους επενδυτές μικτή απόδοση 5% για χρονικό διάστημα 5ετών και ελάχιστη τοποθέτηση τα €1.000,00 (αύριο ξεκινά η διαπραγμάτευση των ομολογιών στην Αγορά).

Η έλευση του Οκτωβρίου θα μεταφέρει το ενδιαφέρον στα αποτελέσματα του γ΄3μήνου στο εξωτερικό και ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται επίσης στο ‘Brexit’, στις εξελίξεις με την Deutsche Bank και βέβαια στις πολιτικές των Κεντρικών Τραπεζών και στο περιβάλλον που έχει δημιουργήσει η παροχή ανεξάντλητης ρευστότητας.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές κινήθηκαν ανοδικά σήμερα Πέμπτη, χάρη στα ισχυρότερα οικονομικά στοιχεία από την οικονομία των ΗΠΑ, ενώ αυξάνονται οι προοπτικές μιας αύξησης στα επιτόκια της Fed των ΗΠΑ και εμφανίστηκε το σενάριο για πιθανή σταδιακή μείωση του QE στην Ευρώπη που χτύπησαν την τιμή για το χρυσό και ανέβασαν το δολάριο σε υψηλά ενός μήνα έναντι του γεν.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας αυξήθηκε +0,4%, ενώ στην Ιαπωνία ο Nikkei κέρδιζε 0,6 τοις εκατό. Την Τετάρτη, ο S&P 500 κέρδισε 0,43%, με επικεφαλής τις τράπεζες και τις εταιρείες ενέργειας.                                                                                                   

Η δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών των ΗΠΑ ανέκαμψε απότομα το Σεπτέμβριο από χτύπημα σε χαμηλό έξι ετών τον Αύγουστο, μετά από παρόμοια αισιόδοξη ανακοίνωση ​​από τη βιομηχανία των ΗΠΑ τη Δευτέρα.

Η αυξανόμενη αισιοδοξία για την οικονομία των ΗΠΑ αύξησε τα στοιχήματα ότι η Federal Reserve των ΗΠΑ θα ανεβάσει τα επιτόκια το Δεκέμβριο.

Η απόδοση των διετών ομολόγων ΗΠΑ που είναι ευαίσθητη έναντι της νομισματικής πολιτικής χτύπησε ένα υψηλό τεσσάρων μηνών στο 0,857% την Τετάρτη.

Τιμολογείται στο 60% περίπου μια πιθανότητα ότι η Fed θα ανεβάσει τα επιτόκιά της στη σύνοδο του Δεκεμβρίου.

Η απόδοση των 10ετών κρατικών ομόλογων ΗΠΑ επίσης αυξήθηκε στο 1,706%, σε σύγκριση με το περίπου 1,60% κατά την έναρξη της εβδομάδας.

Μια ισχυρή έκθεση των ΗΠΑ για τις νέες θέσεις εργασίας την Παρασκευή θα μπορούσε να παγιώσει τις προσδοκίες για αύξηση των επιτοκίων. Η μέση πρόβλεψη των οικονομολόγων που ρωτήθηκαν από το Reuters είναι να αυξηθούν κατά 175.000.

Η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων εν μέρει προήλθε από την φήμη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί τελικά να μειώσει το πρόγραμμα της αγοράς ομολόγων. Από τότε οι αποδόσεις των ομολόγων της ζώνης του ευρώ έχουν πάρει από τότε, την ανηφόρα. Το φάντασμα για αυστηρότερη νομισματική πολιτική στις ΗΠΑ και την Ευρώπη έχει χτυπήσει τα πολύτιμα μέταλλα σκληρά.

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο από ένα συνδυασμό δεδομένων όπως η πέμπτη απροσδόκητη εβδομαδιαία μείωση των αποθεμάτων αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ και οι ελπίδες ότι οι μεγάλοι παραγωγοί θα συμφωνήσουν να μειώσουν την παραγωγή τον επόμενο μήνα.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Τις μόνιμες διαφορές ανάμεσα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, σε ό,τι αφορά το χρέος και τα πρωτογενή πλεονάσματα, υπενθυμίζουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών και επισημαίνουν πως ο «κόφτης» είναι αδύνατον να ενεργοποιηθεί το 2017 με βάση τα σημερινά στοιχεία για τα πρωτογενή πλεονάσματα του 2016, καθώς ήδη, όπως σημειώνουν, τα πλεονάσματα αυτά είναι τόσο ψηλά που δεν «προλαβαίνουν» να πέσουν κάτω από το 0,5%.

Σημαντικές αποκλίσεις έναντι του προσχεδίου του προϋπολογισμού της ελληνικής κυβέρνησης, εμφανίζουν οι εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για τους δημοσιονομικούς στόχους τόσο του 2016, όσο και του 2017. Συγκεκριμένα, στη νέα του έκθεση για τη δημοσιονομική πορεία των χωρών (Fiscal Monitor), το ΔΝΤ προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 0,1% του ΑΕΠ για φέτος και 0,7% για του χρόνου. Οι στόχοι στο προσχέδιο του ελληνικού προϋπολογισμού – τους οποίους το Ταμείο θεωρεί «μη ρεαλιστικούς» – ανέρχονται στο 0,6% και 1,8% αντίστοιχα.

Ικανοποίηση επικρατεί στο υπουργείο Οικονομίας για την ανταπόκριση της διοίκησης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) στο αίτημα της ελληνικής πλευράς να υποστηρίξει ο Διεθνής Οργανισμός την ανάπτυξη της ελληνικής αγοράς εταιρικών ομολόγων. Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Λονδίνο, ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της EBRD, Σούμα Τσακραμπάρτι, και έθεσε το θέμα της περαιτέρω αύξησης των ετήσιων χρηματοδοτήσεων προς την ελληνική οικονομία.

Με αιχμή τις φοροαπαλλαγές και λιγότερο τις άμεσες ενισχύσεις ξεκινά ο νέος αναπτυξιακός νόμος. Ειδικότερα, από τις 12 Οκτωβρίου οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές και νέοι επιχειρηματίες θα μπορούν να αξιοποιήσουν ένα από τα τέσσερα «καθεστώτα» του νόμου 4399/2016, ενώ τα υπόλοιπα τέσσερα αναμένονται έως το τέλος του χρόνου. Ωστόσο, στα προγράμματα του νέου επενδυτικού πλαισίου κυριαρχεί ως μορφή ενίσχυσης η φορολογική απαλλαγή, ενώ σε δεύτερη μοίρα τίθενται οι επιχορηγήσεις με μετρητά.

Μειώθηκαν τον Αύγουστο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα και διαμορφώθηκαν στα 4,921 δισ. ευρώ από 5,539 δισ. ευρώ τον Ιούλιο. Όπως προκύπτει από τα μηνιαία στοιχεία για την πορεία των μεγεθών της γενικής κυβέρνησης που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών η διαδικασία εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα διαμορφώθηκαν και οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων, οι οποίες τον Αύγουστο ανήλθαν σε 1,341 δισ. ευρώ έναντι 1,352 δισ. ευρώ τον Ιούλιο.

Στην ανάγκη σημαντικής αναδιάρθρωσης του ελληνικού δημοσίου χρέους, από την πλευρά των Ευρωπαίων δανειστών, στέκεται εκ νέου το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Όπως ανέφερε ο διευθυντής του τμήματος δημοσιονομικών υποθέσεων του Ταμείου και πρώην υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας Βίτορ Γκασπάρ, παρουσιάζοντας την Έκθεση Fiscal Monitor, το ΔΝΤ στηρίζει τις προσπάθειες διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων προκειμένου να επιτευχθούν ρεαλιστικοί στόχοι.

Τη σύμβαση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας με την Αλουμίνιον της Ελλάδος (ΑτΕ) ενέκριναν οι μέτοχοι της ΔΕΗ,ΔΕΗ+0,37% κατά τη διάρκεια της σημερινής έκτακτης γενικής συνέλευσης. Η συμφωνία των δύο πλευρών προβλέπει εκπτώσεις, μπόνους προκαταβολής και έγκαιρης εξόφλησης, αλλά και σύνδεση του τιμολογίου με την πορεία της τιμής του αλουμινίου.

Η 12η Οκτωβρίου ορίστηκε ως καταληκτική ημερομηνία για τηνκατάθεση δεσμευτικών προσφορών για το 24% του ΑΔΜΗΕ, σύμφωνα με πηγές κοντά στη διαδικασία, που επικαλείται το πρακτορείο Reuters. Σε αυτήν τη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας, συμμετέχουν οι: RTE International, εκ μέρους της RTE Reseau de Transport d’ElectriciteS.A. (Γαλλία)  State Grid International Development Limited, Hong Kong (Κίνα)  TERNA – Rete Elettrica Nazionale S.p.A., σε σύμπραξη με F2i SGR S.p.A (Ιταλία).

Την απορρόφηση της θυγατρικής της, Executive Lease A.E., αποφάσισε η Σφακιανάκης ΑΕΒΕ, δημοσιεύοντας το σχετικό σχέδιο σύμβασης συγχώνευσης. Η απόφαση αποσκοπεί στη μείωση του κόστους λειτουργίας, η οποία θα προκύψει από την αποτελεσματικότερη διοικητική οργάνωση. Η Executive Lease δραστηριοποιείται στον κλάδο εμπορίας και επισκευής οχημάτων, τουριστικών επιχειρήσεων και ταχυμεταφορών.

Ικανοποίηση επικρατεί στον Όμιλο Εταιρειών Μυτιληναίος,ΜΥΤΙΛ-1,35% μετά την έγκριση της συμφωνίας μεταξύΔΕΗ ΔΕΗ+0,37% και Αλουμίνιον της Ελλάδος (ΑτΕ) για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας. Ως αποτέλεσμα, η ΑτΕ, θυγατρική του Ομίλου, προτίθεται άμεσα να προχωρήσει στην υπογραφή της νέας σύμβασης, επταετούς διάρκειας (2014 – 2020).

Η συμφωνία, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, είναι αποτέλεσμα εντατικών αλλά και πολύμηνων διαπραγματεύσεων και κλείνει οριστικά την αντιπαράθεση ΔΕΗ – ΑτΕ για την τιμολόγηση της ηλεκτρικής ενέργειας.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Το δημόσιο και το ιδιωτικό χρέος παγκοσμίως αυξήθηκε σε επίπεδο δίχως προηγούμενο πέρυσι, φθάνοντας να είναι υπερδιπλάσιο από τον οικονομικό πλούτο που παρήχθη στον κόσμο, υπογράμμισε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την Τετάρτη. Εξαιρουμένου του χρηματοπιστωτικού τομέα, το παγκόσμιο χρέος ανερχόταν στα τέλη του 2015 σε 152 τρισεκατομμύρια δολάρια, ή το 255% του παγκόσμιου ονομαστικού ΑΕΠ, αναφέρει μια νέα μελέτη που έδωσε στη δημοσιότητα το ΔΝΤ.

Μειώσεις φόρων 6,3 δισ. ευρώ κατ’ έτος προωθεί ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για να τονωθεί η εγχώρια ζήτηση και να αποκρουστούν οι επικρίσεις από το εξωτερικό για το ότι η προσανατολισμένη στις εξαγωγές γερμανική οικονομία συμβάλλει στην ανισορροπία του διεθνούς εμπορίου, αναφέρει σε δημοσίευμά της η Handelsblatt. Ο Σόιμπλε αναμένεται να παρουσιάσει τους σχεδιασμούς του για τη φορολογία στην ετήσια σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσινγκτον, σύμφωνα με τη Χάντελσμπλατ, η οποία επικαλείται ένα ανώτερο στέλεχος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

Το 1/3 των μεγαλύτερων τραπεζών στις αναπτυγμένες χώρες είναι αρκετά αδύναμες προκειμένου να διασωθούν, προειδοποιεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), σε νέα του έκθεση για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Η έκθεση του Ταμείου αφορά κυρίως, το 1/3 των ευρωπαϊκών τραπεζών και το ¼ των αμερικανικών τραπεζών. «Πρέπει να υλοποιηθούν θεμελιώδεις αλλαγές στα επιχειρησιακά μοντέλα των τραπεζών αλλά και στη διάρθρωση, συνολικά, του τραπεζικού συστήματος» αναφέρει το Ταμείο.

Αύξηση εμφάνισε τον Αύγουστοτο έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο των ΗΠΑ, καθώς διευρύνθηκε κατά 3% σε 40,73 δισ. δολάρια.

Οι εισαγωγές ενισχύθηκαν κατά 1,2% σημειώνοντας το υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2015, ενώ αύξηση κατά 0,8% κατέγραψαν και οι εξαγωγές. Το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ προχώρησε επίσης, στην αναθεώρηση του εμπορικού ελλείμματος του Ιουλίου, το οποίο τελικά ανήλθε σε 39,55 δισ. δολάρια έναντι της πρότερης εκτίμησης περί ελλείμματος 39,47 δισ. δολαρίων.

Επιβράδυνση εμφάνισε τον Σεπτέμβριοο ρυθμός αύξησης των θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των νέων θέσεων εργασίας διαμορφώθηκε σε 154.000, έναντι 175.000 τον Αύγουστο, σημειώνοντας τη μικρότερη άνοδο από τον περασμένο Απρίλιο.  Οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση του αριθμού σε 170.000 θέσεις εργασίας.  Από την αρχή του έτους, η μηνιαία άνοδος κυμαίνεται μεταξύ 150.000 και 207.000 θέσεων εργασίας.

Ζημιές 191 εκατ. δολαρίων (0,44 δολ/μετοχή) εμφάνισε στο τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου 2016, η Monsanto Co., έναντι ζημιών 495 εκατ. δολαρίων το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Σε προσαρμοσμένη βάση, η αμερικανική εταιρεία σημείωσε κέρδη 0,07 δολαρίων ανά μετοχή έναντι εκτιμήσεων περί ζημιών 0,05 δολαρίων. Οι πωλήσεις αυξήθηκαν σε 2,56 δισ. δολάρια, έναντι 2,36 δισ. δολαρίων το αντίστοιχο διάστημα του 2015.

Οριακή επιβράδυνση εμφάνισε τον Σεπτέμβριο ο κλάδος υπηρεσιών στη Βρετανία, καθώς ο δείκτης ΡΜΙ της Markit διαμορφώθηκε στις 52,6 μονάδες έναντι 52,9 μονάδων τον Αύγουστο. Σημειώνεται ότι οι επιδόσεις άνω των 50 μονάδων σηματοδοτούν την ανάπτυξη του κλάδου. Στους επιμέρους δείκτες, οι νέες επιχειρήσεις αυξήθηκαν με τον υψηλότερο ρυθμό από τον Φεβρουάριο του 2016.