Skip to main content

Πτωτικές τάσεις στις ευρωαγορές

Αρνητικό κλίμα επικρατεί σήμερα στις ευρωπαϊκές αγορές, με τους επενδυτές να επηρεάζονται από τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοινώνουν οι εισηγμένες για το τέταρτο τρίμηνο του 2014 και από την πτώση του ευρώ.

Ειδικότερα, στις 14:55, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,19% στις 6.853 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει πτώση 0,60% στις 10.840 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται με απώλειες 0,30% στις 4.689 μονάδες.

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 σημειώνει πτώση 0,19% στις 371,80 μονάδες, περιορίζοντας την εβδομαδιαία άνοδο στο 1,5%.

Ο κλάδος των ταξιδιών καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες, καθώς η ανάκαμψη του πετρελαίου προοιωνίζει την αύξηση του λειτουργικού κόστους για τις εταιρείες. Υπενθυμίζεται ότι ο κλάδος είχε επωφεληθεί το προηγούμενο διάστημα από την πτώση της τιμής του πετρελαίου. Η Air France-KLM Group υποχωρεί κατά 1,7%.

Στον αντίποδα, η Statoil ενισχύεται κατά 1,8%, μετά το σχέδιο που παρουσίασε για την βελτίωση των μεγεθών της, το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, πάγωμα της αύξησης του μερίσματος.

Επίσης, η Standard Chartered κερδίζει 1%, καθώς έγινε γνωστό ότι η Banque Heritage θα αγοράσει μέρος των assets της βρετανικής τράπεζας, απαλλάσσοντάς την από σημαντικό μέρος της έκθεσής της σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, οριακή αύξηση παρουσίασε η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία τον τελευταίο μήνα του 2014.