Skip to main content

Γ. Κατρούγκαλος: Στόχος η αναστροφή των τάσεων απορρύθμισης

Στην αναστροφή των τάσεων απορρύθμισης αλλά και στην ισχυροποίηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, στοχεύει το υπουργείο Εργασίας, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός, Γιώργος Κατρούγκαλος, κατά τη διάρκεια ημερίδας που διοργάνωσε η ΟΚΕ.

Αποκλείοντας το ενδεχόμενο περαιτέρω ευελιξίας, σημείωσε ότι η Ελλάδα διαθέτει την πιο απορρυθμισμένη αγορά εργασίας στην Ευρώπη. «Είμαστε η μοναδική χώρα στην Ε.Ε., στην οποία απαγορεύεται ρητά στους κοινωνικούς εταίρους να διαπραγματευτούν για μισθολογικά θέματα, στο πλαίσιο της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας» δήλωσε, ενδεικτικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η Ελλάδα έχει το θλιβερό προνόμιο να έχει το μικρότερο ποσοστό απασχόλησης σε όλη την Ευρώπη, ως αποτέλεσμα της “θηριώδους” ανεργίας». «Βρισκόμαστε στον έκτο ή στον έβδομο συνεχή χρόνο αποεπένδυσης» ανέφερε παράλληλα, και πρόσθεσε ότι το «brain drain», δηλαδή η φυγή εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων, αποτελεί μία πολύ σημαντικότερη αποεπένδυση για το μέλλον της χώρας.

Στη συνέχεια, ο κ. Κατρούγκαλος παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση αναγκάστηκε να υπογράψει ένα μνημόνιο, «στο πλαίσιο του αναγκαστικού συμβιβασμού του περασμένου Ιουλίου». «Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να σεβαστούμε την υπογραφή μας για τις συγκεκριμένες δεσμεύσεις που αναλάβαμε να τις εκπληρώσουμε» συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στην επικείμενη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά, σημείωσε ότι η μάχη θα δοθεί για το «εάν θα επικρατήσει μία κοινωνική Ευρώπη ή μία απέραντη νεοφιλελεύθερη αγορά, χωρίς δικαιώματα για τους εργαζομένους».

Για ακόμη μία φορά, κάλεσε τα πολιτικά κόμματα – και ιδίως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης – να δηλώσουν «εάν είναι υπέρ της εθνικής θέσης που συνίσταται στην κοινή δήλωση των κοινωνικών εταίρων, ή διαφοροποιείται».

Σχετικά με τον κατώτατο μισθό και τις ηλικιακές διακρίσεις, ο κ. Κατρούγαλος επισήμανε την ανάγκη εφαρμογής της απόφασης της Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία θεωρεί ως παράνομη και αντίθετη στον ευρωπαϊκό κοινωνικό χάρτη, τη μνημονιακή ρύθμιση για τον κατώτατο μισθών των εργαζομένων έως 25 ετών.

Πηγή: ΑΜΠΕ