Skip to main content

Ομόλογα: Επιστροφή στο ρίσκο

Της Εφης Τριήρη

[email protected]

Ρευστοποιήσεις παρουσίασαν οι περισσότερες αγορές κρατικού χρέους της Ευρωζώνης, κυρίως του “πυρήνα”, μετά την είδηση ότι Βρετανοί και Ευρωπαίοι διαπραγματευτές βρίσκονται πολύ κοντά σε προσχέδιο συμφωνίας για το Brexit, σε μία εξέλιξη που ενίσχυσε την όρεξη των επενδυτών για ανάληψη ρίσκου.

Στρατηγικοί αναλυτές της Commerzbank εκτιμούν ότι απομακρύνεται ένας από τους βασικούς κινδύνους των αγορών, ένα άτακτο Brexit και αυτό θα θα ευνοήσει την ευρωπεριφέρεια. Οι διαπραγματευτές της Ε.Ε. και της Βρετανίας αναμένεται να ανακοινώσουν ένα προσχέδιο συμφωνίας το πρωί της Τετάρτης, σύμφωνα με το Bloomberg και τη Guardian.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ήταν φυσικό να ενισχυθεί έως και πέντε μονάδες βάσης στη διάρκεια της συνεδρίασης, με έντονες ρευστοποιήσεις να χαρακτηρίζουν τη γερμανική αγορά κρατικού χρέους αμέσως όταν ανακοινώθηκε η είδηση για πιθανή συμφωνία αναφορικά με το Βrexit. Εντονες ρευστοποιήσεις σε γερμανικά κρατικά ομόλογα έλαβαν χώρα και την προηγούμενη εβδομάδα, οπότε η απόδοση του 10ετούς αυξήθηκε 15 μονάδες βάσης, εν μέσω αισιοδοξίας για επίτευξη συμφωνίας τόσο για το Brexit όσο και στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας, κάτι που θα απομακρύνει μεγάλο μέρος των ανησυχιών για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας.

Τα ομόλογα ωστόσο που ευνοούνται ιδιαίτερα από την προοπτική συμφωνίας για το Brexit είναι τα ιρλανδικά, οι τιμές των οποίων επιδόθηκαν χθες σε ράλι, δεδομένου ότι η Ιρλανδία είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Βρετανίας. Η απόδοση του 10ετούς επέστρεψε σε αρνητικό έδαφος, στο -0,02%, ενώ το spread έναντι των αντίστοιχων γερμανικών υποχώρησε στις 43 μονάδες βάσης, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο.

Η τάση των επενδυτών προς το ρίσκο ευνόησε και τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, με τον όγκο συναλλαγών στην ΗΔΑΤ να είναι ελαφρώς βελτιωμένος σε σχέση με την συνεδρίαση της Δευτέρας και να διαμορφώνεται στα 25 εκατ.ευρώ. Το κλίμα ήταν ήπιο από την αρχή της συνεδρίασης, για να βελτιωθεί όμως αισθητά προς το τέλος ειδικά στους μακρινούς τίτλους. Η απόδοση του 10ετούς, ενώ βρισκόταν στο 1,45% αρχικά, υποχώρησε στο 1,38% με το spread στις 188 μονάδες βάσης.

Στην ιστοσελίδα businessinsider.it φιλοξενήθηκαν θετικά σχόλια για τα ελληνικά ομόλογα, καθώς αναφέρθηκε ότι τα ομόλογα και το δημόσιο χρέος της χώρας μας είναι πλέον ελκυστικά σε όσους επενδυτές αναζητούν σταθερά χρηματοοικονομικά προϊόντα σε ένα περιβάλλον παγκόσμιας οικονομικής επιβράδυνσης.