Από την έντυπη έκδοση
Του Νίκου Μπέλλου
[email protected]
Στη μείωση της εξάρτησης της Ε.Ε. από τρίτες χώρες, κυρίως την Κίνα, η οποία φάνηκε ιδιαίτερα στη διάρκεια της πανδημίας, αποσκοπεί η Κομισιόν, παρουσιάζοντας πρόσφατα δύο νέες ευρωπαϊκές βιομηχανικές συμμαχίες που αφορούν την ανάπτυξη, εντός της κοινοτικής επικράτειας, μικροτσίπ υψηλής τεχνολογίας, αλλά και του υπολογιστικού νέφους.Οι συμμαχίες θα φέρουν σε επαφή επιχειρήσεις, εκπροσώπους των κρατών-μελών, πανεπιστήμια, χρήστες, καθώς και ερευνητικούς και τεχνολογικούς οργανισμούς.
Σύμφωνα με την εκτελεστική αντιπρόεδρο για την ψηφιακή εποχή Μαργκρέτε Βεστάγκερ, τα μικροτσίπ βρίσκονται στον πυρήνα κάθε συσκευής που χρησιμοποιούμε σήμερα. Από τα κινητά μας τηλέφωνα έως τα διαβατήριά μας, τα μικρά αυτά εξαρτήματα προσφέρουν πληθώρα ευκαιριών για τεχνολογικές εξελίξεις. Από την άλλη, οι τεχνολογίες υπολογιστικού νέφους και υπολογιστικής παρυφών παρουσιάζουν τεράστιες οικονομικές δυνατότητες για τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και τις δημόσιες διοικήσεις, για παράδειγμα όσον αφορά την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και την κάλυψη συγκεκριμένων αναγκών της βιομηχανίας.
Βασικές τεχνολογίες
Όπως επισημαίνει η Κομισιόν, τα μικροτσίπ (οι επεξεργαστές) είναι βασικές τεχνολογίες που τροφοδοτούν όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές και τις μηχανές που χρησιμοποιούμε σήμερα. Υποστηρίζουν μεγάλο εύρος οικονομικών δραστηριοτήτων και καθορίζουν τα επίπεδα ενεργειακής απόδοσης και ασφάλειάς τους. Η ικανότητα ανάπτυξης επεξεργαστών και τσιπ είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον των πλέον προηγμένων οικονομιών του σήμερα. Η βιομηχανική συμμαχία για τους επεξεργαστές και τις τεχνολογίες ημιαγωγών θα αποτελέσει βασικό μέσο για την περαιτέρω βιομηχανική πρόοδο στην Ε.Ε. στον τομέα αυτόν. Θα εντοπίσει και θα αντιμετωπίσει τα υφιστάμενα σημεία συμφόρησης, τις ανάγκες και τις εξαρτήσεις στο σύνολο του κλάδου. Θα καθορίσει τεχνολογικούς χάρτες πορείας που θα διασφαλίζουν ότι η Ευρώπη έχει την ικανότητα να σχεδιάζει και να παράγει τα πιο προηγμένα μικροτσίπ, ενώ παράλληλα θα μειώσει τις συνολικές στρατηγικές εξαρτήσεις, αυξάνοντας το μερίδιό της στην παγκόσμια παραγωγή ημιαγωγών στο 20% έως το 2030.
Σκοπός της συμμαχίας είναι να δημιουργήσει την απαιτούμενη ικανότητα σχεδιασμού και κατασκευής για την παραγωγή αξιόπιστων επεξεργαστών και ηλεκτρονικών εξαρτημάτων νέας γενιάς. Τούτο σημαίνει μετάβαση της Ευρώπης σε δυναμικότητα παραγωγής από τα 16 νανόμετρα (nm) σε κόμβους 10nm ώστε να καλυφθούν οι σημερινές ανάγκες της Ευρώπης, καθώς και κάτω των 5 έως 2 nm και πέραν αυτών, ώστε να προβλεφθούν οι μελλοντικές τεχνολογικές ανάγκες.
Υπολογιστικό νέφος
Αναφορικά με το υπολογιστικό νέφος, η Επιτροπή επισημαίνει πως ο όγκος των παραγόμενων δεδομένων αυξάνεται πάρα πολύ και σημαντικό ποσοστό (δεδομένων) αναμένεται να υφίσταται επεξεργασία στις παρυφές (80% έως το 2025, από μόλις 20% σήμερα), πιο κοντά στους χρήστες και εκεί όπου παράγονται τα δεδομένα. Η νέα συμμαχία θα προωθήσει την εμφάνιση ανατρεπτικών τεχνολογιών στον εν λόγω κλάδο, που θα είναι υψηλής ασφάλειας, αποδοτικές ως προς την ενέργεια και τη χρήση των πόρων και πλήρως διαλειτουργικές, ενώ θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη των χρηστών του υπολογιστικού νέφους σε όλους τους τομείς. Η συμμαχία θα εξυπηρετεί τις ειδικές ανάγκες των πολιτών, των επιχειρήσεων και του δημόσιου τομέα της Ε.Ε. (μεταξύ άλλων για σκοπούς στρατιωτικούς και ασφάλειας) σχετικά με την επεξεργασία εξαιρετικά ευαίσθητων δεδομένων, ενώ παράλληλα θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας της Ε.Ε. στον τομέα των τεχνολογιών υπολογιστικού νέφους και υπολογιστικής παρυφών.
Αρχές και κανόνες
Καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής της συμμαχίας αυτής, το έργο της θα τηρεί τις ακόλουθες βασικές αρχές και κανόνες:
* υψηλότερα πρότυπα όσον αφορά τη διαλειτουργικότητα και τη φορητότητα/αναστρεψιμότητα, τον ανοιχτό χαρακτήρα και τη διαφάνεια,
* υψηλότερα πρότυπα όσον αφορά την προστασία των δεδομένων, την κυβερνοασφάλεια και την κυριαρχία των δεδομένων,
* κορυφαία ενεργειακή απόδοση και βιωσιμότητα,
* συμμόρφωση με τις ευρωπαϊκές βέλτιστες πρακτικές υπολογιστικού νέφους, μεταξύ άλλων μέσω της τήρησης των σχετικών προτύπων, κωδίκων δεοντολογίας και συστημάτων πιστοποίησης.
Οι συμμαχίες είναι ανοικτές στη συμμετοχή όλων των δημόσιων και ιδιωτικών οντοτήτων με νόμιμο εκπρόσωπο στην Ένωση και με σχετικές δραστηριότητες, αρκεί να πληρούν τις προϋποθέσεις που καθορίζονται στους όρους εντολής. Λόγω της στρατηγικής σημασίας των δραστηριοτήτων στους αντίστοιχους τομείς, η συμμετοχή στις συμμαχίες εξαρτάται από την τήρηση ορισμένων προϋποθέσεων. Τα ενδιαφερόμενα μέρη πρέπει να πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας, μεταξύ άλλων όσον αφορά την ασφάλεια (ιδίως την κυβερνοασφάλεια), την ασφάλεια του εφοδιασμού, την προστασία της διανοητικής ιδιοκτησίας, την προστασία των δεδομένων και την πρόσβαση σε δεδομένα, καθώς και την πρακτική χρησιμότητα της συμμετοχής τους για τη συμμαχία. Πρέπει να υπογράψουν τις δηλώσεις και να συμπληρώσουν ένα έντυπο αίτησης, το οποίο θα αξιολογηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.