Skip to main content

Δυναμικό ράλι στις αγορές, που βλέπουν συμφωνία σε Brexit και εμπορικό μέτωπο

Της Νατάσας Στασινού
[email protected] 

Κλίμα ευφορίας επικρατεί στις διεθνείς αγορές μετοχών κατά την τελευταία συνεδρίαση μίας εβδομάδας στην οποία δεν είχαμε απτά αποτελέσματα στα δύο καυτά μέτωπα, αυτό του Brexit και του εμπορικού πολέμου, αλλά συναντήσεις και δηλώσεις που αναζωπύρωσαν τις ελπίδες για συμφωνία και αποκλιμάκωση των εντάσεων. 

Με το βλέμμα στραμμένο τόσο στην Ουάσιγκτον, όπου ο Ντόναλντ Τραμπ θα επιχειρήσει σήμερα να δώσει ώθηση στις διαπραγματεύσεις με στόχο έστω μία μερική συμφωνία, αλλά και στις Βρυξέλλες, που όπως ανακοίνωσαν έλαβαν θετικά μηνύματα από τον Ιρλανδό πρωθυπουργό, οι δείκτες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού κινούνται ανοδικά. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 καταγράφει άνοδο 1,67% και ετοιμάζεται να αποχαιρετίσει την εβδομάδα με τα υψηλότερα κέρδη εδώ και σχεδόν δύο μήνες. Το Δουβλίνο έχει ύστερα από πολύ καιρό ρόλο πρωταγωνιστή μεταξύ των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Ο βασικός δείκτης των ιρλανδικών μετοχών ISEQ κάνει άλμα 2,7%. Στη Φραγκφούρτη ο DAX κάνει άλμα 2,2% στην καλύτερη συνεδρίαση για τις γερμανικές μετοχές εδώ και τέσσερις  μήνες. Στο Παρίσι ο CAC 40 ενισχύεται 1,13% και στο Μιλάνο ο FTSE MIB είναι στο +1,33%. 

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύεται μόλις 0,5%, ωστόσο τα συγκρατημένα κέρδη δεν είναι τόσο ένδειξη επιφυλακτικότητας όσο αποτέλεσμα της μεγάλης ανόδου της στερλίνας, που θέτει υπό πίεση τις μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών.  Ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης στο Λονδίνο ενισχύεται πάντως 2,2%. 

Σε επίπεδο εταιρειών, την παράσταση κλέβει η SAP. H κορυφαία τεχνολογική εταιρεία της Ευρώπης, με άνοδο 7,7% σκαρφαλώνει σε υηψλά δύο μηνών, χάρη στις ισχυρές οικονομικές επιδόσεις τριμήνου, αλλά και στην ανακοίνωση για αποχώρηση του Μπιλ Μακντέρμοτ, που ήταν στο τιμόνι της επί μία δεκαετία. 

Στον αντίποδα βουτιά 14,2% κάνει η Publicis, που βλέπει τη μετοχή της σε ναδίρ επτά ετών, καθώς υποβάθμισε για δεύτερη φορά φέτος το στόχο για τις ετήσιες πωλήσεις. Η ανταγωνίστριά της WPP καταγράφει επίσης απώλειες 4,4%. 

Στο -13% και η μετοχή του οίκου μόδας Hugo Boss, που βυθίζεται έτσι σε χαμηλά δέκα ετών, καθώς τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου ήταν κατώτερα των προσδοκιών, με αποτέλεσμα να αναθεωρεί προς τα κάτω ο στόχος για τα ετήσια κέρδη. 

Ιδιαίτερα θερμό το κλίμα και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Περίπου μισή ώρα μετά το «κουδούνι» της έναρξης, οι ταύροι δίνουν δυναμικά το «παρών» στη Wall Street οδηγώντας τον Dow Jones με τα 30 βαριά χαρτιά της αγοράς σε άνοδο 395 μονάδων ή 1,5%.

Στο +1,5% και ο S&P 500, ο πλέον αντιπροσωπευτικός δείκτης των αμερικανικών μετοχών,  ενώ ο δείκτης Nasdaq, στον οποίο έχουν μεγαλύτερο «βάρος» οι μετοχές τεχνολογίας, εξασφαλίζει ακόμη μεγαλύτερα κέρδη της τάξης του 1,7%.