Η είδηση ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και η σύζυγός του Μελάνια Τραμπ βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό, χτύπησε σαν καταιγίδα σήμερα τις αγορές, οι οποίες ακόμα καλά καλά δεν έχουν συνέλθει από τις σεισμικές δονήσεις της πανδημίας του κορωνοϊού.
Η εξέλιξη αυτή ένα μήνα πριν από τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, ανεβάζει στο κόκκινο την αβεβαιότητα σε ένα ήδη πολωμένο πολιτικό σκηνικό, μία πόλωση η οποία κορυφώθηκε μετά την πρώτη τηλεοπτική μάχη μεταξύ του Αμερικανού προέδρου και του αντιπάλου του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν, στη διάρκεια της οποίας επιδόθηκαν σε βαριές αλληλοκατηγορίες.
Τα πρώτα και αυτονόητα ερωτήματα που εγείρονται, μετά την ανακοίνωση ότι θα εκτελεί κανονικά τα καθήκοντά του ο Αμερικανός πρόεδρος, είναι πως ο Τραμπ θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της προεκλογικής του καμπάνιας, στην τελική ευθεία για τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.
Επί του παρόντος και βρισκόμενος σε υποχρεωτική καραντίνα, οποιαδήποτε εμφάνιση ήταν προγραμματισμένη, αυτομάτως θα αναβληθεί.
Οι προεδρικές εκλογές μοιάζουν σαν έναν αγώνα χωρίς αντίπαλο για τον Τζο Μπάιντεν.
Το πολιτικό σύστημα των ΗΠΑ βρίσκεται αντιμέτωπο με μία πρωτόγνωρη κατάσταση, με τον ένα εκ των 2 υποψηφίων για την προεδρία της χώρας, να τίθεται επί της ουσίας εκτός μάχης.
Σαφώς κι ενώ τα πράγματα είναι καθόλα ρευστά, θα υπάρξει κάποια απόφαση στο θέμα των εκλογών και κυρίως για το επόμενο κρίσιμο διάστημα της προεκλογικής περιόδου.
Εκείνες που παραδοσιακά αντανακλούν το μέγεθος του προβληματισμού σε μία δυσάρεστη εξέλιξη είναι οι αγορές, οι οποίες ήδη έχουν στείλει τα πρώτα δείγματα γραφής.
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού τα futures του Dow Jones έχουν προλάβει ήδη να κάνουν βουτιά 300 μονάδων.
Οι τιμές του πετρελαίου νωρίτερα είχαν βυθιστεί 3% κινούμενες στη συνέχεια πλησίον του -2,6%.
Στην Ασία το χρηματιστήριο της Αυστραλίας διολίσθησε κατά 1,39% (άλλωστε ανήκει στη συμμαχία «5 Μάτια», μαζί με ΗΠΑ, Βρετανία, Καναδά και Νέα Ζηλανδία), με Τόκιο και Σανγκάη να αντιδρούν σαφώς πιο ψύχραιμα καταγράφοντας απώλειες 0,67% και 0,20% αντίστοιχα.
Στην Ευρώπη οι χρηματιστηριακοί δείκτες έχουν επιδοθεί σε μία συντεταγμένη υποχώρηση, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Euro STOXX 600 στο -0,51%, τη Φρανκφούρτη και το Παρίσι να έχουν ξεπεράσει το -0,70%, το Λονδίνο να ακολουθεί κατά πόδας και το Μιλάνο να κινείται χαμηλότερα κατά 0,45%.
Οι επενδυτές όπως συνηθίζεται σε περιόδους αναταραχών στρέφονται στα ασφαλή καταφύγια όπως τα πολύτιμα μέταλλα, τα κρατικά ομόλογα και στο δολάριο το γιεν και το ελβετικό φράγκο.
Ο χρυσός δεν έχει βγάλει ισχυρή αντίδραση κινούμενος 0,2% υψηλότερα, ωστόσο τα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα επιβεβαιώνουν το ρόλο τους, με τις αποδόσεις τους να υποχωρούν στο σύνολό τους.
Το δολάριο ενισχύεται περί του 0,2% έναντι του ευρώ και σχεδόν με το ίδιο ποσοστό κινείται υψηλότερα σε σχέση με τη στερλίνα, το γιεν έναντι του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος καταγράφει άνοδο 0,5%, με την ισοτιμία του ευρώ με το ελβετικό φράγκο να παραμένει σχεδόν αμετάβλητη.
Γιάννης Παγκαλιάς