Skip to main content

Απωλειών… συνέχεια στο Χ.Α.

Εγκλωβισμένο στο μετεκλογικό πτωτικό σπιράλ συνεχίζει να βρίσκεται το Χρηματιστήριο Αθηνών, καταγράφοντας για ακόμη μία ημέρα απώλειες, λόγω της απουσίας καταλυτών που μπορεί να βελτιώσουν την ορατότητα για τις προοπτικές της αγοράς.

Ειδικότερα, στις 11:05, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 1,22% στις 646,68 μονάδες, ενώ ο τζίρος βρίσκεται στα 2,5 εκατ. ευρώ. Ο FTSE25 σημειώνει απώλειες 1,58% στις 187,82 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει απώλειες 3,21% στις 189,61 μονάδες.

Δεδομένου ότι μεγάλο μέρος των συναλλαγών στο ελληνικό χρηματιστήριο πραγματοποιείται από ξένους επενδυτές, η πορεία της εγχώριας αγοράς δεν θα πρέπει να εκτιμάται αποκομμένη από τις διεθνείς εξελίξεις. Το διεθνές κλίμα δεν βοηθά όμως καθόλου τη συντήρηση της αγοράς στα τρέχοντα επίπεδα εωσότου υπάρξουν εξελίξεις είτε στο τραπεζικό είτε στο δημοσιονομικό μέτωπο, οι οποίες μπορούν να αποδειχθούν ισχυροί καταλύτες για την επόμενη μέρα στο Χ.Α.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, το αρνητικό μετεκλογικό κλίμα δύσκολα θα αλλάξει, εάν δεν ολοκληρωθούν οι ασκήσεις αποτίμησης ενεργητικού (AQR) και προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress test) για τις ελληνικές τράπεζες. Έτσι η αγορά θα γνωρίζει το ακριβές ύψος των κεφαλαιακών αναγκών του κλάδου, βάζοντας ένα τέλος στα διάφορα σενάρια που «κυκλοφορούν» και αποπροσανατολίζουν τους επενδυτές.

Στο ταμπλό, η Eurobank για ακόμη μία ημέρα καταγράφει σημαντικές απώλειες, καθώς σήμερα υποχωρεί κατά 4%. Ακολουθεί η Alpha Bank, η οποία χάνει 3,54%, η ΓΕΚ Τέρνα, στο -2,86%, η Folli Follie στο -3,96% και η ΔΕΗ στο -2,54%. Απώλειες 2,43% καταγράφει η Εθνική, η Aegean είναι στο -2,19%, ενώ άνω του 1% είναι οι απώλειες σε ΕΕΕ, Βιοχαλκο, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος και Ελληνικά Πετρέλαια.

Αντίθετα, η Πειραιώς κάνει προσπάθειες να διατηρήσει τα χθεσινά επίπεδα κλεισίματος, ενώ η ΟΛΠ καταγράφει κέρδη 2,03%, η Τέρνα Ενεργειακή είναι στο +1,82%, η Grivalia στο +,60% και η Λαμδα στο +1,59%.