Skip to main content

«Τα βρήκαν» κυβέρνηση – θεσμοί για εξωδικαστικό μηχανισμό – συντάξεις χηρείας

Συμφωνία επετεύχθη μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών σε ό,τι αφορά τα κριτήρια υπαγωγής στον εξωδικαστικό μηχανισμό των οφειλετών με χρέη από 20.000 έως 50.000 ευρώ, σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος.

Παράλληλα, οικονομικό επιτελείο και δανειστές «τα βρήκαν» και στα ζητήματα διοικητικής μεταρρύθμισης και συντάξεων χηρείας, τα οποία τέθηκαν επί τάπητος κατά τις σημερινές επαφές, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των προνοιακών επιδομάτων, το οποίο επίσης συζητήθηκε, το θέμα που ανακύπτει είναι το ύψος του αναγκαίου κονδυλίου (καθώς συνδέεται ευθέως με τα δημοσιονομικά του 2018) και το εάν τα ποσά θα στοχεύουν στους πολύ οικονομικά αδύναμους ή θα διευρυνθεί η βάση των δικαιούχων. Ερωτηθείς κυβερνητικός αξιωματούχος εάν υπάρχουν τα αναγκαία ποσά, απάντησε «εμείς πιστεύουμε πως θα τα βρούμε».

Για τον εξωδικαστικό μηχανισμό, κυβερνητικός αξιωματούχος τον οποίο επικαλείται το ΑΜΠΕ δήλωσε πως απομένουν ελάχιστες λεπτομέρειες προκειμένου να διαμορφωθεί το οριστικό κείμενο για τα κριτήρια υπαγωγής των οφειλετών με χρέη από 20.000 έως 50.000 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, συμφωνήθηκε ότι στην αυτοματοποιημένη διαδικασία δεν θα χρειάζεται μελέτη βιωσιμότητας για τις επιχειρήσεις που τηρούν βιβλία Β’ κατηγορίας, δηλαδή για ομόρρυθμες, ετερόρρυθμες, ΙΚΕ (Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία) και φυσικά πρόσωπα.

Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις, κατά τις ίδιες πληροφορίες, θα «αντιμετωπίζονται» με βάση τα έσοδα – έξοδα, δηλαδή το Ε3 και τα περιουσιακά στοιχεία τους (Ε9), αλλά γι’ αυτές τις επιχειρήσεις δεν θα προβλέπεται κούρεμα χρέους. Αντίθετα, υποχρεωμένες να υποβάλουν μελέτη βιωσιμότητας, θα είναι -ανεξαρτήτως ύψους χρεών και πάντα στα επίπεδα 20.000 έως 50.000 ευρώ- οι επιχειρήσεις που τηρούν βιβλία Γ’ κατηγορίας, δηλαδή οι Α.Ε. και ΕΠΕ.

Σχετικά με τις συντάξεις χηρείας, όπως ανέφεραν κύκλοι του υπουργείου Εργασίας, οι θεσμοί δέχθηκαν να τεθεί κατώτατο όριο για τις περιπτώσεις με 20ετή ασφάλιση στα 384 ευρώ τον μήνα και 360 ευρώ σε περίπτωση σύνταξης χηρείας με 15 χρόνια ασφάλισης. Οι ίδιοι κύκλοι διευκρίνισαν ότι στην περίπτωση που υπάρχουν και τέκνα-δικαιοδόχα μέλη, θα χορηγούνται επιπλέον 384 ευρώ (ή 360 ευρώ) στα τέκνα, ανεξαρτήτως του αριθμού των παιδιών.

Παράλληλα, όπως σημείωσε ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος που συμμετείχε στη διαπραγμάτευση, ο ΕΔΟΕΑΠ θα διασωθεί.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ