Skip to main content

Έκθεση ΔΝΤ: Ελάφρυνση χρέους αλλιώς πρόσθετα μέτρα

Ως «εξαιρετικά μη βιώσιμο» περιγράφεται το ελληνικό χρέος στην έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η οποία θα συζητηθεί στη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού του συμβουλίου.

Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό, προτείνει μία σειρά μέτρων προς την κατεύθυνση της περαιτέρω ελάφρυνσής του:

  • Να παραταθεί έως το 2040 η περίοδος χάριτος, γεγονός το οποίο συνεπάγεται μία παράταση κατά 6 ετών των δανείων του ESM και κατά 17 έως 20 ετών των δανείων των κρατών – μελών της Ε.Ε. και του EFSF.
  • Παράταση του χρόνου λήξης των δανείων έως το 2070, εξέλιξη η οποία οδηγεί σε παράταση του χρόνου αποπληρωμής των διακρατικών δανείων κατά 30 χρόνια, του EFSF κατά 14 χρόνια και του ESM κατά 10 χρόνια.
  • Αναβολή της καταβολής των τόκων έως το 2040 και παράλληλη επιμήκυνση της αποπληρωμής τους έως το 2070, με ισόποσες δόσεις.
  • «Κλείδωμα των επιτοκίων» όλων των δανείων που έχουν χορηγήσει ο ESM και ο ΕFSF, τουλάχιστον για 30 χρόνια. Το επιτόκιο των δανείων αυτών δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 1,5%.

Στο δημοσιονομικό «μέτωπο», σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, το οποίο επικαλείται μέρος της έκθεσης, το ΔΝΤ τάσσεται υπέρ μίας «δημοσιονομικά ουδέτερης πολιτικής», εξηγώντας πως δεν απαιτείται περαιτέρω προσαρμογή από αυτή που έχει ήδη συντελεστεί.

Ωστόσο, επισημαίνει ότι η ελληνική οικονομία χρήζει ορισμένων μεταρρυθμίσεων, όπως η μείωση του αφορολόγητου, ώστε να επιτευχθεί η διεύρυνση της φορολογικής βάσης.

Σχετικά με τις τράπεζες, το Ταμείο καθιστά απολύτως αναγκαία τη δραστική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και ζητά την ενίσχυση των κανόνων της εταιρικής διακυβέρνησης.

Την ίδια ώρα, όπως αναφέρει το protothema.gr, επικαλούμενο πληροφορίες για την έκθεση, η ανάκαμψη θεωρείται ασθενής και με κινδύνους, καθώς η πρόβλεψη του Ταμείου συνίσταται σε ανάπτυξη 0,4% το 2016 και 2,7% το 2017, υπό συγκεκριμένες όμως, προϋποθέσεις:

  • Η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί εγκαίρως
  • Το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί πλήρως
  • Η Ελλάδα θα ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας
  • Θα αρθούν τα capital controls

Σύμφωνα με την έκθεση παράλληλα, το αναπτυξιακό μοντέλο της Ελλάδας θα πρέπει να εστιάσει περισσότερο στις εξαγωγές, με στόχευση στους εμπορεύσιμους κλάδους της ελληνικής οικονομίας.

Όσον αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα, το Ταμείο θεωρεί μη βιώσιμο τον στόχο για πλεόνασμα, ύψους 3,5% και επισημαίνει ότι ακόμη και ο στόχος για πλεόνασμα 1% για πολλές δεκαετίας, είναι φιλόδοξος.

Eφόσον ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση αποδεχθεί τη δέσμευση για υψηλά πλεονάσματα, τότε είναι αναγκαία η εφαρμογή επιπλέον δημοσιονομικών μέτρων, προκειμένου να καταστούν εφικτοί οι δημοσιονομικοί στόχοι.

Τέλος, σύμφωνα με το ΔΝΤ, οι δύο κυριότερες προκλήσεις για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, έγκεινται:

  • Στη μεταρρυθμιστική κόπωση
  • Στην αναιμική ανάκαμψη της εσωτερικής ζήτησης λόγω της υπερφορολόγησης

naftemporiki.gr