Skip to main content

Δύο «συνταγές» για συντάξεις και πλεόνασμα

Δύο είναι τα σενάρια που επεξεργάζεται η κυβέρνηση για την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2019, μετά και την κατάθεση του προσχεδίου στη Βουλή.

Από τη μία στο βασικό σενάριο, το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2018 διαμορφώνεται στο 3,8% ή στα 7,043 δισ. ευρώ, την ώρα που η πρόβλεψη που είχε γίνει με το μεσοπρόθεσμο ήταν για πρωτογενές πλεόνασμα 6,881 δισ. ευρώ που αντιστοιχούσε και πάλι στο 3,8% του ΑΕΠ, καθώς διορθώθηκε προς τα πάνω η πρόβλεψη της ανάπτυξης από το 2% στο 2,1%.

Το βασικό σενάριο, περιλαμβάνει την περικοπή των συντάξεων και την ενεργοποίηση των αντίμετρων. Γι’ αυτό και προβλέπεται θετικό ισοζύγιο των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης κατά 4,109 δισ. ευρώ έναντι πρόβλεψης του μεσοπρόθεσμου για θετικό ισοζύγιο 3,815 δισ. ευρώ. Το θετικό ισοζύγιο των ΟΚΑ για το 2018 εκτιμάται στα 1,833 δις. ευρώ οπότε αυτή η διαφορά των δύο δις. ευρώ οφείλεται αποκλειστικά στην πρόβλεψη για την περικοπή των συντάξεων.

Σε ό,τι αφορά το «εναλλακτικό σενάριο», ο προϋπολογισμός του 2019 μπορεί να κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα 3,56% του ΑΕΠ –δηλαδή 122 εκατ. ευρώ πάνω από τον επίσημο στόχο της επόμενης χρονιάς- χωρίς να μειωθούν οι συντάξεις.

Ουσιαστικά, το προσχέδιο περιλαμβάνει ένα «βασικό σενάριο», το οποίο ενσωματώνει τις περικοπές στις συντάξεις αλλά και την ενεργοποίηση των αντίμετρων και ένα «εναλλακτικό» το οποίο δεν έχει τις περικοπές στις συντάξεις και τα αντίμετρα παρά μόνο τις εξαγγελίες Τσίπρα στη ΔΕΘ.

Με βάση το εναλλακτικό σενάριο προβλέπονται και τα εξής μέτρα:

  • κατάργηση της περικοπής των συντάξεων μέτρο που επιφέρει δημοσιονομικό κόστος 2,065 δις. ευρώ.
  • κατάργηση των αντίμετρων (πλην αυτού που αφορά στα οικογενειακά επιδόματα) κάτι που σημαίνει εξοικονόμηση 1,73 δις. ευρώ για τον προϋπολογισμό.
  • μείωση του ΕΝΦΙΑ με κόστος 263 εκατ. ευρώ
  • μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των αυτοαπασχολουμένων κατά 229 εκατ. ευρώ
  • επιδότηση ενοικίου με 150 εκατ. ευρώ
  • διάθεση 103 εκατ. ευρώ για την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των νέων εργαζόμενων και
  • διάθεση 22 εκατ. ευρώ για τις 3500 προσλήψεις στην ειδική αγωγή.

Το οικονομικό επιτελείο, με το εναλλακτικό σενάριο «θυσιάζει» υπερπλεόνασμα 1,1 δισ. ευρώ για να μην κόψει τις συντάξεις και για να ενεργοποιήσει τα μέτρα που προαναφέρθηκαν. 

naftemporiki.gr