Skip to main content

Τουρκία: Κοντά σε χαμηλό ρεκόρ η λίρα εν αναμονή των αποφάσεων της κεντρικής τράπεζας

Κοντά σε χαμηλά ιστορικά ρεκόρ παραμένει σήμερα η τουρκική λίρα έναντι του αμερικανικού δολαρίου, καθώς οι επενδυτές αναμένουν με μεγάλο ενδιαφέρον τις αποφάσεις από τη σημερινή συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας, αναφορικά με τα επιτόκια.

Η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος στις πρώτες ώρες των συναλλαγών βρίσκεται στο 7,6900, μετά το χθεσινό νέο ιστορικό χαμηλό ρεκόρ του 7,7090, πριν κλείσει τελικά στο 7,7030.

Σε poll του Reuters με τη συμμετοχή 17 οικονομολόγων, οι περισσότεροι υποστήριξαν  ότι η τράπεζα θα διατηρήσει σταθερό το επιτόκιο repo μιας εβδομάδας στο 8,25%, με 3 εξ αυτών να αναμένουν μία αύξηση μεταξύ 100 με 150 μονάδων βάσης.

Η λίρα είναι ένα από τα νομίσματα με τις χειρότερες επιδόσεις φέτος, έχοντας αποδυναμωθεί κατά 22%, εν μέσω ανησυχιών σχετικά με τα εξαντλημένα συναλλαγματικά αποθέματα της Τουρκίας και τα αρνητικά πραγματικά επιτόκια. Έχει χάσει σχεδόν το ήμισυ της αξίας της σε λιγότερο από 3 χρόνια.

Η κεντρική τράπεζα, διατηρεί το επιτόκιο σταθερό στο 8,25% κατά τις 3 τελευταίες συνεδριάσεις της, μετά από σχεδόν ένα χρόνο χαλάρωσης της νομισματικής της πολιτικής, με επιθετικές μειώσεις των επιτοκίων από το 24%.

Αντί για αύξηση των επιτοκίων, η κεντρική τράπεζα κατέφυγε σε ανορθόδοξες μεθόδους, χρησιμοποιώντας πρωτοφανή μέτρα ρευστότητας και καθοδηγώντας τις τράπεζες να δανείζονται με υψηλότερο επιτόκιο. Αναλυτές υποστηρίζουν ότι η τράπεζα βρίσκεται υπό πολιτική πίεση να μην αυξήσει τα επιτόκια.

Ορισμένοι οικονομολόγοι, υποστηρίζουν ότι η Τράπεζα της Τουρκίας θα μπορούσε να αυξήσει το δευτερεύον επιτόκιο από το 11,25%, ώστε να δημιουργήσει περισσότερο χώρο για σύσφιξη των πιστώσεων, καθώς το μέσο κόστος χρηματοδότησης έχει διαμορφωθεί στο 10,65%.

Η λίρα βρίσκει σήμερα κάποια στήριξη, μετά τις δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων χθες Τετάρτη, ότι η ΕΕ δεν θα προχωρήσει σε επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, αφού η Άγκυρα συμφώνησε να συνομιλήσει με την Ελλάδα, σχετικά με την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πηγή: Reuters