Skip to main content

Τalk of the market: Θετική προδιάθεση και εστίαση στα αποτελέσματα

Το ελληνικό Δημόσιο άντλησε χθες 812,5 εκατ. ευρώ από την έκδοση χρεογράφων 26 εβδομάδων. Το συνολικό ποσό που δημοπρατήθηκε ήταν 625 εκατ. ευρώ, ενώ οι συνολικές προσφορές έφτασαν τα 1,14 δισ. ευρώ, με αναλογία κάλυψης 1,82 φορές έναντι 1,89 φορές σε αντίστοιχη δημοπρασία του Ιουνίου και με επιτόκιο -0,39% όσο και στην προηγούμενη δημοπρασία με τα ίδια χαρακτηριστικά.

Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) αναμένεται να δεχτεί μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 187,5 εκατ. ευρώ αυξάνοντας το συνολικό ποσό που συγκεντρώθηκε σε 1 δισ. ευρώ.

Στο Χρηματιστήριο, παρά την έντονη μεταβλητότητα κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης, η αγορά συνέχισε το ανοδικό σερί για έβδομη συνεδρίαση διαδοχικά χθες ενώ θετική καταγρράφεται και σημερα η προδιάθεση των επενδυώντ. Συνολικά, ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,19%, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να κλείνει ενισχυμένος κατά 0,27%. Πάντως η επιφυλακτικότητα αποτυπώνεται στον χαμηλό όγκο συναλλαγών. Χθες η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε ελαφρώς χαμηλότερα συγκριτικά με τα επίπεδα της προηγούμενης συνεδρίασης, ήτοι στα 43 εκατ. ευρώ. 

Ενισχυμένες επιδόσεις παρουσίασε στο α’ εξάμηνο του 2021 ο όμιλος Tιτάν, που εμφάνισε αύξηση κύκλου εργασιών και λειτουργικών κερδών (EBITDA) αλλά και σημαντική αύξηση των καθαρών κερδών με σταθερό περιθώριο κερδοφορίας, παρά την αύξηση του κόστους. Σε επίπεδο ομίλου, οι πωλήσεις τσιμέντου και κλίνκερ, συμπεριλαμβανομένων των εξαγωγών, αυξήθηκαν κατά 11% και οι πωλήσεις αδρανών υλικών και έτοιμου σκυροδέματος αυξήθηκαν κατά 4% και 5% αντίστοιχα. 

Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της Τιτάν διαμορφώθηκε στα 821,1 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας άνοδο 4,4% έναντι του α’ εξαμήνου του 2020 και τα καθαρά κέρδη υπερδιπλασιάστηκαν, στα 58,0 εκατ. ευρώ. Ο συνολικός κύκλος εργασιών για την Ελλάδα και τη Δυτική Ευρώπη αυξήθηκε κατά 17,4% και ανήλθε σε 133,5 εκατ. ευρώ, ενώ τα λειτουργικά κέρδη στην περιοχή διαμορφώθηκαν σε 17 εκατ. ευρώ έναντι 8,2 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2020.

Εντωμεταξύ, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Διαχειριστή ΑΠΕ και εγγυήσεων (ΔΑΠΕΕΠ) αναφορικά με τον ειδικό λογαριασμό ΑΠΕ, οι τρέχουσες προβλέψεις δείχνουν αρχικό σωρευτικό πλεόνασμα 165 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2021 σε σύγκριση με έλλειμμα 263 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2020. Επιπλέον, το ετήσιο σωρευτικό υπόλοιπο του ΕΛΑΠΕ μετά την προσθήκη του Πράσινου Τέλους στην κατανάλωση πετρελαίου κίνησης εκτιμάται για το 2021 πάνω από 407 εκατ. ευρώ από τα οποία 70 εκατ. ευρώ αφαιρείται ως αποθεματικό ασφαλείας, ήτοι καθαρό τελικό πλεόνασμα 337 εκατ. ευρώ. 

Ο OTE ανακοίνωσε ότι η EΕ ενέκρινε, υπό έναν όρο, τη συμφωνία της 9ης Νοεμβρίου 2020 με την Orange Romania για την πώληση ποσοστού (54%) που κατέχει ο ΟΤΕ στην Telekom Romania Communications S.A.. Ο όρος αφορά στην πώληση του 30% που κατέχει η ΤΚR στην Telekom Romania Mobile Communications S.A.. Ο ΟΤΕ, που κατέχει το υπόλοιπο 70%, προτίθεται να αποκτήσει από την TKR, το 30% στην TKRM υπό την αίρεση λήψης των απαιτούμενων εγκρίσεων. Σε συνέχεια της έγκρισης, η πώληση του 54% της TKR στην Orange Romania αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός των προσεχών μηνών και το καθαρό ποσό που θα λάβει ο ΟΤΕ μετά το κόστος απόκτησης του 30% της TKRM, τα έξοδα συναλλαγής και τις απαιτούμενες προσαρμογές, θα διανεμηθεί στους μετόχους του με τη μορφή έκτακτου μερίσματος και επαναγοράς ιδίων μετοχών.

Nέες προοπτικές διαβλέπει η Premia Properties ως προς την υλοποίηση των στρατηγικών και αναπτυξιακών της στόχων, μετά την πρόσφατη αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, με την εταιρεία Fastighets AB Balder να αποκτά ποσοστό 17,22% στο μετοχικό της κεφάλαιο. Ο Σουηδικός κολοσσός του real estate, κάνει έτσι είσοδο για πρώτη φορά στην αγορά της Ελλάδας, αναλαμβάνοντας τον ρόλο του στρατηγικού επενδυτή στην Premia Properties.

Η Eurobank απέκτησε το ποσοστό του Δημήτρη Κοντομηνά στην Intertech, ήτοι ποσοστό 29,48%, μέσω δημόσιου αναγκαστικού πλειστηριαμού 2.483.686 μετοχών της εταιρείας.  

Ολοκληρώθηκε η πώληση αυτοτελούς κτιρίου καταστημάτων και γραφείων, στο Χαλάνδρι έναντι τιμήματος 5,05 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την Τrastor. Το ακίνητο είχε αποκτηθεί τον Νοέμβριο του 2018 προς 4 εκατ. ευρώ.

Στα 12,58 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα έσοδα της Εntersoft στο α’ εξάμηνο του 2021 έναντι 8,03 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι σημειώνοντας αύξηση 57%. Τα κέρδη προ φόρων του ομίλου αυξήθηκαν κατά 59% στα 4,16 εκατ. ευρώ έναντι 2,62 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Σημειώνεται ότι στο τρέχον εξάμηνο έχουν για πρώτη φορά ενσωματωθεί και τα αποτελέσματα από τις εξαγορές της δραστηριότητας Plexis ERP από την εταιρεία Computer Life καθώς και τα έσοδα της Optimum, ενώ η ενοποίηση της Wedia αφορά στο β’ τρίμηνο.

naftemporiki.gr