Skip to main content

«Έξοδος» της Blakcstone από την Αφρική

Η Blackstone, κορυφαία εταιρεία διαχείρισης ιδιωτικών κεφαλαίων στον κόσμο, εγκαταλείπει τα σχέδια για επενδύσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων ανά την Αφρική. 

Η εταιρεία συμφώνησε να πουλήσει την Black Rhino Group, η οποία ειδικεύεται σε ανάπτυξη ενεργειακών project και θα ήταν το βασικό όχημά της για επενδύσις στην Αφρική. Η πώληση συμφωνήθηκε πριν από περίπου ένα χρόνο, αλλά δεν δημοσιοποιήθηκε και δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Την ίδια περίπου περίοδο η Blackstone πούλησε τα δικαιώματα για ανάπτυξη και διαχείριση σταθμού ηλεκτρικού ρεύματος στη Νιγηρία  στην Globeleq, μία βρετανική επιχείρηση. 

Η Blackstone απέκτησε τον έλεγχο της Black Rhino το 2014 με την ελπίδα για μεγάλα έργα ανά την Αφρική. Κατά τη διάρκεια Συνόδου στην Ουάσιγκτον, όπου ο τότε πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα φιλοξένησε Αφρικανούς ηγέτες, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Στίβεν Σγουάρτσμαν ανακοίνωσε πως η Blackstone ένωσε δυνάμεις με τον Νιγηριανό δισεκατομμυριούχο Άλικο Ντανγκότε προκειμένου να επενδύσει σε ενεργειακά project, που θα επέλεγε και θα ανέπτυσσε η Black Rhino.

Ωστόσο τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως θα ήθελε. Ο έντονος ανταγωνισμός από τις κινεζικές επιχειρήσεις, που δραστηριοπιούνται στη μαύρη ήπειρο, φάινεται να διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο. 

Πηγή: WSJ