Skip to main content

Επενδύσεις άνω των 100 εκατ. ευρώ για φαρμακευτική κάνναβη

Από την έντυπη έκδοση

Του Γιώργου Χατζηλίδη
[email protected]

Επενδύσεις τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία, σε βάθος τριετίας, μονάδων καλλιέργειας και παραγωγής τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης σχεδιάζονται στη Β. Ελλάδα βάσει των αδειών εγκατάστασης που έχουν εγκριθεί μέχρι τώρα από το υπ. Οικονομίας και Ανάπτυξης. Το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι μεγάλο, προέρχεται κυρίως από ξένες εταιρείες που έχουν τη σχετική τεχνογνωσία και, εάν συνυπολογιστούν τα project που είναι υπό έγκριση ή πρόκειται να κατατεθούν προς έγκριση, το ύψος των επενδύσεων στη Βόρεια Ελλάδα μπορεί να ξεπεράσει τα 250 εκατ. ευρώ στην πενταετία. 

Οι μονάδες

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, στην Κεντρική Μακεδονία έχουν αδειοδοτηθεί επτά μονάδες, τέσσερις εκ των οποίων στο Κιλκίς, μία στην Πέλλα, μία στη Χαλκιδική και μία στη Χαλκηδόνα Θεσσαλονίκης. Δεδομένου ότι σημεία εξαγωγών για προϊόντα της φαρμακευτικής κάνναβης έχει οριστεί, εκτός από το τελωνείο του Πειραιά, η Ελεύθερη Ζώνη στο λιμάνι Θεσσαλονίκης, θεωρείται ότι περιοχές με διαθέσιμες εκτάσεις και με εγγύτητα σε αυτό το σημείο για καλύτερα logistics, όπως η δυτική πλευρά του νομού αλλά και περιφερειακά το Κιλκίς, η Πέλλα, η Ημαθία και η Πιερία αναμένεται να αποτελέσουν πόλους προσέλκυσης τέτοιων επενδύσεων.

Πάντως, από τις μέχρι τώρα άδειες που έχουν ανακοινωθεί, η μεγαλύτερη επένδυση, ύψους 40 εκατ. ευρώ, σχεδιάζεται στη Χαλκιδική και συγκεκριμένα σε έκταση 35 στρεμμάτων στο Λάκκωμα του δήμου Νέα Προποντίδας από την καναδικών συμφερόντων Five SA (Πέντε Α.Ε.). Ακολουθεί ακόμα μία σημαντική επένδυση, ύψους 25 εκατ. ευρώ, η οποία έχει αδειοδοτηθεί για εγκατάσταση στη Σκύδρα της Πέλλας από την Grow in Greece, εταιρεία συμφερόντων ομογενούς από την Αυστραλία, που δραστηριοποιείται με μονάδες φαρμακευτικής κάνναβης στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ.

Όπως σημειώνει ο Κώστας Εμμανουηλίδης, διευθυντής της Greenhouse Constructions, εταιρείας που έχει αναλάβει όλες τις αδειοδοτήσεις, αλλά και την κατασκευή των θερμοκηπίων για την Grow in Greece, η επένδυση στην Πέλλα θα δημιουργήσει 80 θέσεις εργασίας, εκ των οποίων οι 25 υψηλής εξειδίκευσης. Παράλληλα, η επένδυση της Green Leaf στον Γαλλικό Κιλκίς εκτιμάται στα 8,5 εκατ. με 50 θέσεις εργασίας και της Cannatec στον Δήμο Παιονίας του Κιλκίς στα 10 εκατ. με 65 εργαζόμενους.

Χρόνος και πλεονεκτήματα

Σύμφωνα με τον κ. Εμμανουηλίδη, η εταιρεία του οποίου έχει εκτελέσει και παραδώσει αντίστοιχα project στα Σκόπια, από τη στιγμή που θα αρχίσουν οι εργασίες για την κατασκευή των εγκαταστάσεων (θερμοκήπια, μονάδα επεξεργασίας, εργαστήρια κ.ά.) θα χρειαστεί τουλάχιστον 1-1,5 χρόνος για την ολοκλήρωσή τους και τη λήψη της άδειας λειτουργίας. Αυτό σημαίνει ότι η λειτουργία των πρώτων καθετοποιημένων μονάδων φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα αναμένεται στις αρχές του 2021.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε σε πρόσφατη εκδήλωση του ΕΒΕΘ ο προϊστάμενος του τμήματος Αδειοδότησης Επιχειρήσεων και Κωδικοποίησης Διαδικασιών (Γ.Γ. Βιομηχανίας) Οδυσσέας Γεώρμας, έχουν εγκριθεί πανελλαδικά 25 άδειες εγκατάστασης μονάδων καλλιέργειας και παραγωγής τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης, συνολικού ύψους επένδυσης 360 εκατ. ευρώ που θα δημιουργήσουν 2.250 νέες θέσεις εργασίας. Προβλέπεται ότι θα κατασκευαστούν 430.000 τ.μ. θερμοκηπίων για την καλλιέργεια και 100.000 τ.μ. για βιομηχανικά κτήρια παραγωγής των προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης.  

Σύμφωνα με το European Cannabis Report της Prohibition Partners, μέχρι το 2028 η αξία της ελληνικής αγοράς φαρμακευτικής κάνναβης μπορεί να φθάσει τα 900 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, η ευρωπαϊκή αγορά εκτιμάται ότι θα αποτελεί το 2028 τη μεγαλύτερη αγορά φαρμακευτικής κάνναβης παγκοσμίως με μέγεθος 58 δισ. ευρώ, ενώ, αν συνυπολογιστεί και η αξία της βιομηχανικής κάνναβης, η αγορά νόμιμης κάνναβης στην Ευρώπη υπολογίζεται ότι θα είναι το 2028 μεγέθους 123 δισ. ευρώ.