Skip to main content

Γ. Θωμάς: Θα δοθούν τα ποσά που οφείλει η ΔΕΗ στους ενεργειακούς δήμους

Τη δέσμευση ότι θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες στο υπουργείο και σε συνεργασία με τη ΔΕΗ, ώστε να αποδοθούν στην τοπική κοινωνία οι οφειλές της επιχείρησης από τον τοπικό πόρο ανάπτυξης παρείχε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γεράσιμος Θωμάς κατά τη διάρκεια της σημερινής του επίσκεψης στην Κοζάνη στο ορυχείο του νότιου πεδίου της ΔΕΗ. 

Τα ποσά που οφείλονται από τη ΔΕΗ στους ενεργειακούς δήμους της Δυτικής Μακεδονίας είναι οφειλές από το 2014 και αγγίζουν τα 130 εκατ. ευρώ.

«Είμαι εδώ για να δω από κοντά τους εργαζόμενους, τις δεξιότητες που διαθέτουν στο χειρισμό γιγάντιου και ξεχωριστού μηχανολογικού εξοπλισμού, που δουλεύουν κάτω από όλες τις καιρικές συνθήκες, με ήλιο, σκόνη ή και χιόνι», τόνισε ο υφυπουργός, σημειώνοντας ότι ελπίζει στο τέλος αυτής της περιοδείας να συναντηθεί και με το επιστημονικό και ερευνητικό προσωπικό «που είναι για την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας μια πηγή πλούτου».

«Είμαστε αποφασισμένοι να αξιοποιήσουμε αυτούς τους ανθρώπους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και θέλουμε το σχέδιο που ετοιμάζουμε για την επόμενη ημέρα της περιοχής, να έχει αυτήν την παράμετρο» δήλωσε.

Παράλληλα, εκδήλωσε την επιθυμία να συμμετέχουν στο σχεδιασμό που έχει ήδη ξεκινήσει όλοι οι φορείς της Περιφέρειας, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, «ώστε να φτιάξουμε ένα καλό σχέδιο για τα επόμενα δέκα χρόνια».

Στο ορυχείο του Νοτίου Πεδίου ο διευθυντής της Λιγνιτικής εκμετάλλευσης Κώστας Μαχτής ανέφερε στον υπουργό ότι «η ΔΕΗ έχει δαπανήσει χρήματα και έχει ήδη προχωρήσει σε απαλλοτριώσεις εκτάσεων που διαθέτουν συνολικό κοίτασμα λιγνίτη 160 εκατ. τόνων, το οποίο επαρκεί για τη λειτουργία του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου έως το 2040». Ανέφερε επίσης ότι «έχουν γίνει απαλλοτριώσεις του οικισμού της Ποντοκώμης και της Μαυροπηγής που θα τροφοδοτήσουν με λιγνίτη τα επόμενα χρονιά τη λειτουργία της νέας μονάδας της Πτολεμαΐδας».

Ο κ. Θωμάς επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της νέας μονάδας της Πτολεμαΐδας, ένα έργο που θα κοστίσει 1,386 δισ. ευρώ και σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε από τον διευθυντή παραγωγής Δημήτρη Μετικάνη, έχουν εκταμιευθεί από τη ΔΕΗ προς την ανάδοχο εταιρεία 1,071 δισ. ευρώ.

Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2021 και θα συμβάλει στο ενεργειακό σύστημα της χώρας με 660 ηλεκτρικά MW και 130 θερμικά MW για την τηλεθέρμανση της Πτολεμαΐδας. Αυτή τη χρονική περίοδο απασχολούνται 1.800 εργαζόμενοι ενώ μετέχουν στην κατασκευή ως υπεργολάβοι 100 εργολαβικές εταιρείες από τη Δυτική Μακεδονία και την υπόλοιπη Ελλάδα.

Σύμφωνα με τις προδιαγραφές του κατασκευαστικού έργου, η μονάδα έχει σχεδιαστεί να λειτουργεί 7.000 ώρες το χρόνο για τα επόμενα 40χρονια. Ο υφυπουργός έδειξε ενδιαφέρον για τις κατασκευαστικές καινοτομίες της νέας μονάδας, καθώς και τις περιβαλλοντικές προδιαγραφές σε ό,τι αφορά την εκπομπή αέριων ρύπων. Επίσης, επισκέφθηκε τον λέβητα της μονάδας στα 30 μέτρα ύψους και συνομίλησε με το εξειδικευμένο προσωπικό που ασχολείται στον τομέα των συγκολλήσεων.

Προσερχόμενος αργά το μεσημέρι στις εγκαταστάσεις του ΑΗΣ Καρδιάς, συνομίλησε με μια ομάδα συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ που διαμαρτύρονταν έξω από την πύλη του εργοστασίου, ενώ στη συνέχεια συμμετείχε σε ευρεία σύσκεψη με εκπροσώπους της ΓΕΝΟΠ και άλλων σωματείων της ΔΕΗ, που πραγματοποιείται στις κτιριακές εγκαταστάσεις του ΙΕΚ ΔΕΗ στον ΑΗΣ Καρδιάς.