Skip to main content

Μήνυμα Κερέ για μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα

Μήνυμα για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα έστειλε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίλυ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μπενουά Κερέ.

«Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις ώστε να μπορέσει να παραμείνει στην Ευρωζώνη» είπε, από το βήμα συνεδρίου στο Παρίσι.

Σε ό,τι αφορά την Ευρωζώνη, με αφορμή την απόφαση της Fed να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, είχε δηλώσει νωρίτερα ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να «την προστατεύει από τους εξωτερικούς χρηματοοικονομικούς κραδασμούς».

Η ΕΚΤ έχει ως «σταθερό στόχο την προστασία των νομισματικών συνθηκών στην Ευρωζώνη έναντι όλων των διεθνών κραδασμών, που προέρχονται από τις χρηματοπιστωτικές αγορές, που προέρχονται από την ανάπτυξη στις αναδυόμενες χώρες και που προέρχονται από τις αποφάσεις άλλων μεγάλων κεντρικών τραπεζών» σημείωσε.

Έκρινε μάλιστα πως η επιφυλακτικότητα της Fed «επιβεβαιώνει τη διάγνωση» της ίδιας της ΕΚΤ, δηλαδή την ύπαρξη «νέων κινδύνων» που συνδέονται με τις μεγάλες αναδυόμενες χώρες και την αστάθεια στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Ο Κερέ διαβεβαίωσε ότι προς το παρόν η ΕΚΤ διαβλέπει σε αυτή την εξέλιξη «προσωρινούς κραδασμούς». Συμπλήρωσε, ωστόσο, ότι αν αυτοί οι κίνδυνοι πρόκειται να υλοποιηθούν, η ΕΚΤ έχει «υπενθυμίσει την ικανότητά της να ενεργεί» και να «προσαρμόζει» το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων που βρίσκεται σε εξέλιξη.