Skip to main content

Στην κλίμακα τα αδήλωτα εισοδήματα

Από την έντυπη έκδοση 

Του Γ. Κούρου
[email protected]

Τη φορολόγηση με βάση την ισχύουσα κλίμακα εισοδήματος ελεύθερων επαγγελματιών και ατομικών επιχειρήσεων των αδήλωτων καταθέσεων εξωτερικού και εσωτερικού, ύστερα όμως από την υποβολή συμπληρωματικών δηλώσεων από τους υπόχρεους, χωρίς τον φόβο προστίμων και προσαυξήσεων εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Στο πλαίσιο των κινήσεων που δρομολογούνται για να έρθουν στο φως όλα τα αδήλωτα εισοδήματα με στόχο την αύξηση των δημοσίων εσόδων που τόσο ανάγκη έχει ο κρατικός προϋπολογισμός, όχι μόνο για την επίτευξη των μνημονιακών στόχων που έχουν τεθεί για την ολοκλήρωση της δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά κυρίως για την άσκηση δικαιότερης κοινωνικής πολιτικής -ειδικά προς τις ασθενέστερες οικονομικά ομάδες του πληθυσμού που έχουν πληγεί την πενταετία των μνημονίων και που θα δεχθούν νέες επιβαρύνσεις και από την εφαρμογή του νέου- η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών οριστικοποιεί την περίοδο αυτή τον σχεδιασμό του ώστε αμέσως μετά τις εκλογές η νέα κυβέρνηση να έχει έτοιμο τον οδικό χάρτη κατά της φοροδιαφυγής.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, όπως δήλωσε στη «Ν» κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, σε όλες τις περιπτώσεις θα δοθούν κίνητρα και εκπτώσεις σε όσους «ξέχασαν» να δηλώσουν εισοδήματά τους, ώστε να έχουν μια τελευταία ευκαιρία να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους αφού, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, δεν είναι ζητούμενο η «τιμωρία» αλλά η εμπέδωση κλίματος φορολογικής συνείδησης. Οποιοι φυσικά δεν συμμορφωθούν θα βρεθούν αντιμέτωποι με αυστηρά πρόστιμα και προσαυξήσεις, αλλά και με ποινικές κυρώσεις, όπου φυσικά αυτές στοιχειοθετούνται.

Για τους λόγους αυτούς και τα επιτελικά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών τονίζουν ότι όσοι κατέχουν νόμιμα ποσά δεν έχουν να φοβούνται απολύτως τίποτα, γι’ αυτό και μπορούν χωρίς κανένα «άγχος» να τα γυρίσουν στις τράπεζες, ενώ ειδική θα είναι η μέριμνα για όσους έχουν αδήλωτες καταθέσεις εντός ή εκτός Ελλάδας, αφού η ρύθμιση που προωθείται δεν περιλαμβάνει πρόσθετες επιβαρύνσεις πέρα από τη νόμιμη φορολόγησή τους.

Ξεκαθαρίζουν πάντως και καθιστούν σαφές ότι η αμνήστευση των αδήλωτων καταθέσεων δεν θα απαλλάξει από τυχόν ποινικές διώξεις όσους έκρυβαν μαύρο χρήμα από παράνομες δραστηριότητες, καθώς σε αυτή την περίπτωση δεν πρόκειται για αμιγώς φορολογική αλλά ποινική υπόθεση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρώτο σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προέβλεπε ότι οι αδήλωτες καταθέσεις εξωτερικού θα φορολογηθούν με συντελεστή 15%, ενώ αυτές του εσωτερικού με συντελεστή 30%. Λόγω όμως των αντιδράσεων που προκλήθηκαν για την προνομιακή μεταχείριση των καταθέσεων εξωτερικού, που άνοιγε και θέμα συνταγματικότητας, το οικονομικό επιτελείο αποφάσισε να καθορίσει έναν ενιαίο συντελεστή 21% για τη φορολόγησή τους.

Ωστόσο, σήμερα τα στελέχη του υπουργείου αναθεωρούν την άποψή τους, καθώς πιστεύουν ότι η φορολόγηση των αδήλωτων καταθέσεων με τον ενιαίο συντελεστή 21% δεν αποκαθιστά το αίσθημα δικαίου, διότι σε αρκετές περιπτώσεις οι υπόχρεοι θα φορολογηθούν με χαμηλότερο συντελεστή σε σχέση με τους συνεπείς φορολογούμενους που δεν έχουν αποκρύψει ευρώ από την εφορία και φορολογούνται με συντελεστές 26% και 33%.

Γι’ αυτό μελετούν και θα προτείνουν στη νέα κυβέρνηση, να κληθούν όσοι έχουν αδήλωτες καταθέσεις και θέλουν να αποφύγουν τον έλεγχο, τα εξοντωτικά πρόστιμα και τις επιβαρύνσεις να προχωρήσουν στην κατάθεση συμπληρωματικών δηλώσεων, ώστε τα ποσά που έχουν κρύψει να προστεθούν στα εισοδήματά τους και να φορολογηθούν με βάση την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος των ελεύθερων επαγγελματιών και ατομικών εμπορικών επιχειρήσεων.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι τα αδήλωτα εισοδήματα θα φορολογηθούν, αφού προστεθούν στα δηλωθέντα και γίνει νέα εκκαθάριση, με συντελεστή 26% στην περίπτωση που το φορολογητέο εισόδημα είναι μέχρι 50.000 ευρώ και με συντελεστή 33% εάν το φορολογητέο εισόδημα υπερβαίνει τις 50.000 ευρώ.

Θα πρέπει πάντως να αναφερθεί ότι στο σχετικό σχέδιο νόμου που βρίσκεται στα «σκαριά» δεν έχει αλλάξει η βούληση των στελεχών του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με την αποσύνδεση της αποκάλυψης των αδήλωτων κεφαλαίων με την υποχρέωση επαναπατρισμού, γεγονός που σημαίνει ότι οι καταθέσεις στο εξωτερικό μπορούν απλώς να αποκαλυφθούν χωρίς να υπάρχει υποχρέωση επαναπατρισμού.

«Ψαλίδα» 7 δισ.

Υπενθυμίζεται ότι οι τελευταίοι έλεγχοι που είχαν διενεργηθεί σε καταθέσεις, εμβάσματα, χρηματιστηριακές συναλλαγές κ.λπ., αλλά και αυτοί που ακολούθησαν με βάση τα ΑΦΜ και τα δηλωθέντα εισοδήματα, είχαν προχωρήσει στο «ξεσκόνισμα» 28.000 ΑΦΜ και είχαν εντοπιστεί περίπου 5.500 παραβάτες με σημαντικές αποκλίσεις, αφού η διαφορά μεταξύ των δηλωθέντων εισοδημάτων και αυτών που δεν είχαν δηλωθεί ήταν της τάξεως των 7 δισ. ευρώ, από τα οποία υπολογίζεται ότι μπορούν να εισπραχθούν έως και 3 δισ. ευρώ.

Ποσό που όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά στο υπουργείο Οικονομικών μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό ισοδύναμο μέτρο για την απαλλαγή των αγροτών από τις νέες επιβαρύνσεις, αλλά και την κατάργηση της επιβολής ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση.