Skip to main content

Η Thomas Cook και το όραμα της Fosun

Όταν η Thomas Cook χρειάστηκε οικονομική βοήθεια πριν από τέσσερα χρόνια, στράφηκε στον Κινέζο «Γουόρεν Μπάφετ», όπως συχνά αποκαλείται ο πρόεδρος του κινεζικού κολοσσού Fosun, Γκούο Γκουαναγκτσάν. Και εκείνος δεν δίστασε να την προσφέρει γιατί είδε το ιστορικό βρετανικό ταξιδιωτικό γραφείο ως το όχημά του να υλοποιήσει ένα φιλόδοξο όραμα: Τη δημιουργία ενός παγκόσμιου γίγαντα ταξιδιών και αναψυχής, που θα έχει υπό τη σκέπη του ένα ισχυρό brand ξενοδοχείων, μία αεροπορική εταιρεία και έναν tour operator με σχεδόν δύο αιώνες ζωής.

Το όραμα διαλύθηκε από το «όχι» της βρετανικής κυβέρνησης σε ένα σχέδιο διάσωσης, που θα επιβάρυνε τους Βρετανούς φορολογούμενους με 150 εκατ. λίρες, αλλά θα έδινε στην κινεζική εταιρεία τον έλεγχο της εταιρείας. Η πτώχευση την οποία πάλεψε έως τελευταία στιγμή να αποτρέψει η Fosun, αν και θα έπρεπε να θεωρείται αρκετή πιθανή, φαίνεται να βρήκε τους πάντες απροετοίμαστους. 

Από το 2015 η Fosun φρόντισε να ανεβάσει το μερίδιό της στην Thomas Cook στο διόλου ευκαταφρόνητο 18%, σύμφωνα με τον Guardian. Όπως προκύπτει από στοιχεία που περιήλθαν στην κατοχή του Bloomberg, το μερίδιο αυτό άξιζε 1,5 δισ. δολάρια έως και πριν από λίγες εβδομάδες. Αυτό εξηγεί γιατί η Fosun θέλησε τον Αύγουστο να δώσει σανίδα σωτηρίας με μία κεφαλαιακή ένεση 450 εκατ. λιρών, που θα της έδινε το 75% των δραστηριοτήτων tour operators και το 25% της αεροπορικής εταιρείας ενός ομίλου με χρέη άνω των 2 δισ. δολαρίων. 

Η εξέλιξη έθεσε υπό ισχυρή πίεση τις μετοχές της Fosun, αλλά και του Club Med, το οποίο επίσης ελέγχει, στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ τις δύο τελευταίες ημέρες. Ωστόσο αναλυτές επισημαίνουν ότι ίσως τελικά να μην ήταν αρνητική, αλλά θετική η εξέλιξη για την κινεζική εταιρεία. «Θα εξελισσόταν σε πραγματικά μεγάλο βάρος για τη Fosun, εάν αποκτούσε τον έλεγχο της Thomas Cook» σχολιάζει χαρακτηριστικά η Λουίζ Τσε Μινγκ- κουόνγκ, γενική διευθύντρια της VC Assete Management στην South China Morning Post. 

H Fosun, εξάλλου, που έζησε και το «ελληνικό δράμα» της Folli Follie, έχει ακόμη ισχυρή παρουσία στην Ευρώπη, ακόμη και εάν χάνει το όνειρο που συνδεόταν με την Τhomas Cook. Όπως αναφέρει και το Business Insider «ο 52χρονος Γκούο θέλει να μιμηθεί τον Αμερικανό “προφήτη της Όμαχα”, Γουόρεν. Έχει σημαντικά μερίδια στον γαλλικό τουριστικό όμιλο Club Med, στο Cirque du Soleil, στην αγλλική ομάδα Wolverhampton Wanderers, σε εταιρείες ασφαλειών, real estate και αρκετούς κλάδους ακόμη». 

«Ο στόχος μας είναι ξεκάθαρος. Θέλουμε να δημιουργήσουμε μία επενδυτική εταιρεία στο πρότυπο της επιχείρησης του Μπάφετ, με τις ρίζες της στην Κίνα, αλλά με παγκόσμια εμβέλεια» δήλωνε ο ίδιος στο BBC το 2014. 

naftemporiki.gr