Skip to main content

Thomas Cook: Ενεργοποιούνται τα CDS όσων πόνταραν στο «θάνατό» της

Όσοι επενδυτές είχαν στοιχηματίσει σε άδοξο τέλος για την Thomas Cook θα βγάλουν τελικά υψηλό κέρδος. Η αρμόδια για τα πιστωτικά παράγωγα Επιτροπή της Βρετανίας απεφάνθη ότι η αίτηση για υπαγωγή σε καθεστώς πτώχευσης συνιστά πιστωτικό γεγονός που ενεργοποιεί άμεσα τα λεγόμενα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS). 

Η ονομαστική ακαθάριστη αξία των CDS της Thomas Cook ήταν 2,69 δισ. δολάρια σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Όπως μετέδιδε από χθες το Bloomberg οι τοποθετήσεις αυτές μεταφράζονται σε καθαρό κέρδος ύψους 250 εκατ. λιρών. 

Μεταξύ των hedge funds που πόνταραν σε κατάρρευση του αρχαιότερου ταξιδιωτικού γραφείου του πλανήτη είναι οι Sona Asset Management και XAIA Investment GmbH.

Η Thomas Cook έρχεται να προστεθεί σε μία σχετικά μακρά λίστα εταιρειών, που είδαν τα CDS τους να ενεργοποιούνται φέτος, όπως η βρετανική New Look και η γαλλική Rallye S.A. Ειδικοί προειδοποιούν ότι θα μπορούσαν να ακολουθήσουν και άλλες εξαιτίας των ζοφερών συνθηκών στην ευρωπαϊκή οικονομία. 

Το ενδιαφέρον τώρα στρέφεται στην έρευνα, που ανοίγει στο Λονδίνο, σχετικά με τις ευθύνες της διοίκησης της εταιρείας. Ήδη από το 2013 ήταν ορατά τα μεγάλα προβλήματα, που αντιμετώπιζε η Thomas Cook και η αδυναμία της να αντεπεξέλθει στον online ανταγωνισμό και τις αλλαγές στις συνήθειες των καταναλωτών σχετικά με την οργάνωση των ταξιδιών τους.

Μέσα από μία σειρά εσφαλμένων στρατηγικών αποφάσεων και αποτυχημένων deals, αλλά και εξαιτίας έκτακτων προκλήσεων από την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία έως τα ακραία καιρικά φαινόμενα, το χρέος της ξεπέρασε τα 2 δισ. δολάρια. Παρά την εξέλιξη αυτή τα κορυφαία διευθυντικά στελέχη είχαν απολαβές άνω των 20 εκατ. λιρών την τελευταία τετραετία. Σε αυτό το διάστημα οι αμοιβές και τα μπόνους του διευθύνοντος συμβούλου μόνο ξεπέρασαν τα 8 εκατ. λίρες. 

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, αναρωτήθηκε πώς είναι δυνατόν να λαμβάνουν υπέρογκες αμοιβές στελέχη εταιρειών, που οδεύουν στον γκρεμό και η υπουργός Επιχειρήσεων έδωσε την εντολή της έρευνας για τις ευθύνες της διοίκησης. 

Η προσπάθεια επαναπατρισμού των Βρετανών, εν τω μεταξύ, συνεχίζεται και θα στοιχίσει στο βρετανικό δημόσιο έως και 100 εκατ. λίρες. Την ίδια ώρα όσοι είχαν κλείσει πακέτα διακοπών για το προσεχές διάστημα διαμαρτύρονται ότι οι αεροπορικές εταιρείες εκτινάσσουν στα ύψη το κόστος των εισιτηρίων. Είναι λογικό αυτό να συμβαίνει όταν υπάρχει τόσο μεγάλη ζήτηση και περιορισμένη προσφορά απαντούν φορείς της αγοράς στο BBC, σχολιάζοντας πως «εάν οι εταιρείες δεν παίξουν με τους κανόνες του ανταγωνισμού θα οδηγηθούν αναπόφευκτα στην κατάρρευση». 

naftemporiki.gr