Skip to main content

Μοοdy’s: Θετική εξέλιξη η μείωση των προβληματικών δανείων

Θετικά αποτιμά ο οίκος αξιολόγησης Moody’s τη μείωση τόσο των μη εξυπηρετούμενων δανείων όσο και των λειτουργικών δαπανών των τεσσάρων συστημικών τραπεζών της Ελλάδας, μετά και την ανακοίνωση των οικονομικών τους αποτελεσμάτων.

Χαρακτηρίζοντας «credit positive» τη συγκεκριμένη εξέλιξη, ο αμερικανικός οίκος εκτιμά ότι τα μειωμένα «κόκκινα δάνεια» και η συρρίκνωση των δαπανών θα συνδράμουν σημαντικά στην προσπάθεια επιστροφής των ελληνικών τραπεζών στην κερδοφορία.

Ο Moody’s εστιάζει και στην εκκαθάριση των δανειακών χαρτοφυλακίων, εξηγώντας ότι η πώληση δανείων θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ελάφρυνση του βάρους των μη εξυπηρετούμενων δανείων στους ισολογισμούς των τραπεζών.

«Η διάθεση ξένων ταμείων να συμμετάσχουν σε τέτοιες συναλλαγές εξαρτάται από τη δυνατότητα της ελληνικής κυβέρνησης να ολοκληρώσει επιτυχώς και έγκαιρια τις διάφορες αξιολογήσεις του προγράμματος στήριξης από τους δανειστές» εκτιμά, χαρακτηριστικά.

Εκφράζοντας ωστόσο, την ανησυχία του, διαπιστώνει ότι οι προβλέψεις για ζημιές από τη χορήγηση δανείων συνεχίζουν να απορροφούν ένα μεγάλος μέρος (88%) των προ-προβλέψεων τραπεζικών κερδών.

Ως αποτέλεσμα, προειδοποιεί ότι – εφόσον υπάρξει πολιτική σταθερότητα στη χώρα – η ουσιαστική μείωση των προβληματικών δανείων θα επέλθει σε τουλάχιστον τρία – τέσσερα χρόνια, δεδομένων των προβλημάτων στο ρυθμιστικό πλαίσιο κατάσχεσης ενεχύρων και πώλησης δανείων.