Skip to main content

Ομόλογα, πετρέλαιο οι «βασιλιάδες» στην εβδομάδα των εντάσεων

Της Νατάσας Στασινού
[email protected] 
 

Το πετρέλαιο ήταν αναμφίβολα ο μεγάλος πρωταγωνιστής των αγορών αυτή την εβδομάδα ανάβοντας «φωτιές» συνολικά στην παγκόσμια οικονομία. Οι προβολείς όμως έπεσαν και στα ελληνικά ομόλογα, που εκμεταλλευόμενα τη διεθνή αναταραχή και τη μαζική στροφή των επενδυτών σε καταφύγια, είδαν την απόδοσή τους στο νέο ιστορικό ναδίρ του 1,31%. 

Η τιμή του μπρεντ απογειώθηκε έως και 19,5% τη Δευτέρα στα 72 από 60 δολαρια το βαρέλι σε μία πρώτη αντίδραση της αγοράς στην επίθεση με drones στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της σαουδαραβικής Aramco. Ήταν η μεγαλύτερη άνοδος που έχει καταγραφεί από το 1988, όταν κυκλοφόρησε το συμβόλαιο στην αγορά για πρώτη φορά και ήταν αρκετή για να τρομάξει τις χώρες, που καλύπτουν τις ανάγκες τους με εισαγωγές.

Ακολούθησε διόρθωση τις επόμενες ημέρες, αλλά και πάλι το μπρεντ ολοκληρώνει την εβδομάδα με κέρδη μεγαλύτερα του 7%, τα υψηλότερα εβδομαδιαία από τις αρχές του έτους. Η τιμή του διαμορφώνεται σήμερα στα 64,8 δολάρια το βαρέλι. Το αμερικανικό αργό είναι στα 58,5 δολάρια με εβδομαδιαία άνοδο 6%. 

Οι αγορές μετοχών ήταν εκείνες που βίωσαν τη μεγαλύτερη νευρικότητα, με τους δείκτες σε τέσσερις από τις πέντε συνεδριάσεις να αμφιταλαντεύονται διαρκώς ανάμεσα σε θετικό και αρνητικό πρόσημο. Τελικά ετοιμάζονται να ολοκληρώσουν και αυτές την εβδομάδα με ελαφρά κέρδη. Για τις ευρωπαϊκές μετοχές μάλιστα είναι η πέμπτη διαδοχική εβδομάδα ανόδου, χάρη στην απόφαση της ΕΚΤ να επαναφέρει το μπαζούκας της ποσοτικής χαλάρωσης, αλλά και στις προσδοκίες ότι οι κυβερνήσεις της Γερμανίας και άλλων χωρών θα πουν αντίο στην λιτότητα προωθώντας σχέδια τόνωσης της ανάπτυξης. 

Σε κάθε περίπτωση με τις ανησυχίες για εμπορικές αντιπαραθέσεις, γεωπολιτικές εντάσεις να επιμένουν και τον ΟΟΣΑ να προειδοποιεί για ύφεση, οι επενδυτές επέλεξαν για ακόμη μία φορά και την ασφάλεια των ομολόγων. Τη μεγαλύτερη αποκλιμάκωση είχαν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων. Σήμερα αυτή του δεκαετούς υποχώρησε έως και το 1,31%, σε μία εξέλιξη που έχει διπλό κέρδος για τη χώρα.

Πέραν της αισθητής μείωσης του κόστους δανεισμού και της βελτίωσης της βιωσιμότητας του χρέους, προσφέρει ένα ισχυρότατο επιχείρημα στήριξης του αιτήματος για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα. Εάν οι Ευρωπαίοι πιστωτές αποδεχθούν τη χαλάρωση του επίσημου στόχου του 3,5%, θα δοθούν πολύτιμες ανάσες στην οικονομία και μία νέα δυναμική στην ανάπτυξη, που το πρώτο εξάμηνο καθηλώθηκε στο 1,5%. Ο διοικητής της ΤτΕ εκτιμά πως μία τέτοια συμφωνία, σε συνδυασμό με την επιτάχυνση της μεταρρυθμιστικής ατζέντας και πιθανές αναβαθμίσεις του αξιόχρεου της χώρας θα μπορούσαν να φέρουν ανάπτυξη άνω του 3%. 

Αξίζει να θυμίσουμε ότι η απόδοση του 10ετους ήταν στο 4,3% στις αρχές του έτους. Προσφέροντας άκρως ελκυστική απόδοση σε σχέση με τα υπόλοιπα της Ευρωζώνης, αλλά και με τους επενδυτές να αποτιμούν θετικά τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στη χώρα, αναδείχθηκαν σε αγαπημένο ενεργητικό της αγοράς. Από κοντά και οι ελληνικές μετοχές, που φέτος παρουσιάζουν την καλύτερη επίδοση παγκοσμίως.