Skip to main content

Κίνα: Μείωσε τα επιτόκια, δεν έκαμψε τις ανησυχίες

Για δεύτερο διαδοχικό μήνα η Κίνα μείωσε το βασικό επιτόκιο δανεισμού σε μία προσπάθεια να στηρίξει την οικονομία, που πιέζεται από τον εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ. Ωστόσο η κίνηση ήταν κατά πολύ μικρότερη σε σχέση με τις πρόσφατες της Fed και της ΕΚΤ, με τους επενδυτές να εκφράζουν αμφιβολίες για το κατά πόσο μπορεί όντως να ανακόψει την επιβράδυνση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη. 

Συγκεκριμένα μείωσε το Νew Loan Prime Rate (LPR) κατά μόλις 5 μονάδες βάσης στο 4,2%, σε μία προσπάθεια να βοηθήσει τις τράπεζες να ανοίξουν ακόμη περισσότερο τις στρόφιγγες προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά, ώστε η εγχώριως κατανάλωση και οι επενδύσεις να αντισταθμίσουν τις πιέσεις στις εξαγωγές. Αναλυτές φοβούνται παρόλα αυτά πως το τρίτο τρίμηνο οι ρυθμοί ανάπτυξης θα υποχωρήσουν κάτω του 6%, που είναι ήδη οι βραδύτεροι εδώ και τρεις δεκαετίες για την κινεζική οικονομία. 

Με τις ΗΠΑ να έχουν μάλιστα απειλήσει με πρόσθετους δασμούς, που θα τεθούν σε ισχύ πολύ σύντομα, οι ανησυχίες εντείνονται όσο δεν έρχεται μία εμπορική συμφωνία. Οι αναλυτές στην πλειονότητά τους πλέον θεωρούν ότι η διαμάχη των δύο μεγάλων οικονομιών του πλανήτη θα συνεχιστεί για μεγάλο διάστημα- έστω και σε χαμηλούς τόνους- και η συμφωνία δεν θα έρθει πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2020. 

Πρόσφατα και ο Ντόναλντ Τραμπ εκτίμησε ότι η συμφωνία θα κλείσει λίγο πριν ή λίγο μετά τις εκλογές, διαμηνύνοντας στο Πεκίνο πως εάν γίνει το δεύτερο τα πράγματα θα είναι πολύ χειρότερα για εκείνο. Υποστήριξε δε ότι οι Κινέζοι θα ήθελαν να χάσει τις εκλογές, ώστε να έχουν απέναντί τους έναν πιο εύκολο «αντίπαλο» στις διαπραγματεύσεις. 

naftemporiki.gr