Skip to main content

«Πιλότος» η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τις ομαδικές απολύσεις

Από την έντυπη έκδοση

Καταλυτικές θα είναι οι επιπτώσεις στην περαιτέρω αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων στη χώρα μας στην περίπτωση που το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφασίσει να κάνει αποδεκτή την εισήγηση του γενικού εισαγγελέα, ο οποίος, μόλις πριν από δύο μήνες, έκρινε ασύμβατη με το ευρωπαϊκό δίκαιο την υποχρέωση της διοικητικής έγκρισης των ομαδικών απολύσεων από το υπουργείο Εργασίας.

Μάλιστα, στο σκεπτικό της εισήγησης για τις ομαδικές απολύσεις επισημαίνεται ότι ακόμη και εάν αυτές πραγματοποιούνται σε περίοδο οικονομικής κρίσης, θα πρέπει να μην εμπλέκεται με κανένα τρόπο η κρατική διοίκηση. Η σχετική εισήγηση του γενικού εισαγγελέα αναφέρει επί λέξει πως «το γεγονός ότι το συγκεκριμένο κράτος-μέλος μπορεί να διέρχεται από οξεία οικονομική κρίση, η οποία συνοδεύεται από εξαιρετικά υψηλά ποσοστά ανεργίας, δεν επηρεάζει αυτό το συμπέρασμα».

Στο μείζον θέμα αναφέρθηκε χθες ο καθηγητής του Εργατικού Δικαίου στο πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης Άρης Καζάκος, ο οποίος προσερχόμενος σε ημερίδα της ΓΣΕΕ δήλωσε ότι «εάν η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου κάνει αποδεκτό το αίτημα της Lafarge για την απόλυση 236 εργαζομένων της ΑΓΕΤ Ηρακλής στο εργοστάσιο της Χαλκίδας, είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε την αναγκαία προσαρμογή». Αυτό σημαίνει ότι είναι «ορθάνοιχτο» το ενδεχόμενο πλήρους απελευθέρωσης του ορίου των ομαδικών απολύσεων και στη χώρα μας, η οποία θα αφορά, σύμφωνα με τον κ. Καζάκο, περίπου το 2% των επιχειρήσεων – δηλαδή αυτές που απασχολούν πάνω από 150 εργαζόμενους. Το θέμα της επικείμενης διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς για την καυτή ατζέντα των εργασιακών σχέσεων κυριάρχησε, όπως ήταν αναμενόμενο, στην εκδήλωση της ΓΣΕΕ, καθώς ανέδειξε την οξύτητα με την οποία τίθενται πλέον όλα τα ανοιχτά θέματα που αφορούν την αγορά εργασίας.

«Καυτή» ατζέντα

Στα βασικά θέματα των εργασιακών σχέσεων που θα τεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των θεσμών αναφέρθηκε χθες ο καθηγητής του εργατικού δικαίου και μέλος της διεθνούς επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τις εργασιακές σχέσεις Γ. Κουκιάδης, ο οποίος ανέπτυξε με ιδιαίτερη σαφήνεια τους προβληματισμούς και τις απόψεις του, σχεδόν για όλα τα ζητήματα που αφορούν την «καυτή» ατζέντα του εργασιακού εν όψει της επικείμενης διαπραγμάτευσης με τους εκπροσώπους των πιστωτών.

Το μέλος της επιτροπής αναφέρθηκε με ιδιαίτερη έμφαση στην ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας, η οποία, όπως είπε, «δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο, αλλά ευρωπαϊκό». Τόνισε μάλιστα ότι σήμερα στην Ευρώπη υπάρχουν περίπου 19 εκατ. ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι. Αναφερόμενος στις επιπτώσεις των μνημονίων και στις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτές τις ρυθμίσεις για τη χώρα μας, είπε ότι «η ελληνική κυβέρνηση είναι εντολοδόχος αποφάσεων».

Αίσθηση προκάλεσε στο ακροατήριο των συνδικαλιστών, που παραβρέθηκαν στο εργατικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, η προτροπή του κ. Κουκιάδη για αλλαγή πλεύσης της δράσης των συνδικάτων στη χώρα μας, καθώς, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «οι απεργίες και οι διεκδικήσεις των εργαζομένων σε εθνικό επίπεδο έχουν έως μηδαμινό αποτέλεσμα. Για τον λόγο αυτό χρειάζεται διεθνοποίηση των αγώνων, των διαπραγματεύσεων και αλλαγή ρόλου των συνδικάτων».

Σύμφωνα με τον κ. Κουκιάδη, την ερχόμενη εβδομάδα θα παραδοθεί στον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο το υπόμνημα της διεθνούς επιτροπής εμπειρογνωμόνων για το εργασιακό. Δύο είναι τα βασικά κριτήρια με τα οποία θα συνταχθεί το πόρισμα: α) το πρώτο κριτήριο αφορά το τι ισχύει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες για τις εργασιακές σχέσεις, καθώς, όπως είπε ο κ. Κουκιάδης, θα πρέπει να απομονωθούν οι ακραίες εκδοχές που υπάρχουν σε ορισμένες χώρες για τα φλέγοντα θέματα των συλλογικών συμβάσεων, των ομαδικών απολύσεων και των απεργιών και β) θα ληφθούν σοβαρά υπ’ όψιν οι πιο αποτελεσματικές βέλτιστες πρακτικές. Ο κ. Κουκιάδης επεσήμανε ότι στην επικείμενη διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των πιστωτών θα πρέπει να διαμορφωθούν νέοι όροι προστασίας των εργαζομένων, επειδή το φαινόμενο της αύξησης της μερικής απασχόλησης, της εκ περιτροπής εργασίας και της συνεχούς ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις.