Skip to main content

Fed: Nέα μείωση των επιτοκίων κατά 0,25%

Νέα μείωση των επιτοκίων ανακοίνωσε την Τετάρτη η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), σε μια προσπάθεια να τονώσει την αμερικανική οικονομία, εν μέσω της κρίσης των τελευταίων ημερών στη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με την απόφαση της Fed, το επιτόκιο μειώνεται κατά 0,25%, με το βασικό επιτόκιο να διαμορφώνεται πλέον στο 1,75 – 2%. Πρόκειται για τη δεύτερη μείωση επιτοκίων στην οποία προχωρά η τράπεζα, μέσα σε διάστημα δύο μηνών.

«Η Fed μείωσε τα επιτόκια για να παράσχει μια “κάλυψη” απέναντι στους συνεχιζόμενους κινδύνους», δήλωσε ο Πάουελ. Αναφορικά με την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας, ο αμερικανός τραπεζίτης είπε πως, παρότι η κατανάλωση αυξάνεται, οι επενδύσεις και οι εξαγωγές έχουν εξασθενήσει εξαιτίας της αβεβαιότητας γύρω από το εμπόριο αλλά και λόγω της επιβράνδυσης που παρατηρείται στις ισχυρές οικονομίες.

Αξίζει να σημειωθεί πως η απόφαση της Νομισματικής Επιτροπής της Fed δεν ήταν ομόφωνη. Επτά μέλη ψήφισαν υπέρ και τρία κατά της μείωσης των επιτοκίων. Δύο μέλη τάχθηκαν υπέρ της διατήρησης των υφιστάμενων επιτοκίων ενώ το τρίτο μέλος που διαφοροποιήθηκε, έκρινε πως χρειαζόταν μια μεγαλύτερη μείωση, της τάξης του 0,5%.

Οργή Τραμπ κατά Fed

Σε μια ολομέτωπη επίθεση κατά του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed), Τζερόμ Πάουελ προχώρησε την Τετάρτη ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

O Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος ζητούσε από τη Fed τη δραστική μείωση των επιτοκίων, επέκρινε δριμύτατα τον Πάουελ, μετά την ανακοίνωση μιας μικρής μόνο μείωσης.

«Ο Τζέι Πάουελ και η ομοσπονδιακή τράπεζα απέτυχαν για άλλη μια φορά», ανέφερε στο Twitter ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος. «Καθόλου κότσια, καμία λογική, κανένα όραμα! Φριχτός επικοινωνιακός τύπος!», πρόσθεσε.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Reuters