Skip to main content

Σε νέο ράλι τα ελληνικά ομόλογα

Της Εφης Τριήρη
[email protected]

Σε νέο ράλι επιδόθηκαν οι τιμές των ελληνικών κρατικών ομολόγων, ενώ ιδιαίτερα καλές επιδόσεις γνώρισε και υπόλοιπη περιφέρεια του ευρώ καθώς η ανάσα που πήρε η αγορά πετρελαίου ενίσχυσε την όρεξη των επενδυτών για ανάληψη ρίσκου. Η κύρια προσοχή βεβαίως των επενδυτών ήταν στραμμένη στη συνεδρίαση της Φέντεραλ Ριζέρβ που αναμένεται να ολοκληρωθεί αργά το βράδυ.

Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού κρατικού ομολόγου υποχώρησε περαιτέρω, αγγίζοντας νέο ιστορικό χαμηλό στο 1,38%, στον απόηχο της ιδιαίτερα ελκυστικής ομολογιακής έκδοσης του ΟΤΕ, με μεγάλη υπερπροσφορά και με επιτόκιο κοντά στο 1%. Θετικές και οι εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας, με την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και γενικότερα των μεταρρυθμίσεων μαζί με την πρόωρη αποπληρωμή των ακριβών δανείων προς το ΔΝΤ να λειτουργούν ως βασικό επιχείρημα για το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης να μειωθεί ο στόχος του 3,5% για το πρωτογενές πλεόνασμα. Η απόδοση του πενταετούς κινήθηκε στο 0,75%, ενώ του επταετούς στο 1,10%. Εντυπωσιακό και το γεγονός ότι το spread του 10ετούς έναντι του αντίστοιχου γερμανικού έκλεισε κάτω από το φράγμα των 200 μονάδων βάσης, στις 192. Ο όγκος των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ ήταν αυξημένος στα 60 εκατ.ευρώ. Στο ράλι των τιμών των ελληνικών ομολόγων βοήθησε και το δημοσίευμα του Bloomberg όρι οι ελληνικές τράπεζες αναμένεται να λάβουν κρατικές εγγυήσεις ύψους 9 δισ.ευρώ με σκοπό να βοηθηθούν στην μείωση των επισφαλών δανείων τους.

Σε ράλι και οι τιμές των ισπανικών κρατικών ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί επτά μονάδες βάσης, στο 0,23%, παρά την είδηση ότι η χώρα θα προχωρήσει στις 10 Νοεμβρίου στην τέταρτη εκλογική αναμέτρηση στη διάρκεια της τελευταίας τετραετίας. Ωστόσο, αναλυτές εκτιμούν ότι η προοπτική νέου γύρου αγορών ενεργητικού από την ΕΚΤ αντισταθμίζει την πολιτική αβεβαιότητα από τη νέα εκλογική αναμέτρηση στην Ισπανία.

Στον «πυρήνα» του ευρώ, οι κινήσεις ήταν πιο συγκρατημένες, με την απόδοση του 10ετούς γερμανικού να υποχωρεί τρεις μονάδες βάσης, στο -0,51%, παραμένοντας χαμηλότερα από το υψηλό έξι εβδομάδων της προηγούμενης εβδομάδας, το -0,43%. Αναλυτές ανέφεραν ότι η αποκλιμάκωση των αποδόσεων εν μέρει έχει να κάνει και με τις φήμες ότι η Fed επρόκειτο να διευρύνει ξανά τον ισολογισμό της προκειμένου να αποτρέψει μία κρίση ρευστότητας σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.

Από πλευράς προσφοράς, η Γερμανία άντλησε 948 εκατ. ευρώ από την έκδοση 30ετούς ομολόγου, χαμηλότερα από το στόχο των 1,5 δισ. ευρώ που είχε θέσει.