Skip to main content

Πόσα θα χάσουν ακόμη οι αναδυόμενες αγορές;

Οι αναδυόμενες βρίσκονται σταθερά στο στόχαστρο των επενδυτών τους τελευταίους μήνες, με αποτέλεσμα να έχουν αρκετές εξ αυτών ήδη βυθιστεί σε bear market απέχοντας πάνω από 20% από τα υψηλά του περασμένου Ιανουαρίου. Οι προοπτικές δεν είναι ευοίωνες. Η Capital Economics προειδοποιεί για συνέχεια πτώση όχι μόνο στο υπόλοιπο του έτους, αλλά και μέσα στο 2019. 

Ο δείκτης αναδυόμενων αγορών MSCI EM καταγράφει αυτή τη στιγμή απώλειες 15% σε σχέση με τον Ιανουάριο, όταν είχε πετύχει το εφετινό ρεκόρ του. Παρόλα αυτά, όπως εξηγούν οι ειδικοί της CE, οι αποτιμήσεις των μετοχών των αναδυόμενων δεν είνια χαμηλές. Μάλιστα ο δείκτης μετοχικής τιμής προς εκτιμώμενα κέρδη (P/E) είναι υψηλότερος από τον μέσο όρο της τελευταίας οχταετίας. 

Πέραν των υψηλών αποτιμήσεων ακόμη δύο παράγοντες ενισχύουν το σενάριο της πτώσης. Ο πρώτος είναι ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ- Κίνας ο οποίος αποθαρρύνει τους επενδυτές από την έκθεσή τους στο ρίσκο των αναδυόμενων και ειδικά εκείνων της Ασίας. 

Ο δεύτερος είναι η προβλεπόμενη επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας και η επακόλουθη πτώση των αμερικανικών μετοχών. Η Capital Economis υπολογίζει ότι ο αμερικανικός δείκτης S&P 500  θα κινηθεί πτωτικά το 2019, γεγονός που θα  επηρεάσει αρνητικά το κλίμα ευρύτερα στις αγορές. 

Υπό τις συνθήκες αυτές η CE βλέπει πρόσθετη πτώση της τάξης του 10% με 15% για τις αναδυόμενες αγορές, με τις συνολικές απώλειες από τις αρχές του έτους έως τα τέλη της επόμενης χρονιάς να υπερβαίνουν έτσι το 25%. 

naftemporiki.gr