Skip to main content

Αναβάλλεται η έκδοση του 7ετούς λόγω αναταραχής στις αγορές

Αναβάλλεται λόγω… ανωτέρας βίας η έξοδος στις αγορές. Οι σύμβουλοι του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, φέρονται να συνιστούν «υπομονή» όσον αφορά στην έκδοση του 7ετους ομολόγου, καθώς με τις συνθήκες που επικρατούν στις διεθνείς αγορές το εγχείρημα θεωρείται «υψηλού ρίσκου». Ούτως ή άλλως, χθες, από την Πάτρα όπου βρέθηκε, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέφερε ότι η έκδοση του 7ετούς ομολόγου θα γίνει «μέσα στην εβδομάδα».

Με την επίσημη ανακοίνωση του σχήματος που θα «τρέξει» την έκδοση του 7ετούς ομολόγου, έχουμε μπει στην τελική ευθεία. Το Ελληνικό Δημόσιο έδωσε εντολή στις Barclays, BNP Paribas, Citi, JP Morgan και Nomura να προχωρήσουν στη διαδικασία, όπως ανακοινώθηκε επίσημα στο χρηματιστήριο. Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι «η συναλλαγή αναμένεται να ξεκινήσει και να τιμολογηθεί στο κοντινό μέλλον υπό την αίρεση των συνθηκών στην αγορά».

Η χθεσινή κατακόρυφη πτώση στο αμερικανικό χρηματιστήριο αλλά και το κλίμα που επικρατεί σήμερα στις ξένες αγορές, δεν δημιουργηθεί το κατάλληλο έδαφος για να γίνει και επίσημα η έξοδος οπότε το εγχείρημα αναβάλλεται «μέχρι νεωτέρας».

Πάντως, στο ελληνικό «στρατόπεδο» επικρατεί αισιοδοξία ότι παρά την αναταραχή στις αγορές, η ελληνική έκδοση θα έχει ιδιαίτερη επιτυχία. Στόχος είναι η έκδοση να υπερκαλυφθεί αρκετές φορές –το ελληνικό δημόσιο θα επιδιώξει να αντλήσει 3 δισ. ευρώ- και η απόδοση να περιοριστεί κάτω από το 3,5%.

Το ποσό των 3 δισ. ευρώ που θα αντληθεί θα κατευθυνθεί είτε στο μεγαλύτερο μέρος του είτε ακόμη και στο σύνολό του για τον «κουμπαρά ρευστότητας» ο οποίος θα πρέπει να γεμίσει με τουλάχιστον 18-19 δισ. ευρώ μέχρι τον Αύγουστο. 

naftemporiki.gr