Skip to main content

Κέρδη για τα ομόλογα του Νότου, υπό πίεση τα γερμανικά

Οι κεντρικές τράπεζες μίλησαν και η όρεξη των επενδυτών για ρίσκο άνοιξε, με αποτέλεσμα οι μεγάλοι χαμένοι της ημέρας να είναι τα λεγόμενα ασφαλή καταφύγια. Μεταξύ αυτών και τα γερμανικά ομόλογα, που βλέπουν τις αποδόσεις τους να σκαρφαλώνουν σε υψηλά έξι εβδομάδων, την ώρα που εκείνες των ελληνικών και ιταλικών ακολούθησαν την κατιούσα. 

Η απόφαση της τουρκικής κεντρικής τράπεζας να αψηφήσει τον Ταγίπ Ερντογάν και να αυξήσει αισθητά το επιτόκιο, η επισήμανση του Μάριο Ντράγκι ότι παρά τους κινδύνους για την οικονομία ο πληθωρισμός θα διατηρηθεί κοντά στο στόχο του 2%, αλλά και οι πληροφορίες για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για το Brexit περιόρισαν την ελκυστικότητα των γερμανικών ομολόγων. 

Η απόδοση του δεκαετούς Bund  σκαρφάλωσε έως και το 0,443%. Στον αντίποδα η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς μειώθηκε κατά έξι μονάδες βάσης ή 1,37% σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο στο 4,03%. Η απόδοση του ιταλικού δεκαετούς υποχώρησε έως και το 2,78%, ενώ πριν από τις δηλώσεις Ντράγκι ήταν κοντά στο 2,95%. Στη συνέχεια σταθεροποιήθηκε κοντά στο 2,8%. 

Οι δηλώσεις του Ντράγκι στέλνουν στις αγορές το μήνυμα ότι θα συνεχιστεί κανονικά η πορεία προς τον τερματισμό της ποσοτικής χαλάρωσης έως το τέλος του έτους, αλλά και ότι η αύξηση των επιτοκίων θα αργήσει. Ερωτηθείς στη συνέντευξη Τύπου για το εάν θα πρέπει να αυξηθούν, χαρακτήρισε πρόωρη τη συζήτηση και υπενθύμισε ότι η ΕΚΤ έχει ανακοινώσει την πρόθεσή της να τα διατηρήσει σταθερά τουλάχιστον έως και το καλοκαίρι του 2019. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, Bloomberg