Skip to main content

Μ. Ντράγκι: Η ανάκαμψη συνεχίζεται, οι κίνδυνοι επιμένουν

Σε ελαφρά υποβάθμιση των εκτιμήσεών της για τους ρυθμούς ανάπτυξης της Ευρωζώνης την επόμενη διετία προέβη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία μένει σταθερή στο δρόμο της μείωσης του QE και του οριστικού τερματισμού του έως το τέλος του έτους. Ωστόσο τα επιτόκια δεν προβλέπεται να αυξηθούν για πολύ ακόμη. Ο Μάριο Ντράγκι σημείωσε πως η ανάκαμψη συνεχίζεται, αλλά οι κίνδυνοι επιμένουν και υπογράμμισε την ανάγκη για  μέτρα εκ μέρους και των κυβερνήσεων, ειδικά στο μέτωπο της προώθησης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. 

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΚΤ προσδιόρισε τον αυξανόμενο προστατευτισμό, τα προβλήματα των αναδυόμενων οικονομιών και την έντονη μεταβλητότητα στις διεθνείς αγορές ως τους κύριους κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία και την Ευρωζώνη. Εξαιτίας του περιβάλλοντος αβεβαιότητας οι εκτιμήσεις για τους ρυθμούς αναπτυξης αναθεωρούνται ελαφρώς στο  1,9% για το 2019 και στο 1,7% το 2020. 

Όσον αφορά στον πληθωρισμό, ο κ. Ντράγκι εκτίμησε ότι θα συνεχίσει να οδηγείται σταθερά προς το στόχο του 2% και ότι οι αβεβαιότητες για την πορεία του έχουν περιοριστεί.  

Σημείωσε επίσης πως η ιδιωτική κατανάλωση στο ευρώ στηρίζεται από την τόνωση της απασχόλησης και την αύξηση των μισθών, οι επιχειρηματικές επενδύσεις στηρίζονται από τα εταιρικά κέρδη και οι επενδύσεις στην αγορά στέγης παραμένουν επίσης ισχυρές. 

Για την κρίση στις αναδυόμενες

Η κρίση στις αναδυόμενες αγορές είναι μία πηγή ανησυχίας για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με τον Μάριο Ντράγκι, ωστόσο, να επισημαίνει ότι μέχρι στιγμής η «διάχυση» από την Τουρκία ή την Αργεντινή παραμένει εξαιρετικά περιορισμένη. Οι πιο ευάλωτες χώρες στην διάχυση, όπως είπε, είναι εκείνες με τα πιο αδύναμα δημοσιονομικά- κάτι που είδαμε να συμβαίνει και στο παρελθόν. 

Σημείωσε επίσης πως μεγάλες αλλαγές βρίσκονται στην μεγαλύτερη αναδυόμενη οικονομία του πλανήτη, την Κίνα, τις οποίες επίσης όλοι πρέπει να παρακολουθούν. 

Για τον εμπορικό πόλεμο 

Οι εμπορικές διαμάχες μένουν σταθερά στο μικροσκόπιο της ΕΚΤ, με τον Ντράγκι να σημειώνει ότι ακόμη δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα πόσο ισχυρός θα είναι ο αντίκτυπος του εμπορικού πολέμου συνολικά στην παγκόσμια οικονομία, αλλά και στο εσωτερικό της Ευρωζώνης. 

Για το ρόλο του ευρώ 

Η ενίσχυση του παγκόσμιου ρόλου του ευρώ δεν περιλαμβάνεται στην εντολή της ΕΚΤ, η οποία όμως στέκεται στο πλευρό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε αυτό το μέτωπο, είπε ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας, κληθείς να σχολιάσει τις πρόσφατες δηλώσεις Γιούνκερ για το θέμα.  

Τα μαθήματα της Lehman Brothers και ο σκιώδης τομέας

Η κρίση ήταν εμφανής πριν από την κατάρρευση της Lehman Brothers, η οποία όμως πυροδότησε σειρά εξελίξεων. Έκτοτε κανένας τομέας της τραπεζικής δεν έμεινε ανεπηρέαστος, με τις ρυθμιστικές αρχές να καθιστούν το πλαίσιο πιο αυστηρό και να ενισχύουν την εποπτεία, σημείωσε ο Ντράγκι. Εξέφρασε ανησυχία για την τάση προς χαλάρωση του πλαισίου σε ορισμένες περιοχές- αποφεύγοντας πάντως την ευθεία αναφορά στις ΗΠΑ- και είπε ότι στην Ευρωζώνη δεν έχουμε κάτι τέτοιο.

«Οι τράπεζες είναι πιο ισχυρές σήμερα. Μπορούμε όμως να εφησυχάζουμε; Η απάντηση είναι όχι» τόνισε ο Ιταλός τραπεζίτης και πρόσθεσε ότι ο επόμενος τομέας στον οποίο πρέπει να στρέψουν το βλέμμα οι κεντρικές τράπεζες είναι ο λεγόμενος σκιώδης τραπεζικός τομέας, στον οποίο έχουν μεταφερθεί πολλές ριψοκίνδυνες δραστηριότητες. 

Για την Ιταλία 

Κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του ευρώ, ο Μάριο Ντράγκι τόνισε πως θα πρέπει όλοι πρώτα να περιμένουν να δουν τον προϋπολογισμό. Θύμισε δε πως ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Οικονομικών και ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας έχουν διαβεβαιώσει ότι θα σεβαστούν τους δημοσιονομικούς κανόνες της ένωσης, ενώ παρατήρησε πως προς το παρόν δεν βλέπουμε ιδιαίτερη μετάδοση της αναταραχής στις ιταλικές αγορές στις υπόλοιπες χώρες του ευρώ. 

naftemporiki.gr