Skip to main content

JPMorgan Chase: Πότε θα έρθει η επόμενη κρίση και πόσο επώδυνη θα είναι

Η μαύρη επέτειος από την κατάρρευση της Lehman Brothers έχει κάνει πολλούς να αναρωτιούνται ποια θα είναι η πηγή της επόμενης κρίσης, με άλλους να δείχνουν στην κατεύθυνση των αναδυόμενων αγορών και του φουσκωμένου ιδιωτικού χρέους τους και άλλους να θεωρούν πιο επικίνδυνη την άνοδο των τιμών στην αγορά στέγης ώριμων οικονομιών.

Υπάρχει όμως ακόμη ένα ερώτημα, που πρέπει να απαντηθεί: Πότε θα έρθει η επόμενη μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση. Η JPMorgan Chase δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξη. Προειδοποιεί τους επενδυτές ότι έχουν περιθώριο μόλις δύο ετών να προετοιμαστούν, καθώς βλέπει τις νέες αναταράξεις το 2020. 

Τα καλά νέα της δυσοίωνης αυτής πρόβλεψης είναι ότι η επόμενη κρίση θα είναι πιθανότατα λιγότερο επώδυνη από εκείνη του 2008 και μάλλον θα κρατήσει λιγότερο. 

Το κόστος της επόμενης κρίσης 

Οι ειδικοί της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζες υπολογίζουν ότι οι αμερικανικές μετοχές θα καγράφουν απώλειες της τάξης του 20% εκείνη τη χρονιά, ενώ οι αναδυόμενες θα κάνουν «βουτιά» 48% και τα νομίσματά τους θα υποτιμηθούν 14,4%.

Οι αποδόσεις των αμερικανικών εταιρικών ομολόγων θα αυξηθούν κατά 1,15 ποσοστιαίες μονάδες. Στο κρατικό χρέος το spread αναδυόμενων- ανεπτυγμένων θα ανοίξει κατά 2,79 ποσοστιαίες μονάδες.

Όσο για την αγορά εμπορευμάτων, θα δει τις τιμές ενέργειας να υποχωρούν 35% και εκείνες των βασικών μετάλλων κατά 29%.  

naftemporiki.gr