Skip to main content

Προσφορά ύψους 36,6 δισ. δολ. από το Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ για το LSE

Η εταιρεία που διαχειρίζεται το Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ (Hong Kong Exchanges and Clearing, HKEX) κατέθεσε προσφορά ύψους 36,6 δισ. δολαρίων για την εξαγορά της εταιρείας που διαχειρίζεται το χρηματιστήριο του Λονδίνου (London Stock Exchange, LSE), υπό τον όρο ότι αυτή θα εγκαταλείψει τη σχεδιαζόμενη εξαγορά της εταιρείας δεδομένων και αναλύσεων Refinitiv. Μία τέτοια δυνητική συγχώνευση θα βοηθούσε και τις 2 εταιρείες να ανταγωνισθούν καλύτερα αντίστοιχες εταιρείες όπως οι αμερικανικές ICE και CME. 

Η LSE σχεδιάζει από καιρό να ενισχύσει την παρουσία της στην Ασία και πρόσφατα ξεκίνησε διερευνητικές επαφές με το Χρηματιστήριο της Σαγκάης. «Το Διοικητικό Συμβούλιο της HKEX πιστεύει ότι η προτεινόμενη συγχώνευση με την LSE αποτελεί μία ιδιαίτερα ελκυστική στρατηγική ευκαιρία για τη δημιουργία ενός παγκόσμιου ηγέτη στην αγορά», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ. 

Για τη Refinitiv
Απαντώντας, η LSE ανέφερε ότι είναι αφοσιωμένη και συνεχίζει να σημειώνει καλή πρόοδο στην πρότασή της για απόκτηση της Refinitiv. Η πρόταση εξαγοράς από την εταιρεία του Χονγκ Κονγκ σημειώνεται καθώς η Βρετανία αναμένεται να αποχωρήσει από την Ε.Ε., ένα βήμα που πολλοί πολιτικοί φοβούνται ότι ενδέχεται να πλήξει τον χρηματοπιστωτικό της τομέα.

Η ΗΚΕΧ, η οποία έχει βάση στο Λονδίνο ως διαχειρίστρια του Χρηματιστηρίου Μετάλλων του Λονδίνου (LME), δήλωσε ότι έχει διαδραματίσει από την πλευρά της κομβικό ρόλο στην εγκαθίδρυση της αγοράς του Λονδίνου ως κυρίαρχου παγκόσμιου κέντρου διαπραγμάτευσης μετάλλων. «Η HKEX είναι πλήρως δεσμευμένη στη στήριξη και διαμόρφωση των μακροπρόθεσμων ρόλων τόσο του Λονδίνου όσο και του Χονγκ Κονγκ ως παγκόσμιων χρηματοπιστωτικών κέντρων», τονίζεται στην ανακοίνωσή της.