Skip to main content

Σε πτωτική δίνη και σήμερα οι ευρωαγορές

Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες και σήμερα, καταγράφοντας την τέταρτη στη σειρά πτωτική τους εβδομάδα, με τις ανησυχίες σχετικά με την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας να κυριαρχούν, ενώ τα μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώνονται δεν προσφέρουν τα απαιτούμενα στηρίγματα.

Ειδικότερα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 υποχώρησε κατά 2,44% στις 6.043 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 2,71% στις 10.038 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε πτωτικά κατά 2,81% στις 4.523 μονάδες.

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει απώλειες 2,52% στις 353,11 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά βρέθηκε να χάνει έως και τις 352,37 μονάδες..

Οι αγορές προσπαθούν να βρουν τη «ρότα» τους σε μία περίοδο που από τη μία οι εξελίξεις στην Κίνα και από την άλλη οι εκτιμώμενες αλλαγές στη νομισματική πολιτική της Federal Reserve αλλάζουν τα δεδομένα καθημερινά. Σύμφωνα με τους αναλυτές οι αγορές βρίσκονται σε ένα σταυροδρόμι, με τα δεδομένα να περιπλέκονται μετά την πολυετή bull market που υπήρξε.

Στο ταμπλό, η BP υποχώρησε κατά 5%, μετά την υποβάθμισή της Bank of America σε underperform, εξαιτίας των προοπτικών που έχουν διαγραφεί μετά την σημαντική πτώση της τιμής του πετρελαίου.

Στον αντίποδα, η Deutsche Lufthansa σημείωσε κέρδη 5%, καθώς η Turkish Airlines ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να συνεργαστεί με τη γερμανική εφημερίδα.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, μεγαλύτερη του αναμενόμενου ήταν η πτώση των βιομηχανικών παραγγελιών στη Γερμανία τον Ιούλιο του 2015. Οι παραγγελίες, σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση, υποχώρησαν κατά 1,4%, ύστερα από την άνοδο κατά 1,8% με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία τον Ιούνιο. Αναλυτές εκτιμούσαν πτώση 0,6%.

Επίσης, αμετάβλητη, σε επίπεδα κάτω του μακροχρόνιου μέσου όρου, παρέμεινε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στη Γαλλία τον Αύγουστο. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης διαμορφώθηκε στις 93 μονάδες – κάτω από τον μακροχρόνιο μέσο όρο των 100 μονάδων. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν μικρή άνοδο του δείκτη στις 94 μονάδες.