Του Κώστα Ιωαννίδη
Στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά η διακυβέρνηση Τραμπ, έχει πλέον ταράξει τα ύδατα. Η δοσολογία των μέτρων που λαμβάνονται τις πρώτες μέρες της εγκατάστασης του νέου προέδρου στην εξουσία, δεν είναι αυτή που προσδοκούσαν οι αγοραίοι. Θεωρούν πως καθυστερούν τα μέτρα για την μείωση των φόρων και την αύξηση των δαπανών για τις υποδομές και προκρίνονται αυτά του προστατευτισμού, που δημιουργούν ήδη παγκόσμια αντίδραση. Ενώ τα ισχυρά οικονομικά στοιχεία από τις Ηνωμένες Πολιτείες και από άλλες οικονομίες έχουν λειτουργήσει ενισχυτικά στη διάθεση για ανάληψη κινδύνου, η αβεβαιότητα και οι ανησυχίες για τις πολιτικές του Προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump έχει ωθήσει τις αγορές σε ηλεκτρισμένη κατάσταση.
Με πολλά από τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου του, ακόμα να μην έχουν εγκριθεί, συμπεριλαμβανόμενου του νέου υπουργού Οικονομικών Steven Mnuchin, οι περιστασιακές παρατηρήσεις και τα tweets του Προέδρου είναι η μόνη καθοδήγηση για τις αγορές αναφορικά με τα μέτρα που μπορεί να πάρει η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ αυτή τη στιγμή, δήλωσε ο Shuji Shirota, επικεφαλής της ομάδας μακροοικονομικής στρατηγικής στην HSBC στο Τόκιο. Προς το παρόν, οι αγορές θα συνεχίσουν να καθοδηγούνται από το τι θα πει Τραμπ. Είναι το Trump-on, Trump-off, αντί του risk-on και, risk-off, πρόσθεσε.
Είναι χρήσιμο για τους επενδυτές κάθε τύπου να γνωρίζουν το ποσοστό της επίδρασης των διεθνών εξελίξεων έναντι όσων αφορούν στο εσωτερικό και κύρια στην πορεία για ανεύρεση λύσης στα αδιέξοδα της δεύτερης αξιολόγησης. Τα χρηματιστήρια στην Ευρώπη αναμένεται να ανοίξουν πτωτικά και άρα η τάση στο ΧΑ μετά απ΄ το χθεσινό φρένο στην πτώση θα αποκαλύψει τα κίνητρα των αγοραστών.
Στα παράγωγα οι συναλλασσόμενοι έδειξαν να προσδοκούν πτώση στον 25άρη σήμερα καθώς οι Τράπεζες εμφάνισαν μικτή εικόνα στο κλείσιμο αλλά και στη διαπραγμάτευση μέσα στη σύνοδο. Ο Τραπεζικός δείκτης κατάφερε να εμφανίσει κέρδη στο κλείσιμο με ειδικές συνθήκες για τα τραπεζικά blue chip. Αφού η ΑΛΦΑ, που έχει το μεγαλύτερο συντελεστή βαρύτητας, έκλεισε στο μέγιστο μέρας, η ΕΥΡΩΒ άνοιξε με μεταβολή +3,20% κατέληξε στο +1,42% και δεν πέρασε σε αρνητικό πεδίο. Αλλά η ΕΤΕ έγραψε απώλειες που θα ήταν πολύ μεγαλύτερες αν κρατούσε την τιμή της στις 16:59. Ήταν τα 0,215 ευρώ με μεταβολή -2,71% και με τις δημοπρασίες η μεταβολή κατέληξε στο -0,45% και τα 0,220 ευρώ. Ενώ η ΠΕΙΡ από +2,26% στο άνοιγμα προσγειώθηκε στο φινάλε με πτώση -1,13%.
Από τα παραπάνω όσοι έχουν αφομοιώσει το ρόλο των τραπεζών στο ΧΑ του τρίτου μνημονίου και της «κολλημένης» δεύτερης αξιολόγησης, αντιλαμβάνονται πόσο προσωρινή ήταν αυτή η ανοδική ορμή. Αλλά από την άλλη, με τις τράπεζες να μην αποτελούν όπως συνήθως βαρίδι στην πορεία του μέσου όρου, οι θεσμικοί βρήκαν την ευκαιρία να αποκαταστήσουν τη βουτιά στην κεφαλαιοποίηση αρκετών blue chip του αντιτραπεζικού μπλοκ. Θεωρώντας ότι τις μέρες των γενικευμένων πιέσεων δημιουργήθηκαν απώλειες, που δεν δικαιολογούν τα δεδομένα για συγκεκριμένες εταιρίες του 25άρη. Ξεχώρισε η ΒΙΟ με το +9,35%, η ΣΑΡ +3,78%, η ΜΕΤΚ +2,94%, η ΜΥΤΙΛ +2,33% και πάνω από +2% ενισχύθηκαν ΦΦΓΚΡΠ, ΑΡΑΙΓ και ΟΤΕ. Μέχρι τα τέλη Μαρτίου μπορεί να παραμείνει ανοιχτή η β’ αξιολόγηση του Ελληνικού προγράμματος, εάν δεν υπάρξει συμφωνία στο EuroWorking Group της 9ης Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την ανάλυση της Deutsche Bank. Η αγορά ωστόσο έχει ήδη χάσει 60 μονάδες από την κορυφή των 670 και αναγνωρίζει τις 610 ως στήριξη. Η κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, εκτιμά πως «η τεχνική εικόνα προδιαθέτει για πλαγιοκαθοδική κίνηση, χωρίς ωστόσο να μπορεί να αποκλειστεί και κάποια ανοδική αντίδραση, ιδιαίτερα αν υποβοηθηθεί από αυξημένη αξία συναλλαγών.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Ανοδικά τερμάτισαν στη συνεδρίαση της Τετάρτης οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, στον απόηχο της διατήρησης των επιτοκίων της Federal Reserve στα επίπεδα των 0,50% – 0,75%.
Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,14% στις 19.890 μονάδες, ο δείκτης S&P 500 σημείωσε οριακά κέρδη κατά 0,03% στις 2.279 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο κατά 0,50% στις 5.642 μονάδες.
«Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα πλέον, στην επόμενη συνεδρίαση της Fed» τόνισε ο Τζέισον Τόμας, επικεφαλής αναλυτής της AssetMark, εκτιμώντας πως «δεδομένης της όλης συζήτησης σχετικά με την ανάπτυξη, τα περιθώρια κινήσεων της Τζάνετ Γέλεν είναι περιορισμένα». Σύμφωνα με την αποψινή απόφαση της κεντρικής τράπεζας, ο δείκτης καταναλωτικής και επιχειρηματικής εμπιστοσύνης έχει βελτιωθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα. «Η Fed δεν θα ήθελε μία επιθετική αύξηση των επιτοκίων, παρά την αντίθετη επιθυμία του Ντόναλντ Τραμπ» ανέφερε από την πλευρά του, ο Νάεμ Άσλαμ, αναλυτής της Think Markets.
Στα οικονομικά νέα της ημέρας, κατά 246.000 αυξήθηκε τον Ιανουάριο ο αριθμός των θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία της ADP. Oι αναλυτές ανέμεναν οριακή αύξηση των νέων θέσεων εργασίας σε 168.000, έναντι 151.000 τον Δεκέμβριο του 2016.
ΕΥΡΩΠΗ
Θετικά πρόσημα εμφάνισαν στη χθεσινή συνεδρίαση τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, με τους επενδυτές να εστιάζουν στα εταιρικά αποτελέσματα του δ’ τριμήνου.
Συγκεκριμένα, o πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,86% στις 363,20 μονάδες, ο γερμανικός DAX σημείωσε κέρδη κατά 1,08% στις 11.659 μονάδες και ο βρετανικός FTSE 100κατέγραψε άνοδο κατά 0,12% στις 7.107 μονάδες. Την ίδια ώρα, ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε ανοδικά κατά 0,96% στις 4.794 μονάδες, ο ισπανικόςΙΒΕΧ 35 αυξήθηκε κατά 0,17% στις 9.330 μονάδες και ο ιταλικός FTSE MIB κατέγραψε άνοδο κατά 0,81% στις 18.740 μονάδες.
Στο ταμπλό, η μετοχή της Julius Baer ενισχύθηκε κατά 1,25% χάρη στην αύξηση 12% στα υπό διαχείριση κεφάλαια του 2016. Κέρδη κατά 5,63% εμφάνισε και η μετοχή της Siemens, στον απόηχο της αναθεώρησης των προοπτικών του νέου έτους.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας, συρρίκνωση της τάξης του 28% εμφάνισαν τα οικονομικά μεγέθη της BBVA, καθώς η κερδοφορία της διαμορφώθηκε σε 678 εκατ. ευρώ, έναντι 940 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2015.
Την ίδια ώρα, αύξηση κατά 25% σημείωσαν τα καθαρά κέρδη της Siemens, τα οποία διαμορφώθηκαν σε 1,93 δισ. ευρώ. Τα έσοδα σημείωσαν άνοδο κατά 1% σε 19,11 δισ. ευρώ.
Βελτίωση εμφάνισαν από την πλευρά τους τα οικονομικά μεγέθη της Roche Holding AG, χάρη στις ευνοϊκότερες συνθήκες ανταγωνισμού. Τα κέρδη της ελβετικής φαρμακοβιομηχανίας διαμορφώθηκαν σε 9,6 δισ. φράγκα, σημειώνοντας άνοδο κατά 8% έναντι του 2015.
Σημαντική αύξηση κατέγραψε και η κερδοφορία της Volvo, η οποία ανήλθε σε 4,82 δισ. κορώνες (551 εκατ. δολάρια) έναντι 2,59 δισ. κορωνών το αντίστοιχο διάστημα του 2015.
Παράλληλα, την καταβολή τουλάχιστον 1,2 δισ. δολαρίων ως αποζημίωση στους κατόχους των 80.000 3λιτρων πετρελαιοκίνητων οχημάτων της Volkswagen, προβλέπει ο διακανονισμός μεταξύ του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης και της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας.
Όσον αφορά τα μακροοικονομικά μεγέθη της Ευρωζώνης, με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων τριών ετών αυξήθηκε τον Ιανουάριο του 2017 η μεταποιητική δραστηριότητα στη Γερμανία, καθώς ο δείκτης ΡΜΙ διαμορφώθηκε στις 56,4 μονάδες έναντι 55,6 μονάδων τον Δεκέμβριο, καταγράφοντας την καλύτερη επίδοση από τον Ιανουάριο του 2014.
ΧΑ
Στην πρώτη σύνοδο του Φεβρουαρίου, οι θεσμικοί αποφάσισαν, σε μία συνεδρίαση με τζίρο ανώτερο των προηγούμενων στη βδομάδα, να φρενάρουν την κάθοδο και να ανατρέψουν τη διάθεση για φυγή από το ρίσκο που συνεπάγονται τα Τραπεζικά blue chip. Το αποτέλεσμα ήταν η βελτίωση της τεχνικής εικόνας της αγοράς με εγγραφή θετικών μεταβολών στην αξία των χαρτοφυλακίων τους. Το βασικό χαρακτηριστικό ήταν η νευρική ταλάντευση των τιμών των βασικών δεικτών μόνιμα πάνω από το κλείσιμο της Τρίτης χωρίς διαστήματα με απώλειες όπως στις δυο προηγούμενες συνόδους.
Η διαπραγμάτευση εξαρτήθηκε απόλυτα από τις Τράπεζες όπου οι συναλλαγές έφεραν την ΑΛΦΑ στο +4,88% από -2,38% την προηγούμενη, την ΕΤΕ στο -0,45% από -1,78%, η ΠΕΙΡ -1,13% από -1,67% στις 31/1, και ΕΥΡΩΒ +1,42% από -1,23% με μεταβαλλόμενη έκφραση ενδιαφέροντος για ρευστοποίηση θέσεων. Η αγορά ωστόσο δεν φάνηκε σήμερα ικανή να σταθεί πάνω από τα επίπεδα των 622 μονάδων. Ενώ είχε στην πλάτη της μια σειρά από αρνητικές αναλύσεις για τις τράπεζες και την οικονομία στο εσωτερικό αναφορικά με τη δεύτερη αξιολόγηση αλλά και τη διεθνή δυσαρέσκεια για τις εξελίξεις από την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.
Η στατιστική εικόνα στο ΧΑ άλλαξε ριζικά από μέτρια σε θετική, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (17 από 10) blue chip έναντι των καθοδικών (6 από 13) με τις ΛΑΜΔΑ και ΤΕΝΕΡΓ αμετάβλητες. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο μέρας, είχαν άνοδο 27 από 17 την προηγούμενη σύνοδο, και 5 από 6 αμετάβλητες. Άρα, οι 8 από 17 την προηγούμενη ήταν πτωτικές. Στα 69,946 από 50,166 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 49,23 από 26,68 κατευθυνθήκαν στα τραπεζικά blue chip. Η υπερ-συγκέντρωση του ενδιαφέροντος ανέβηκε από τα επίπεδα της προηγούμενης συνόδου, αφού οι τράπεζες αποτελούν το 70,39% από 53,19% του συνολικού τζίρου.
Οι Ευρωπαϊκές μετοχές, εμφάνισαν αρχικά ανοδική πορεία, με ανατροπή μετά το μέγιστο που εμφανίστηκε στο δεύτερο μέρος των συναλλαγών, όταν εγκαταστάθηκε σταθερής κλίσης πλάγια πτωτική δυναμική στην πορεία των επί μέρους αγορών του ευρώ από το γύρισμα σε πτώση στη Wall Street. Η διάθεση για ανάληψη ρίσκου εξαρτήθηκε από την εικόνα στην παγκόσμια αγορά. Έτσι την ώρα που έκλεινε το ΧΑ, ο DΑΧ είχε μεταβολή +1,00%, ο CAC είχε μεταβολή +0,91% με τον FTSE100 με μεταβολή +0,08%. Οι αγορές στις ΗΠΑ είχαν έναρξη με ανοδική δυναμική και σημαντικού αποτελέσματος μεταβολές αλλά οι βασικοί δείκτες αργότερα εμφάνισαν εξάντληση της ανοδικής ορμής με μεταβολές για τον Dow Jones Ind Av στο +0,10% και τον S&P500 στο -0,08%.
Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +1,19% και έφθασε στις 619,05 από 611,75 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1655,82 από 1634,97 με μεταβολή +1,28%. Οι δημοπρασίες επέφεραν αλλαγή στον ΓΔ κατά 1,8 μονάδες ψηλότερα και τον 25άρη κατά 6,1, κλείνοντας του πιο κοντά στο μέγιστο μέρας.
Με κέρδη έκλεισαν οι κλαδικοί δείκτες των Βιομηχανικών Προϊόντων +3,78% από +2,16%, Πρώτων Υλών +2,33% από +5,40%, Εμπορίου +2,14% από +0,91%, Τηλεπικοινωνιών +2,02% από -0,47%, Τραπεζών +1,94% από -1,87%, ο FTSEΜ +1,42% από +0,50%, ο 25άρης +1,28% από -0,79%, ο ΓΔ +1,19% από -0,38%, Κατασκευές Υλικά +1,18% από -3,41%, Ταξίδια Αναψυχή +0,93% από -0,98%, Προσωπικά Οικιακά Είδη +0,82% από -2,44%, Τροφίμων Ποτών+0,76% από -0,23%, Πετρελαίου Αερίου +0,59% από +2,56%, Τεχνολογίας +0,19% από +0,18% και Ακίνητης Περιουσίας +0,08% από -0,56%. Με απώλειες εμφανίστηκαν οι εταιρίες στις Χρ/μικών Υπηρεσιών -2,13% από +0,79%, Μέσων Ενημέρωσης -1,12% από 0,00%, Κοινής Ωφέλειας -0,46% από +2,19%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες των Ασφαλειών 0,00% από 0,00%, Χημικών 0,00% από 0,00%, και Υγείας 0,00% από 0,00%.
Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 69,946 από 50,166 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 1,297 από 3,742 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 66,346 από 44,535 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 1,098 από 0,404 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 42,879 από 42,462 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 162,953 από 84,327 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 69 από 43 των καθοδικών σε 31 από 47 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 19 από 24.
Τεχνική ανάλυση – παράγωγα
Η ποιότητα της χθεσινής ανόδου εξαφάνισε τις ευοίωνες προσδοκίες
Στην πρώτη σύνοδο του Φεβρουαρίου, οι θεσμικοί έδωσαν μια περιπετειώδη αλλά κυρίως ανοδική δυναμική στον 25άρη. Το ελάχιστο μέρας στις 1634,77 μονάδες ορίστηκε στις 15:56. Οι εντολές αγοράς έφεραν τον δείκτη στο μέγιστο μέρας στις 12:43 και ήταν οι 1660,32 μονάδες. Το κλείσιμο με μεταβολή +1,28% ορίστηκε στις 1655,82 από 1634,97 μονάδες. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 14,435 από 12,126 εκατ. ευρώ.
Για τη σειρά Φεβρουαρίου διακινήθηκαν 2037 συμβόλαια με ανώτερο μέρας στις 1660,25 μονάδες και κατώτερο στις 1632,75. Η σειρά Μαρτίου εμφάνισε όγκο 51 από 74 ΣΜΕ και οι 677 ανοικτές θέσεις έγιναν 690 με εκκαθάριση στις 1648,50 μονάδες. Ο δείκτης έκλεισε στις 1655,82 μονάδες και η τιμή εκκαθάρισης του ΣΜΕ Φεβρουαρίου ορίστηκε στις 1648,00, με ανοικτά συμβόλαια για τη σειρά Φεβρουαρίου 7150 από 7482.
Επανήλθε η προπορεία του υποκείμενου δείκτη έναντι της τιμής εκκαθάρισης των Συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης στις σειρές που ενδιαφέρουν τους traders (Φεβρουαρίου και Μαρτίου).
Είναι μάλλον δύσκολο να πιστέψουν οι επενδυτές πως η αντίδραση της Τετάρτης θα έχει συνέχεια αν δεν υπάρξει μια θετική είδηση, αναφορικά με τη διαδικασία για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Θετική νότα, βάσει της τεχνικής ανάλυσης έδωσε η χθεσινή συνεδρίαση για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+1,28%), με την υπέρβαση των 1650 μονάδων. Λίγο ψηλότερα βρίσκεται ο απαιτητικός εκθετικός ΚΜΟ των 200 ημερών (1657) και η αμέσως επόμενη αντίσταση εντοπίζεται στις 1670 μονάδες. Σε περίπτωση επιστροφής των πιέσεων, οι πρώτες στηρίξεις εμφανίζονται στις 1632 και 1615 μονάδες. Να σημειωθεί ότι παραμένει ανοιχτό το χάσμα στις 1697,97 – 1702,36 μονάδες για τον FTSE25
Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών
Ο Πέτρος Στεριώτης της Nuntius Sec.
Ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. δέχτηκε έντονες πιέσεις στις προηγούμενες συνεδριάσεις, με τους πωλητές να παίρνουν ξεκάθαρα το ‘πάνω χέρι”. Η αρνητική ειδησεογραφία σχετικά με τα όσα διαδραματίζονται στο θέμα της αξιολόγησης, η επιδείνωση της διεθνούς επενδυτικής διάθεσης, που φαίνεται να μη μπορεί να προσφέρει προς ώρας νέα “χείρα βοηθείας” στο Χ.Α., η τεχνική ανάλυση, που έδωσε ένα ιδιαίτερα δυσοίωνο σήμα “τριπλής κορυφής”, ήδη από τη ζώνη τιμών μεταξύ 660 και 670 μονάδων, αποτελούν τους 3 παράγοντες που συνδυαστικά δεν αφήνουν το Χ.Α. να “σηκώσει κεφάλι”.
Οι αγοραστές μπορούν να προσδοκούν ότι η βραχυπρόθεσμα “υπερπουλημένη” κατάσταση μπορεί να λειτουργήσει σαν “ελατήριο” στις επόμενες συνεδριάσεις, αλλά αυτό ίσως δεν είναι αρκετό, τη στιγμή, μάλιστα που η αξιόπιστη και “βαθιά” Αγορά ομολόγων “τιμωρεί” και πάλι το Ελληνικό δεκαετές στέλνοντας τις αποδόσεις του πάνω από το 8%. Μόνο ένα κλείσιμο του ΓΔ πάνω από το 636 θα αντιστρέψει προς το θετικότερο τη γενική εικόνα.
Από διαγραμματική άποψη, ο Δείκτης δείχνει την πρόθεσή του να “τεστάρει” τις αντοχές της γραμμής τάσης, που συνέδεσε τα τοπικά χαμηλά της μετά – “Brexit” ανόδου. Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι ο Δείκτης έχει μπει σε μία νέα φάση, με την προηγούμενη, η οποία κράτησε μισό περίπου έτος και χαρακτηρίστηκε από σχετικά ομαλή πορεία ανόδου, να έχει ολοκληρωθεί.
Σε περιπτώσεις αλλαγής της τάσης, η αυξημένη μεταβλητότητα, που συνήθως συνδυάζεται με αλλαγή της ειδησεογραφίας και των θεμελιωδών, οι επενδυτές καλούνται να κάνουν προσεκτική χρήση των μεθόδων διαχείρισης ρίσκου, όπως “stop loss” και να έχουν επαρκές ποσοστό διαθεσίμων. Άλλωστε, μπορεί να προκύψουν και πάλι επιλεγμένες σημαντικές ευκαιρίες τοποθέτησης, με την προϋπόθεση ότι η θετική προεξόφληση εξελίξεων που πιστώθηκε σε κομμάτι της Αγοράς το τελευταίο εξάμηνο, επιτέλους θα επιβεβαιωθεί.
“Βαρίδι” στην παρούσα φάση της Αγοράς παραμένει ο Τραπεζικός κλάδος, καθώς το υψηλό του beta, όπως φαίνεται, “ήρθε για να μείνει”, με τον κλάδο, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και Πανευρωπαϊκά, να αποτελεί “restructuring play”, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για “βαριά” χαρτοφυλάκια που επιθυμούν να αποφεύγουν να δίνουν “μεγάλες συγκινήσεις” στους μεριδιούχους τους.
Ο ΔΤΡ θα χρειαστεί επανάκτηση των 775 μονάδων, προκειμένου να ενεργοποιήσει και πάλι αγοραστικά αντανακλαστικά. Για τον δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης, το αντίστοιχο επίπεδο βρίσκεται στις 1.705 μονάδες.
Σήμερα
Οι Ασιατικές μετοχές παρουσίασαν οριακή αύξηση σε υψηλά τεσσάρων μηνών, ενώ το δολάριο ήταν σε φάση υποχώρησης της ισχύος του την Πέμπτη, μετά την Federal Reserve στις ΗΠΑ που παρέμεινε με μια ήπια αισιόδοξη οικονομική θεώρηση της οικονομίας, αλλά δεν έδωσε καμία υπόδειξη για επιτάχυνση στην αύξηση των επιτοκίων.
Ο ευρύτερος δείκτη MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας σημείωσε άνοδο 0,15% οδηγημένος μέσα στη μέρα ακόμα ψηλότερα σε ένα επίπεδο που αντιστοιχεί στο υψηλότερο από τα μέσα Οκτωβρίου, με τις μετοχές στη Σεούλ σε υψηλά που είχε βρεθεί για τελευταία φορά τον Ιούλιο του 2015. Αλλά τα κέρδη δεν ήταν σε ευρεία βάση, με τον Hang Seng του Χονγκ Κονγκ με ολίσθηση -0,6% και οι μετοχές της Σιγκαπούρης κάτω -0,8%.
Ο Nikkei της Ιαπωνίας γλίστρησε και 1% για την πτώση του δολαρίου ή την ενίσχυση του γιεν.
Στη Wall Street η εικόνα ήταν επίσης μικτή. Ο S&P 500 σταθεροποιήθηκε μετά από μια τετραήμερη αλυσίδα ηττών, αλλά θα έκλεινε σε αρνητικό έδαφος, χωρίς το 6,1% άνοδο της Apple μετά από ισχυρή κέρδη.
Οι μετοχές των ΗΠΑ έχουν πληγεί από τις ανησυχίες ότι η σκληρή στάση του νέου Προέδρου για τους πρόσφυγες και τη μετανάστευση θα μπορούσε να ανακόψει την εισροή ταλέντων στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ και να αυξήσει τις γεωπολιτικές εντάσεις.
Ειδήσεις από το εσωτερικό
Οι επαφές μεταξύ των θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης συνεχίστηκαν και χθες, με ανταλλαγή προτάσεων, ωστόσο δεν σημειώθηκε η πρόοδος που απαιτείται προκειμένου να αποφασιστεί η επιστροφή των επικεφαλής στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Αυτό ανέφερε χθες κοινοτική πηγή στις Βρυξέλλες, προσθέτοντας ότι οι προσπάθειες συνεχίζονται με εντατικό ρυθμό, ώστε να έρθουν πιο κοντά οι θέσεις των δύο πλευρών μέσα στην εβδομάδα, δεδομένου ότι ο χρόνος πιέζει πλέον ασφυκτικά.
Είναι προφανές ότι η επίτευξη συμφωνίας απαιτεί υποχωρήσεις από τις δύο πλευρές. Στη βελγική πρωτεύουσα θεωρούν πως είναι μονόδρομος για την ελληνική κυβέρνηση η νομοθέτηση προληπτικών δημοσιονομικών μέτρων, ενώ διαπραγματεύσιμο είναι το ποσό και φυσικά το «περιτύλιγμα», δηλαδή το πώς θα παρουσιαστούν.
Το ποσό των 813 εκατ. ευρώ άντλησε το ελληνικό δημόσιο, κατόπιν δημοπρασίας εντόκων γραμματίων, διάρκειας έξι μηνών.
Σύμφωνα με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), η απόδοση διαμορφώθηκε στο 2,97% ενώ οι προσφορές υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό (625 εκατ. ευρώ) κατά 1,3 φορές. Η δημοπρασία πραγματοποιήθηκε μέσω των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς (Primary Dealers) και η ημερομηνία διακανονισμού είναι η Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου.
Ειδική περίπτωση χαρακτήρισε την Ελλάδα ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Kλάους Ρέγκλινγκ, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Οι περισσότερες από τις χώρες που δέχθηκαν τη βοήθεια του ESM κατάφεραν να επιστρέψουν με επιτυχία στις αγορές» ανέφερε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος. «Η Ελλάδα είναι μία ειδική περίπτωση, καθώς βρίσκεται στη μέση του τρίτου προγράμματος βοήθειας» έσπευσε να προσθέσει. «Από τον Αύγουστο του 2015, έχει κάνει καλή πρόοδο και έχουμε εκταμιεύσει περίπου 32 δισ. ευρώ» συνέχισε στο ίδιο πλαίσιο.
Κάμψη της τάξης του 50% κατέγραψε το 2016 ο αριθμός των νέων επιχειρήσεων στην Ελλάδα, σύμφωνα με νέα μελέτη της Endeavor Greece. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, ιδρύθηκαν 28.615 νέες επιχειρήσεις, δηλαδή 50% λιγότερες σε σχέση με το 2008 και 33% λιγότερες σε σχέση με το 2012. Η συγκεκριμένη μείωση, σύμφωνα με την Endeavor, είναι η βασική αιτία του αρνητικού ισοζυγίου συστάσεων/διαγραφών, καθώς οι διαγραφές ξεπέρασαν κατά 6.500 τις νέες συστάσεις, οδηγώντας για πρώτη φορά σε αρνητικό ισοζύγιο.
Απίθανο εξακολουθεί να θεωρεί η Citigroup το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα, παρά τις αυξανόμενες πιέσεις προς το στρατόπεδο της κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σημερινή έκθεση της αμερικανικής τράπεζας, η ελληνική κυβέρνηση παραμένει υπό αυξημένη πίεση, τόσο από το εσωτερικό της, όσο και από την αντιπολίτευση. Σε κάθε περίπτωση βέβαια, δηλώνει πως εξακολουθεί να θεωρεί απίθανες τις πρόωρες εκλογές, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ υπολείπεται σημαντικά της Νέας Δημοκρατίας στις δημοσκοπήσεις.
Ενδείξεις βελτίωσης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος διαπίστωσε το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο. Τα τραπεζικά στελέχη, σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση, κατέστησαν σαφές ότι ο κλάδος έχει σταθεροποιηθεί και εμφανίζει σαφή στοιχεία βελτίωσης σε πολλούς τομείς. Ειδική αναφορά έκαναν στη μείωση της εξάρτησης για ρευστότητα από το ευρωσύστημα, στην επιστροφή των τραπεζών σε οργανική κερδοφορία, στην αυξανόμενη πρόσβαση στις αγορές και στη σταθεροποίηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Στην ταχύτατη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και τη βιώσιμη αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους, εστίασε η Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ), κατά τη διάρκεια της σημερινής της συνάντησης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.
Το προεδρείο της Ένωσης υποστήριξε ότι οι παραπάνω δύο εξελίξεις συνιστούν προϋπόθεση για την αποκλιμάκωση των αβεβαιοτήτων και τη διαμόρφωση ευνοϊκού επενδυτικού κλίματος.
Την απόκτηση του αποκλειστικού ελέγχου της Νίκας από την Chipita ενέκρινε η Επιτροπή Ανταγωνισμού, ανάβοντας το πράσινο φως για την ολοκλήρωση της εξαγοράς. Η Επιτροπή έκρινε ότι η συναλλαγή, η οποία αφορά εταιρείες με ετερογενείς δραστηριότητες, δεν προκαλεί σοβαρές αναταράξεις στη λειτουργία του ανταγωνισμού. Και αυτό, όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση, διότι δεν προκύπτουν οριζόντιες επικαλύψεις μεταξύ των δραστηριοτήτων των δύο πλευρών.
Ανοικτή και για την Gazprom, καθώς και για όποιον άλλο επιθυμεί να τη χρησιμοποιήσει, είναι η διαθεσιμότητα της χωρητικότητας του Διαδριατικού Αγωγού Μεταφοράς Φυσικού Αερίου, με την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι κανόνες της Ε.Ε. και με δεδομένο ότι ο αγωγός υπόκειται στη νομοθεσία για την πρόσβαση τρίτων. Αυτό επιβεβαίωσε η διευθύντρια εμπορικών και εξωτερικών σχέσεων της κοινοπραξίας του ΤΑP Ουλρίκε Άντρες στο περιθώριο του Athens Energy Forum 2017.
Την αναθεώρηση της στρατηγικής του στον τομέα της τεχνολογίας ολοκλήρωσε ο Όμιλος ΟΠΑΠ, ΟΠΑΠ+0,73%επιλέγοντας τους κύριους συνεργάτες με τους οποίους θα προχωρήσει στο πλαίσιο της υλοποίησης του «Οράματος 2020», με στόχο την ανάπτυξη ενός χαρτοφυλακίου προϊόντων και υπηρεσιών παγκόσμιας κλάσης και την αξιοποίηση των πλέον σύγχρονων ψηφιακών και τεχνολογικών δυνατοτήτων. Όπως ανακοίνωσε ο ΟΠΑΠ, επέλεξε τη Novomatic Lottery Systems (NLS), μέλος του ομίλου Novomatic, ως το νέο τεχνολογικό του συνεργάτη στον τομέα των αριθμολαχειών, με τη συνεργασία να καλύπτει το ΚΙΝΟ, το ΤΖΟΚΕΡ, το ΛΟΤΤΟ και το ΠΡΟΤΟ.
Επενδύσεις σε Alpha Bank και Eurobank πραγματοποίησε κατά τη διάρκεια του 2016 το επενδυτικό fund East Capital, προσδοκώντας σε υψηλά κέρδη και μεγάλες αποδόσεις. «Οι τράπεζες έχουν τις περισσότερες προοπτικές» τόνισε ενδεικτικά, ο Τιμ Ούμπεργκερ, αναπληρωτής διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος της East Capital, σε συνέντευξή του στο Bloomberg. «Το 2016 αποκτήσαμε ισχυρές θέσεις, καθώς μετά από τρεις γύρους ανακεφαλαιοποιήσεων, οι ισολογισμοί φαίνονται πιο εύρωστοι, ενώ οι τιμές θεωρούνται πολύ χαμηλές» ανέφερε παράλληλα, εξηγώντας τους λόγους επένδυσης στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο.
Μπορεί το Eurogroup στις 27 Ιανουαρίου να χαρακτηρίστηκε από την έλλειψη προόδου για το «ελληνικό ζήτημα», όμως άφησε κάποια σημάδια αισιοδοξίας ότι τελικά η αξιολόγηση θα κλείσει στο επόμενο, που θα λάβει χώρα στις 20 Φεβρουαρίου, αναφέρει η HSBC σε χθεσινή έκθεση με τίτλο «Greek bailout negotiations». Την ίδια στιγμή, όμως, η τράπεζα δεν «βλέπει» ως πιθανή την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι. Ειδικότερα σημειώνει ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι προς το συμφέρον τόσο της Ελλάδας όσο και της Ευρωζώνης και αυτή η προοπτική θα μπορούσε να ανοίξει την πόρτα για να επιτευχθεί μια συμφωνία κατά το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, πριν από τις εκλογικές αναμετρήσεις στις ευρωπαϊκές χώρες.
Ωστόσο επισημαίνει ότι η αβεβαιότητα αναφορικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα παραμένει.
Ειδήσεις από το εξωτερικό
Περαιτέρω βελτίωση εμφάνισε ο ετήσιος πληθωρισμός στις χώρες της Ευρωζώνης, καθώς σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Eurostat, κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου διαμορφώθηκε στο 1,8%. Οι τιμές δέχθηκαν ισχυρή ώθηση κυρίως, από την αύξηση των τιμών στον ενεργειακό κλάδο (8,1% έναντι 2,6% τον Δεκέμβριο). Βελτίωση εμφάνισε και ο κλάδος των τροφίμων, αλκοόλ και καπνού (1,7% έναντι 1,2% τον Δεκέμβριο), αλλά και ο κλάδος των μη ενεργειακών βιομηχανικών προϊόντων (0,5% έναντι 0,3% τον Δεκέμβριο).
Κατά 246.000 αυξήθηκε τον Ιανουάριο ο αριθμός των θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία της ADP. Oι αναλυτές ανέμεναν οριακή αύξηση των νέων θέσεων εργασίας σε 168.000, έναντι 151.000 τον Δεκέμβριο του 2016. Την Παρασκευή αναμένεται να δημοσιευθούν και τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, στα οποία περιλαμβάνεται τόσο ο ιδιωτικός, όσο και ο δημόσιος τομέας.
Σε «καλό δρόμο» ως προς την επίτευξη των ενεργειακών στόχων βρίσκεται η Ευρώπη, σύμφωνα με τη δεύτερη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κατάσταση της Ενεργειακής Ένωσης. Μεταξύ άλλων, διαπιστώνεται ότι οι χώρες της Ε.Ε. έχουν προχωρήσει στον εκσυγχρονισμό της οικονομίας και έχουν μεταβεί σε μία εποχή χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών. Ως εκ τούτου, η Ε.Ε. έχει σημειώσει ικανοποιητική πρόοδο, όσον αφορά την επίτευξη των στόχων της Ενεργειακής Ένωσης, κυρίως των στόχων του 2020 για την ενέργεια και το κλίμα, ενώ έχει ήδη επιτύχει τον στόχο για τελική κατανάλωση ενέργειας.
Την καταβολή τουλάχιστον 1,2 δισ. δολαρίων ως αποζημίωση στους κατόχους των 80.000 3λιτρων πετρελαιοκίνητων οχημάτων της Volkswagen, προβλέπει ο διακανονισμός μεταξύ του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης και της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας.
Στο κείμενο του εξωδικαστικού διακανονισμού, το οποίο κατατέθηκε χθες στα αρμόδια δικαστικά όργανα, περιλαμβάνεται η δέσμευση της VW τόσο για την αποζημίωση των κατόχων, όσο και για την επαναγορά ορισμένων «πειραγμένων» οχημάτων.
Περαιτέρω βελτίωση εμφάνισε τον Ιανουάριο του 2017 η μεταποιητική δραστηριότητα στη Βρετανία, προμηνύοντας τη θετική συνεισφορά του κλάδου στην οικονομική ανάπτυξη του α’ τριμήνου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Markit, ο δείκτης ΡΜΙ διαμορφώθηκε στις 55,9 μονάδες παραμένοντας για έκτο διαδοχικό μήνα άνω του τεχνικού ορίου των 50 μονάδων.
Βελτίωση εμφάνισαν κατά τη διάρκεια του 2016 τα οικονομικά μεγέθη της Roche Holding AG, χάρη στις ευνοϊκότερες συνθήκες ανταγωνισμού. Τα κέρδη της ελβετικής φαρμακοβιομηχανίας διαμορφώθηκαν σε 9,6 δισ. φράγκα, σημειώνοντας άνοδο κατά 8% έναντι του 2015. Τα έσοδα παράλληλα, αυξήθηκαν κατά 5% σε 50,6 δισ. φράγκα. Οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη 10,7 δισ. φράγκων και έσοδα 50,7 δισ. φράγκων.
Με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων τριών ετών αυξήθηκε τον Ιανουάριο του 2017 η μεταποιητική δραστηριότητα στη Γερμανία, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία της Markit. Συγκεκριμένα, ο δείκτης ΡΜΙ διαμορφώθηκε στις 56,4 μονάδες έναντι 55,6 μονάδων τον Δεκέμβριο, καταγράφοντας την καλύτερη επίδοση από τον Ιανουάριο του 2014. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο σχετικός δείκτης παρέμεινε άνω του ορίου των 50 μονάδων για 26ο διαδοχικό μήνα.