Skip to main content

Ψηφιοποίηση του ΥΨΗΠΤΕ από τον ΟΤΕ

Από την έντυπη έκδοση

Της Τέτης Ηγουμενίδη
[email protected]

Την ψηφιακή αναβάθμιση των υπηρεσιών του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης (ΥΨΗΠΤΕ) ανέλαβε ο ΟΤΕ, με την υπογραφή της σχετικής σύμβασης για την εκτέλεση του έργου να γίνεται χθες παρουσία της επιτρόπου Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας Μαρίγια Γκάμπριελ.

Προηγήθηκε κατ’ ιδίαν συνάντηση της επιτρόπου με τον υπουργό ΨΗΠΤΕ Νίκο Παππά, όπου, όπως ειπώθηκε μέσω ανακοίνωσης, συζήτησαν για τις δράσεις και τα έργα που σχεδιάζει και υλοποιεί το υπουργείο και σύσκεψη με τη συμμετοχή των συνεργατών της κα Γκάμπριελ και των γενικών γραμματέων Ψηφιακής Πολιτικής, Στέλιου Ράλλη, Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρη Κρέτσου και Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Βασίλη Μαγκλάρα. Λεπτομέρειες για το τι συζητήθηκε δεν έγιναν γνωστές, οπότε μένει να δούμε πώς και πότε θα προχωρήσουν τα έργα εκσυγχρονισμού της δημόσιας διοίκησης μέσω των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), καθώς και αυτά που άπτονται της ευρυζωνικότητας, συνολικά περί το 1,1 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του τρέχοντος ΕΣΠΑ. Το προαναφερόμενο έργο που ανέλαβε ο ΟΤΕ έναντι τιμήματος 60 χιλ. ευρώ αφορά ειδικότερα την εγκατάσταση συστημάτων με τα οποία παρέχεται η Ψηφιακή Διαχείριση Εγγράφων και Ροών Εργασιών με ενσωματωμένο σύστημα προηγμένων Ψηφιακών Υπογραφών.

Πιο συγκεκριμένα γίνεται η μεταφορά των χειροκίνητων επιχειρησιακών διαδικασιών σε αντίστοιχες ηλεκτρονικές ροές εργασίας, με τη χρήση απομακρυσμένων ψηφιακών υπογραφών (remote signing). Η διαδικασία επιτρέπει την ψηφιακή υπογραφή με τη χρήση φορητών συσκευών (tablet, smartphone). Στα οφέλη συμπεριλαμβάνονται η βελτιστοποίηση, αυτοματοποίηση και σημαντική επιτάχυνση της διεκπεραίωσης των επιχειρησιακών διαδικασιών και η μείωση των εξόδων (π.χ., για το χαρτί).

Σύμφωνα με τα στελέχη του ΥΨΗΠΤΕ το έργο γίνεται πιλοτικά στο ΥΨΗΠΤΕ με σκοπό να επεκταθεί μέσω ενός μεγαλύτερου που θα προκηρυχθεί στο μέλλον σε όλη τη δημόσια διοίκηση.

Η επίτροπος στις δηλώσεις της αρκέστηκε σε γενικές αναφορές όπως μεταξύ άλλων ότι «η ηλεκτρονική διακυβέρνηση αποτελεί ένα σημαντικό κλειδί για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης, της Δημοκρατίας και της ασφάλειας» και το ίδιο και ο κ. Παππάς: «Το έργο της Ψηφιακής Διαχείρισης Εγγράφων με ενσωματωμένες εξ αποστάσεως ψηφιακές υπογραφές αναβαθμίζει τις σχέσεις των πολιτών με το Δημόσιο και την ποιότητα της Δημοκρατίας μας».

Από την πλευρά του ο κ. Ράλλης, χαρακτήρισε τη χθεσινή μέρα «ορόσημο για το δημόσιο τομέα», καθώς γίνεται, όπως είπε, «το πρώτο και ουσιαστικότερο βήμα προς την ψηφιοποίησή του. Πρόκειται για ένα έργο που θα απλοποιήσει σημαντικά και θα επιταχύνει τη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης, ενώ παράλληλα θα εξοικονομήσει κόστη».